Zelenski, ayakta alkışlanan konuşmalarını nasıl bir stratejiyle hazırlıyor?

"Ulusun ruhunu somutlaştırmayı biliyor"

Zelenski, 16 Mart'ta ABD Kongresi'ndeki konuşmasında Ukrayna'da uçuşa yasak bölge ilan edilmesi talebini yineledi (Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın ilk gününden beri Batılı devlet ve kuruluşlarla irtibat içinde.

Son iki haftada ABD, Almanya, Birleşik Krallık ve Japonya dahil toplam 10 ülkenin parlamentolarına video konferans aracılığıyla bağlanan Zelenski, konuşmalarında ülkesindeki son durumu paylaşarak Batılı devletlerden ekonomik, askeri ve siyasi destek istedi.

Peki konuşmaları ayakta alkışlanan Ukrayna lideri, seslenişlerinde nasıl bir strateji izliyor?

29. gününe girilen Rusya - Ukrayna savaşında ses getiren konuşma metinlerini yakın yardımcısı Dmitro Litvin'le birlikte kaleme alan Zelenski, katıldığı görüşmelerde Ukraynaca konuşuyor ve takım elbise yerine tişört giyiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık (BK) merkezli Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nden (Royal United Services Institute -RUSI) Jonathan Eyal, Zelenski'nin üslubu için "Ulusun ruhunu nasıl somutlaştıracağını biliyor. Bu sadece konuşmaları için değil görünme şekli, konuştuğu yer ve arka plan için de geçerli" dedi.

Zelenski bugüne dek yaptığı konuşmalarda ülkesindeki duruma dikkat çekmek için Almanya'daki Berlin Duvarı'nın çöküşünden ABD'deki 11 Eylül saldırılarına kadar birçok tarihi ve travmatik olaya gönderme yapmıştı.

Ukraynalı lider çarşamba günü Fransız Meclisi'ne konuşmasında ülkenin ulusal mottosu "Özgürlük, eşitlik, kardeşlik" sözünü kullanırken, aynı gün Japonya Parlamentosu'na seslenişinde nükleer savaş tehdidinden bahsetmişti.

3 Mart'ta BK Parlamentosu'ndaki konuşmasındaysa o zaman savaşın 13. günündeki Ukrayna'nın yaşadıklarını, BK'nin II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'na karşı mücadele verdiği Britanya Savaşı'na benzetmişti.

Daha sonraysa Shakespeare'in Hamlet oyunundaki ünlü "olmak ya da olmamak" sözünü alıntılayarak, adını vermeden II. Dünya Savaşı'nda BK'yi yöneten Winston Churchill'in 4 Temmuz 1940'taki ünlü konuşmasıyla paralel ifadeler kullanmıştı.

ABD'deki Ottawa Üniversitesi'nden Nomi Claire Lazar, Zelenski'nin konuşmalarına dair "Her bir konuşmasında, aslında karşı tarafa 'Nasıl birisin? Nasıl bir ülkesin? Eğer bu anda üzerine düşeni yapmazsan, sana yazıklar olsun' diyor" ifadelerini kullandı.
 


"Kendinizi ahlaki bir öncü olarak göstermediğiniz sürece yabancı bir ülkenin meclisine gidip 'Size yazıklar olsun' diyemezsiniz" ifadelerini kullanan Lazar, Zelenski'nin savaşta böyle bir pozisyon kazandığını savundu.

16 Mart'ta ABD Kongresi'ne yaptığı konuşmadaysa Zelenski, ırkçılık ve şiddet karşıtı görüşleriyle tanınan yurttaş hareketleri önderi Martin Luther King Jr.'a ve II. Dünya Savaşı'nda Japon İmparatorluğu'nun Hawaii'deki Pearl Harbor askeri üssüne düzenlediği saldırıya atıfta bulunmuştu.

Ukraynalı lider, "Bir tepki istiyoruz. Bu teröre karşı bir tepki istiyoruz. Bu çok mu?" demişti.

BK merkezli düşünce kuruluşu Chatham House'tan Orysia Lutseviç, Ukraynalı liderin yer yer sert çıkışlarını değerlendirerek "Bence Zelenski ve ekibinde bir öfke var. Konuştukları kişilerin yeterince sarsılmadığını düşünüyorlar" dedi.

Zelenski'nin komedyen geçmişinin de konuşmalarına güç kattığını söyleyen Lazar, "Komedyenler, izleyicileriyle çok samimi bir ilişki kurarak geçimlerini kazanıyor. Bu ilişkide bizi rahatsız eden, güldüren ve memnun eden şeylerin ne olduğunu biliyorlar" ifadelerini kullandı.

Ukraynalı liderin gerçekleşmeyeceğini bildiği taleplerde bulunarak bir strateji izlediğini savunan Lutseviç ise Zelenski'nin defalarca NATO'dan uçuşa yasak bölge istediğini hatırlatarak, "Bence 'Uçuşa yasak bölge ilan edin' diyorlar çünkü karşı taraf olumsuz cevap verirse bu sefer size bunun yerine başka bir şey vermesi gerekir. Bence bu bir strateji" dedi.



Independent Türkçe, BBC, Axios

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU