Elon Musk'tan yeni tahmin: Mars hayali uzadıkça uzuyor

Teknoloji milyarderi, ilk insanlı Mars görevinin 2024 gibi erken bir tarihte yapılabileceğini düşünüyordu

Astronotların gelecekte Mars'ta barınmak için kendi kendine yeten bir yaşam alanı kurması hedefleniyor (NASA)

Uzay firması SpaceX'in CEO'su Elon Musk, insanların Mars'a ilk adımı atacağı tarihe dair tahminlerini güncelledi.

Teknoloji milyarderi bu hafta Twitter'da paylaştığı bir gönderide 2029'u Mars hayalinin gerçekleşebileceği en erken tarih olarak gördüğünü dile getirdi.

Space Hub adlı bir kullanıcı, insanın Ay'a ilk adımı attığı Apollo görevinde çekilen bir fotoğrafı, insanları Mars'ta resmeden bir görselle birlikte paylaştı ve Musk'ı etiketleyerek, "Senin tahminin ne?" diye sordu. Musk da bu gönderiye "2029" diye yanıt verdi. 

 


Kızıl Gezegen'de insanlara ait bir yaşam alanı kurma hedefini sıklıkla dillendiren Musk, Ay'a ve Mars'a gidecek, yeniden kullanılabilir Starship roketlerinn geliştirilmesine öncülük ediyor.

SpaceX'in NASA için tasarladığı Starship roketleri, başarılı yüksek irtifa uçuşlarına imza attı. Ancak henüz hiçbiri uzaya çıkamadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mars üssüne dair hayalini ilk kez 2016'da açıklayan teknoloji milyarderi, ilk insanlı Kızıl Gezegen görevinin 2024 gibi erken bir tarihte yapılabileceğini düşünüyordu.

Milyarder mevcut gelişmeler ışığında bu tahminini 2026 olarak güncellemişti.

Bu tahminlerin, mühendislerin geliştirmekte olduğu uzay araçlarının durumuyla olduğu kadar, Mars'ın doğal hareketliliğiyle de ilgisi var.

Zira bilim insanları Dünya ve Mars arası yolculuğu olabildiğince kısa tutmak için iki gezegenin birbirine yakınlaştığı tarihleri gözetmek zorunda.

Mars ve Dünya, Güneş'in etrafında hareket ederken, zaman zaman birbirine yakınlaşıp uzaklaşıyor.

İki gezegen arasındaki yolculuğun en kısa olduğu yakın zaman aralıkları 2024 sonu, 2026 sonu ve 2029 başı olarak belirlenmişti.

Mevcut teknolojiyle Mars'a insansız uzay yolculuğu en az 7 ay sürüyor. İnsanlı yolculukta bu süre en az 9 aya çıkıyor.

 

Independent Türkçe, CNET, Space

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU