Elon Musk, Starship'le Mars'a yolculuğun simülasyonunu paylaştı

SpaceX'in patronu, "Bizim yaşam süremiz içinde bu gerçek olacak" dedi

SpaceX, Starship roketiyle Mars'a giden mürettebatlı yolculuğun neye benzeyeceğini gösteren 5 dakikalık bir animasyon hazırladı (SpaceX)

Elon Musk, Starship roketiyle Mars'a yapılacak yolculuğun neye benzeyeceğine dair 5 dakikalık bir animasyon paylaştı.

SpaceX'in CEO'su gelecek birkaç on yıl içinde Kızıl Gezegen'de kalıcı bir insan kolonisi kurmayı hedefliyor. Mürettebatlı ilk görevlerin 2030'a kadar başlaması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu video, Starship ve beraberindeki Super Heavy yardımcı roketinin yörüngede yakıt ikmali yapıp 7 aylık Mars yolculuğuna devam etmeden önce fütüristik uzay limanından (muhtemelen roketin geliştirildiği Teksas'taki Starbase üssünden) fırlatılışını gösteriyor.

Hem yardımcı roket hem de Starship'in roketi dikey iniş yapabiliyor ve gelecek görevlerde tekrar kullanılabiliyor.

SpaceX'in videoyla birlikte paylaştığı tweet'te, "Tamamen ve hızla yeniden kullanılabilen araçlar insanlığın yıldızları keşfedeceği bir geleceğin anahtarıdır" dendi.

Musk şöyle devam etti:

Bizim yaşam süremiz içinde bu gerçek olacak.

SpaceX şu anda Starbase üssünden kalkıp Dünya etrafında 90 dakika döndükten sonra Hawaii açıklarına inecek Starship gemisinin ilk yörünge uçuşu testine hazırlanıyor.

Musk geçen haftaki sunumunda hâlâ hukuki izinlere ve bazı teknik gelişmelere ihtiyaç duyulsa da 119 metre uzunluğundaki roketin muhtemelen gelecek ay fırlatılacağını belirtmişti.

Teknoloji milyarderi, iki yıldan uzun süredir yapılan ilk büyük Starship güncellemesinde, "İzlenimimiz onayın mart civarında alınabileceğine yönünde" demişti.

 


Starship'in önceki yüksek irtifa uçuş denemelerinden sadece birinde roket tek parça olarak iniş yapmayı başarmış, testlerin büyük kısmı görkemli patlamalarla sonuçlanmıştı.

SpaceX geliştirme aşamasını tamamladıktan sonra Güneş Sistemi çevresinde insan ve kargo taşıyabilecek bin gemilik filosunu kurmak için Starship roketlerinin seri üretimine başlamayı planlıyor.

İnsanlığın birden fazla gezegende yaşayan bir tür olma hedefinin gerçekleşmesinin temelinde uzay seyahatinin masraflarını azaltmak yatıyor. Roketlerin tekrar kullanılabilmesine bu kadar yoğunlaşılmasının sebebi de bu.
 

spacex launch starship date.jpg
SpaceX'in Mars'a gitmesi planlanan Starship roketini Mart 2022'de yörüngeye fırlatması bekleniyor (Elon Musk/SpaceX)


"Uzay gemileri yeniden kullanılabilir olmasaydı, bir uçuşun bileti ne kadar olurdu?" diyen Musk, Super Heavy yardımcı roketlerinin teorik olarak saat başı tekrar kullanılabileceğini de sözlerine ekledi.

Musk'a göre fırlatma başına maliyet nihayetinde 10 milyon dolar gibi düşük bir miktara indirilebilir. SpaceX'in CEO'su bunu mevcut uzay standartlarına kıyasla "anlamsızca düşük" ve "gülünç derecede iyi" diye niteledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU