EPDK, elektrikte "makul olmayan" fiyat artışlarını önlemek için altı ay süreyle önlem alacak

EPDK'dan yapılan açıklamada, alınacak önlemlerin neler olduğu belirtilmedi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik maliyeti ve fiyatlarındaki artışa karşı 6 aya kadar önlem alabileceğini duyurdu / Kolaj: Independent Türkçe

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik santralleri arasındaki gelir farklılıklarını ortadan kaldırmak ve dolayısıyla elektrik piyasasında ortaya çıkan fiyat artışlarını azaltmak için altı ay süreyle önlem alacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

EPDK'nın yaptığı açıklamada, "tüketiciye yönelik enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik önemli bir karar" alındığı ifade edildi.

Türkiye'de tüketicilerin aldığı elektriğin fiyatına yıl başında yapılan yüzde 120'yi aşan zam ay başında kısmen geri alındı.

Buna karşılık uluslararası emtia fiyatlarındaki keskin artış nedeniyle kömür ve doğalgaz kullanan termik santrallerin üretim maliyetleri yükseldi.

Termik santrallerin elektrik fiyatındaki yükseliş, toptan elektrik ticareti piyasasındaki fiyatları giderek artırdı. Fiyatlar giderek daha uzun sürelerle tavan seviyede, yani düzenleyici kurumun izin verdiği en yüksek seviyede oluşmaya başladı.

Termik santrallerin elektrik üretim maliyetleri yükselirken, yenilenebilir kaynaklardan elektrik üreten santrallerin maliyetleri değişmedi.

"Aşırı karlar oluşabilmektedir"

EPDK tarafından yapılan açıklamada, "Başka kaynak türlerinde ise aşırı oranda karlar oluşabilmektedir. Bu durum sadece üreticiler açısından değil ister serbest piyasadan, isterse düzenlenen tarifeden enerji alsın bütün tüketicilerimize fiyat artışı riski olarak yansıyabilmektedir. Bu nedenle elektrik enerjisi fiyatlarının makul olmayan değerlere ulaşmasının önlenmesi, yaşanan kaynak maliyeti artışları nedeniyle üretim yapamayan santrallerin de arz güvenliğine katkısının sağlanması ve piyasanın sağlıklı ve kesintisiz işleyişinin sürdürülebilmesi için kanunun verdiği yetki çerçevesinde kurumumuzun alacağı önlemlerin usulü belirlenmiştir" denildi.

EPDK elektrik fiyatlarının "makul olmayan" düzeylere çıkmasını önlemek, üretim yapamayan santralleri desteklemek ve piyasanın işleyişini sürdürebilmesi için altı ay süreyle önlem alacağını belirtti.

Açıklamada alınacak önlemler belirtilmedi.

EPDK bu kararı, kamu şirketi EÜAŞ'ın yarın yapılacak yüksek hacimli elektrik alım ihalesinin hemen öncesinde aldı. 

EPDK iki hafta önce yayımlanan kanuna eklenen bir madde ile, azami altı ay süre ile tüketiciyi ve maliyeti yüksek elektrik üretimini destekleyecek kararlar alma yetkisi almıştı.

 

Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU