EPDK: Belirlediğimiz tarifeler dışında şirketler kendi inisiyatifleriyle faturalarda oynama ya da zam yapamazlar

EPDK, tüketicilere elektriği dağıtım şirketlerinin değil, görevli tedarik şirketleri tarafından satıldığını, bu şirketlerin de tarifelerinin kurum tarafından belirlendiğini ifade etti

Fotoğraf: AA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) "Belirlediğimiz tarifeler dışında şirketler kendi inisiyatifleriyle faturalarda oynama ya da zam yapamazlar" açıklaması yaptı.

Kurum, EPDK tarafından belirlenen elektrik tarifelerinde dağıtım şirketlerinin bu süreçteki kazancı ve bu kazancın tüketicilerin elektrik faturasına etkisi hakkında yöneltilen iddialara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, dağıtım şirketinin ve görevli tedarik şirketinin (GTŞ) iki farklı tüzel kişilik olduğu ifade edilerek, "Dağıtım şirketi elektrik satışı yapmaz. 'Kargo işi' yani taşımacılık ile görevlidir. Dağıtım şirketleri, dağıtım şebekesini işletmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak, arıza bakım ve onarım yapmak, bağlantı taleplerini karşılamak, gerekli şebeke yatırımlarını gerçekleştirmek ve tüm sistem kullanıcılarına ayrım gözetmeyen elektrik dağıtım ve bağlantı hizmetleri sunmakla görevlidir. Dolayısıyla dağıtım şirketi elektrik satışı yapmamaktadır" denildi.

Tüketicilere elektriği dağıtım şirketlerinin değil, GTŞ'lerin sattığı bilgisi verilen açıklamada, "Bu şirketlerin tarifeleri EPDK tarafından belirlenir. Bu tarifeler dışında şirketler kendi inisiyatifleri ile faturalarda oynama ya da zam yapamazlar" ifadeleri yer buldu. 

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU