Ukrayna'nın hacklenen devlet televizyonunda Zelenski'nin sahte "Teslim olun" mesajı yayımlandı

Facebook ve diğer sosyal medya platformları videonun deepfake olduğunu açıkladı

Zelenski, 24 Şubat'ta başlayan savaşın başından beri Rus askerlerine sonuna kadar direneceklerini söylüyor (Reuters)

Ukrayna'da devlet televizyonu hacklendi ve Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin ülkeye teslim olma çağrısı yaptığı sahte bir mesaj yayımlandı.

Ukraine 24 kanalında çarşamba günü yapılan canlı yayın sırasında yayın hacklendi ve Zelenski'nin "Silahlarınızı bırakıp ailelerinizin yanına dönmenizi talep ediyorum. Bu savaşta ölmemelisiniz. Yaşamanızı talep ediyorum, ben de aynısını yapacağım" ifadelerini kullandığı bir video paylaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olayın ardından Ukraine 24, Facebook üzerinden bir açıklama yayımlayarak kanalın ve kanala ait internet sitesinin "düşman hackerlar" tarafından ele geçirildiğini belirtti. Zelenski de mesajın gerçeği yansıtmadığını söyleyerek bunu "çocukça bir provakasyon" diye niteledi.

Zelenski, Telegram üzerinden yayımladığı videoda "Silahlarını bırakıp eve dönmelerini isteyeceğim birileri varsa onlar da Rus askerleridir. Biz evimizdeyiz, yurdumuzu, çocuklarımızı ve ailelerimizi koruyoruz. Bu yüzden zaferimizi kazanana dek silah bırakmayacağız" dedi.
 


Video sosyal medyada da yaygın şekilde paylaşıldı. Facebook, YouTube ve Twitter deepfake videonun platformlardan kaldırıldığını duyurdu.

Facebook güvenlik politikası direktörü Nathaniel Gleicher, videoyu inceledikten sonra içeriğin deepfake olduğunu tespit ettiklerini ve yayından kaldırdıklarını açıkladı.
 


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşta 21. güne girilirken, Ukrayna'nın farklı bölgelerinde bombardıman ve çatışmalar sürüyor.



Independent Türkçe, RT, NPR

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU