Bakan Çavuşoğlu: Mariupol'deki vatandaşlarımızın tahliye şartları oluşuyor, bugün yarın güzel haberi bekliyoruz

Ukrayna'daki vatandaşların tahliyesi ile ilgili konuşan Çavuşoğlu, "Ukrayna'dan 14 bin 800'den fazla vatandaşımızı tahliye etme imkanımız oldu, 15 bine yaklaştık" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fildişi Sahili Devlet, Dışişleri, Afrika Entegrasyonu ve Diaspora Bakanı Kandia Camara ile bakanlıkta baş başa görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

Çavuşoğlu, Ukrayna'daki vatandaşların tahliye sürecine ilişkin, "Ukrayna'dan 14 bin 800'den fazla vatandaşımızı tahliye etme imkanımız oldu, 15 bine yaklaştık" diye konuştu.

Ukrayna'da dün akşam itibarıyla 300 ila 350 civarında Türk vatandaşının olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

Mariupol'da 100'den fazla vatandaşımızın olduğunu görüyoruz. Orayla iletişimimiz çok sağlıklı değil ama malumunuz, Kanuni Sultan Süleyman Camisi Dernek Başkanı, kendisi de aslında Mariupol'da değil şu anda dışardan oradaki kontaklar üzerinden uydu telefonundan, binaların 8. katından mobil telefon çektiği için bize bilgileri aktardı.

Çavuşoğlu, vatandaşların bazı şehirlerden tahliyesi için çalışmaların sürdüğünü dile getirerek, şöyle konuştu:

Kiev'den vatandaşlarımızın gönderilmesi planlanıyor, Çernigiv üzerinden. Lviv'den iki otobüsün kalkmasını planlıyoruz. Bir tanesi Kırım Tatar Türklerini taşıyacak. Odessa'dan da yine bir otobüsü kaldıracağız bugün, gelen talepler üzerine. Diğer taraftan, Ahıska Türkleri ve Kırım Tatarları, diğer soydaşlarımız ve bizden yardım isteyen diğer ülkelerin vatandaşlarına da elimizden geldiği kadar yardımcı oluyoruz. Azerbaycanlı kardeşlerimiz, Türkmen kardeşlerimizin tahliyesi konusunda da daha önce bilgi vermiştik. Mariupol'dan vatandaşlarımızın tahliyesi konusunda dün akşam (Rusya Dışişleri Bakanı) Sergey Lavrov beni gece yarısı aradı. Şartlar yavaş yavaş oluşuyor. Bugün ya da yarın güzel haberi bekliyoruz.

Çavuşoğlu, Mariupol'da Kanuni Sultan Süleyman Camisi'ndeki vatandaşların herhangi bir yiyecek içecek sıkıntısı olmadığını da öğrendiklerini, diğer sivillerin de Mariupol'dan çıkarılması, insani ateşkes konusunda her iki tarafla da temasta kalarak çabaları sürdüreceklerini kaydetti.

Yollardaki mayınlar temizlendi

AA'ya bilgi veren Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, Mariupol kentindeki Türklerin tahliyeleri konusunda Rusya Savunma Bakanlığı ile yapılan çalışma ve koordinasyon sonucu Rusya tarafından yollardaki mayınların temizlendiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnsani koridorların açılması ile otobüs ve kamyonların şehre girişine yönelik çalışmaların devam ettiği vurgulanırken, Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak güvenlik değerlendirmesi durumuna göre Türk vatandaşlarının en kısa sürede Mariupol'den tahliyelerinin beklendiği bildirildi.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği geçen hafta 34'ü çocuk olmak üzere toplam 86 Türk vatandaşının camiye ait bir sığınakta saklandığını açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU