Uluslararası Af Örgütü, Herzog'un ziyareti öncesi Ankara'da "Apartheid'e son" afişleri astı

Uluslararası Af Örgütü Direktörü Ünver, Filistinlilerin durumuna dikkat çekmek amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, İsrail Cumhurbaşkanı ile görüşmesi öncesinde bir mektup gönderdiklerini söyledi

Fotoğraf: amnesty.org

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un bugün Türkiye’ye gerçekleştireceği resmi ziyaret öncesinde, Ankara sokaklarına Uluslararası Af Örgütü imzasıyla “Filistinlilere yönelik apartheid’e son” billboardları asıldı.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü Ece Ünver, yaptığı açıklamada İsrail’in Filistinlilere yönelik uygulamalarının “apartheid” (sistemsel ayrımcılık) olduğu vurgulayarak, Herzog'la ikili görüşme öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da apartheid uygulamaları ile ilgili bir mektup gönderdiklerini belirtti.

Ünver şunları söyledi:

Apartheid, insanlığa karşı işlenen bir suçtur. İnsanlığa karşı bir suç işlendiğinde, uluslararası toplumun, faillerinden hesap sorma yükümlülüğü vardır. 1968'den bu yana yaşanan gelişmelerde defalarca gördük ki, İsrail’in Filistinlilere yönelik ihlallerini yalnızca uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde ele almak bir işe yaramıyor. Bu yaklaşım, çatışmanın temel nedenlerini ele almada başarısız olmuş ve Filistinlilere herhangi bir biçimde adalet sağlayamamıştır.

Dünya liderlerini İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki duruma ilişkin yeni bir bakış açısı geliştirmeye davet ediyoruz. Sayın Herzog’un ziyareti öncesinde, Sayın Erdoğan ile konuya dair görüşlerimizi ve tavsiyelerimizi içeren bir mektup da paylaştık. Bu diplomatik temasta Filistinlilerin yaşadığı hak ihlallerinin gündeme gelmesini umuyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Apartheid’e son" billboardları

Amnesty.org'da yer alan bilgilere göre, İsrail işgali altında bulunan topraklara, İsrail sınırı boyunca örülen duvarın ve İsrail askerlerinin fotoğraflarının kullanıldığı afişler, Uluslararası Af Örgütü’nün şubat ayında yayımladığı "İsrail'in Apartheid Rejimi: Filistinlilere Yönelik Irksal Ayrımcılık ve İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar" başlıklı raporun ardından başlatılan kampanyanın devamı niteliğinde. 

İsrail yetkililerinin Filistinlilere yönelik işledikleri suçları resmen apartheid olarak tanımlayan 280 sayfalık raporda, Filistinlilerin topraklarına ve mülklerine kitlesel boyutta el koyma, zorla yerinden etme, hukuka aykırı öldürmeler, aşırı sert dolaşım kısıtlamaları ve Filistinlileri uyruk ve vatandaşlıktan yoksun bırakmanın, uluslararası hukuk gereğince apartheid kapsamına giren bir sistemin unsurları olduğu belgeleniyor.

Raporda ayrıca Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM), İşgal Altındaki Filistin Toprakları’nda süregelen soruşturmasında apartheid suçunu değerlendirme çağrısı yapılıyor ve tüm devletler, apartheid suçunun faillerini adalet önüne çıkarmak üzere, evrensel yargı yetkisini kullanmaya çağrılıyor.

Apertheid nedir?

Apartheid sistemi, bir ırksal grubun diğer bir ırksal grup üzerinde kurduğu kurumsallaşmış baskı ve tahakküm rejimidir. Ciddi bir insan hakları ihlalidir ve uluslararası kamu hukuku uyarınca yasaktır.

Uluslararası Af Örgütü’nün dış uzmanlara danışarak gerçekleştirdiği kapsamlı araştırma ve hukuki incelemeye göre İsrail; yasalar, politikalar ve pratikler aracılığıyla Filistinlilere karşı böyle bir sistem uyguluyor ve İsrail’in uzun süreli, zalimane ve ayrımcı muamelesi bunlar yoluyla sağlanıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU