ABD, Putin'in sınıra yığdığı askerlerin "neredeyse yüzde 100'ünün" Ukrayna'ya girdiğini açıkladı

Pentagon'dan üst düzey bir yetkili, daha fazla takviye kuvvetin yolda olduğu belirtisine rastlanmadığını söyledi

Rus saldırılarının Ukrayna'da yol açtığı yıkım (Dmytro Kumaka/AP)

ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Vladimir Putin'in, kışkırtılmamış Ukrayna istilası için önceden sınıra yığdığı Rus ordusu güçlerinin "neredeyse yüzde 100'ünü" kullandığını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna istilası görünürde bir son olmaksızın uzarken ve haberler ülkenin büyük bölümünde Rus ilerleyişinin durduğuna işaret ederken, isminin gizli kalması kaydıyla konuşan ABD'li üst düzey yetkili pazartesi sabahı basın mensuplarına bilgi verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkilinin ABD istihbaratının elinde Rus ordusunun istilayı daha fazla birlik konuşlandırarak güçlendirme planları yaptığına ilişkin gösterge bulunmadığını eklemesi, son gelişmeleri daha da önemli hale getirdi.

Politico'nun telefon konuşması dökümüne göre, ABD'li yetkili "[Putin'in] halihazırda bir araya getirdiği yoğun savaş gücünün ötesine geçeceğine dair hiçbir işaret görmüyoruz" dedi.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, aynı günün ilerleyen saatlerindeki basın toplantısında, Ukrayna ordusunun Rus ilerleyişini engellemesinin Rusya'nın ön cephesindekiler arasında moral sorunlarına yol açtığını doğruladı.

Kirby, basın mensuplarına şöyle konuştu:

Rusya'nın Ukrayna'ya soktuğu askerlerin hepsinin yaptıkları şeyin bu olduğunu fark edip etmediklerini bilmiyoruz.

Moral sorunları var, tedarik sorunları var, gıda sorunları var, yakıt sorunları var.

John Kirby, Pentagon'da (AP).jpg
Sözcü John Kirby, Pentagon'daki bir basın toplantısında konuşuyor (AP)


Rusya'nın istila gücünü şu an için Rus ordusundan ilave birimlerle güçlendirmeyi amaçlamadığı bildirilse de Kirby, pazartesi günkü açıklamasında Moskova'nın seferber etmek için Suriye'deki Rus yanlısı savaşçıları kiralamayı amaçladığı haberlerinde Pentagon'un "doğruluk payı" gördüğünü ekledi.

Bu kararı Putin'in "ilginç" bir hamlesi diye niteleyen Kirby, "Rusların Ukrayna'daki güçlerini kuvvetlendirmek için Suriyeli savaşçılar aradığı söylentilerine gerçekten inanıyoruz, bunda doğruluk payı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

NATO müttefikleri Moskova'nın Ukrayna'yı istilasının komşu ülkelere sıçraması ihtimalini düşünerek Rusya karşısında savunmasını güçlendirmeye çalışırken, ABD de Avrupa genelindeki üslere birkaç yüz ilave asker konuşlandıracağını açıkladı.

Batı, Ukrayna ordusunu daha iyi silahlandırma çabalarını her şeye rağmen sürdürse bile Kirby pazartesi günü, ABD ve NATO'nun Ukrayna topraklarını savunmak için kendi güçlerini kullanmayacağını yineledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU