CHP'li Çakırözer: Şubat ayında 80'den fazla gazeteci yargılandı

Gazetecilere yönelik saldırılara dikkati çeken Utku Çakırözer, "Cezasızlık gazetecilere saldırıları arttırıyor" dedi

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Şubat ayı Basın Özgürlüğü Raporu'nu açıkladı / Fotoğraf: Independent Türkçe

CHP'nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Şubat ayı Basın Özgürlüğü Raporu'nu açıkladı. Şubat ayında gazetecilere yönelik saldırı ve tehditlerin arttığına dikkat çeken Çakırözer, hakim karşısına çıkan 80'den fazla gazeteciden 4 gazeteciye 16 yıl 4 ay 22 gün hapis cezası verildiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rapora göre, Ses Kocaeli gazetesi imtiyaz sahibi Güngör Arslan işyerinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybederken, aralarında Korkusuz Yazarı Memduh Bayraktaroğlu'nun da bulunduğu 8 gazeteci tehdit, saldırı, fiziki engelleme ile karşılaştı. Çakırözer, "Cezasızlık gazetecilere yönelik tehdit ve saldırıları arttırıyor" dedi.  

Çakırözer, açıklamasında Rusya'nın Ukrayna'ya işgalini kınarken, dün gece Kiev yakınlarında CNN Türk ekiplerinin aracına yönelik ateşli saldırı düzenlenmesinin de kaygı verici olduğunu söyledi. Çakırözer Dışişleri Bakanlığı'na savaşan taraflara Türk gazetecilerin güvenliğini sağlama yükümlülüklerini hatırlatması çağrısında bulundu. Çakırözer, Rus haber ajansı Sputnik'te çalışan ya da çalışmış olan gazetecilerin Twitter üzerinden hedef gösterilmesinin de kabul edilemez olduğunu söyledi.

Tehdit ve silahlı saldırı

Çakırözer'in yayınladığı Şubat ayı Basın Özgürlüğü Raporu'nda dikkat çeken ifade ve basın özgürlüğü ihlallerini şöyle sıraladı.

Gazetecilere yönelik saldırı ve tehditlerin arttığı Şubat ayında Ses Kocaeli gazetesi imtiyaz sahibi Güngör Arslan işyerinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. 8 gazeteci tehdit, saldırı ve fiziki engelleme ile karşılaştı.

"Gazetecilerin fişlenmesi kabul edilemez"

Rus haber ajansı Sputnik'te çalışan ya da çalışmış olan gazeteciler Twitter üzerinden fişlendiğini ve gazetecilerin "Rusya yanlısı" olarak hedef gösterildiğini dile getiren  Çakırözer, "Bu yaklaşımı doğru bulmuyorum. Gazeteciler hangi kurumda çalışırsa çalışsın gazetecilik yapmaya çalışır. Tabii ki Rusya'nın işgaline karşıyız ama gazetecileri Sputnik'te çalıştı diye etiketlemek Putin ile mücadele değildir. Tam tersine zaten Türkiye'de basın özgürlüğü sıkıntıyken, gazetecileri hedefe koymaktır. Bu konuda da herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum" dedi.

 "Saldırganlar en ağır cezaları almalı"

Gazetecilere yönelik baskı, engelleme ve tehditlerin arttığına dikkat çeken  CHP'li vekil, "Artık bunun önüne geçilmesi için gerekli adımlar bir an önce atılmalı. Saldırganlar adalete teslim edilmeli, en ağır cezaları almalı ve bunu azmettirenler de yargı önüne çıkmalıdır. Gazetecilere yönelik saldırıların engellenmesi konusundaki sorumluluğun iktidarda olduğunu da bir kez daha hatırlatıyorum" şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU