Dış ticaret açığı şubatta yüzde 142, yılın ilk iki ayında yüzde 186,3 arttı

Dış ticaret açığı enerji maliyetlerindeki artışla şubatta yüzde 142, ilk 2 ayda ise yaklaşık yüzde 186 genişledi.

Türkiye'nin ihracatı şubatta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 25,4 artarak 20 milyar 3 milyon dolara, ithalatı da yüzde 45,6 yükselişle 28 milyar 99 milyon dolara ulaştı / Fotoğraf: AA

Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre Türkiye'nin ihracatı şubatta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 25,4 artarak 20 milyar 3 milyon dolara, ithalatı da yüzde 45,6 yükselişle 28 milyar 99 milyon dolara ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ticaret Bakanlığının şubat ayı geçici dış ticaret istatistiklerinden oluşan veri bülteni açıklandı.

Ticaret Bakanlığı ve Bakan Mehmet Muş'un açıkladığı öncü Şubat ayı dış ticaret verileri şöyle:

  • Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 25,4 artışla 20 milyar dolar, ithalat yüzde 45,6 artışla 28,1 milyar dolar oldu
  • Ocak-Şubat döneminde ihracat yüzde 21,4 artışla 37,6 milyar dolar, ithalat yüzde 49,7 artışla 55,95 milyar dolar oldu
  • Dış ticaret açığı Şubat'ta yüzde 142 artışla 8,1 milyar dolar, ilk 2 ayda yüzde 186,.3 artışla 18,4 milyar dolar oldu

Enerji ithalatına 8 milyar dolar

Şubat ayında enerji ithalatının 8 milyar dolar olduğunu açıklayan Bakan Mehmet Muş, ithalatın şubatta son yılların en ağır ve beklenmedik kış koşulları ve enerji fiyatlarındaki artışların bir sonucu olarak 28.1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

"Ülkemiz gerilimden alnının akıyla çıkacak"

Ticaret Bakanı Mehmet Muş,, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ile düzenlediği basın toplantısında şubat ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

memus.jpg
Şubat ayı dış ticaret rakamları, Ticaret Bakanı Mehmet Muş (sağda) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle'nin (solda) katıldığı toplantıda açıklandı / Fotoğraf: AA

 

Bakan Muş, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın muhtemel etkilerinin azaltılmasına yönelik çalışmalar başlattıklarını belirterek, "Tedarik zinciri ve alternatif dağıtım kanalları üzerinde diğer kurumlarımız ve sektör kuruluşlarımızla birlikte, krizin farklı bölge ve sektörlere yayılmasını engellemek amacıyla teknik çalışmalar yürütüyor, alternatif taşıma biçimlerine ve rotalara odaklanıyoruz" dedi.

Mal ihracatında olduğu gibi hizmet ihracatıyla ile ilgili birçok çalışmayı da hayata geçirdiklerini bildiren Muş, şunları kaydetti:

Yürütmekte olduğumuz çalışmalarla son olarak hizmet ihracatçılarının Eximbank döviz kredilerine erişim imkanının önünü açtığımızı memnuniyetle belirtmek istiyorum. Biz bu ülkenin potansiyelinden eminiz. Üretici ve ihracatçılarımızın dur durak bilmeden çalıştıklarını sahada bizzat görüyoruz. Ülkemizin küresel ve bölgesel çapta cereyan eden gerilimlerden alnının akıyla çıkacağından en ufak bir şüphemiz yoktur. Tüm dünyanın her anlamda çetin imtihanlardan geçtiği bu zamanlar, ihracatçılarımızın kapasitesini ve zorluklarla mücadele yeteneğini geliştirmekte, bizleri en beklenmeyecek koşullara hazırlamaktadır. İhracatta elde ettiğimiz başarılar da bunun en bariz delilidir

İhracat ve ithalatta sektörlerin payı

Ticaret Bakanlığı şubat ayı veri bülteninne göre,  şubat ayında sektörlere göre ihracatın payı sırasıyla; İmalat Sanayi yüzde 94,4 (18 milyar 887 milyon dolar), Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü yüzde 3,4 (689 milyon dolar), Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü yüzde 1,5 (304 milyon dolar)oldu.

Şubat ayında sektörlere göre ithalatın payı sırasıyla; İmalat Sanayi yüzde 67,7 (19 milyar 20 milyon dolar), Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü yüzde 24,3 (6 milyar 826 milyon dolar), Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü yüzde 3,8 (1 milyar 77 milyon dolar) oldu

Finans kurumarı cari açık tahminlerini yükseltti

Açıklanan dış ticart verilerinin ardından uluslararası finans kuruluşları, Türkiye'nin cari açık tahminlerini yukarı yönde revize etti.

JPMorgan, bugün yayımladığı notta Rusya-Ukrayna krizinin Türkiye'nin turizm, enerji ve tahıl/gıda kanallarından etkilenmesi beklendiği belirtilerek, "Bu nedenle 2022'ye ilişkin cari açık/GSYH tahminimizi yüzde 1,1'den yüzde 2,2'ye, 2023 tahminimizi yüzde 1,2'den yüzde 1,8'e yükseltiyoruz" görüşüne yer verildi.

Goldman Sachs da bugün Türkiye tahminlerini güncellerken 2022 cari açık/GSYH tahminini yüzde 1,5'ten yüzde 2,5'e yükseltti.

QNB Finansbank Başekonomisti Erkin Işık, "Şubat ayı cari açığını 5,5 milyar dolar olarak tahmin ediyoruz ki bu da geçen senenin aynı ayının 3 milyar dolar üzerinde bulunuyor. Böylece yılın ilk iki ayındaki cari açık 13 milyar dolar olacak. Yılın tamamı için de cari açık tahminimizi 10 milyar dolardan 25 milyar dolara çıkartıyoruz. Bu da geçen seneki 14,9 milyar dolara göre de artışa işaret ediyor" dedi.

 

Independent Türkçe, AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU