Emlak Vergisi Kanunu'nda önemli değişiklikleri öngören önerge TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeler sırasında kabul edildi. Değişiklikle, 2025 yılında takdir edilecek arsa ve arazi metrekare birim değerleri nedeniyle 2026’da ortaya çıkması beklenen yüksek vergi artışlarını sınırlamak amaçlanıyor. Düzenleme, hem mevcut mükellefler hem de yeni mükellef olacak kişiler için vergi matrahlarında "iki kat tavan" getirilmesini öngörürken, 2027–2029 dönemine ilişkin hesaplama yöntemlerini de yeniden belirliyor. Kanun teklifine yapılan yeni madde ihdası ile Emlak Vergisi Kanunu’nun 29. maddesinde yıllık artış sistemini değiştiren kalıcı düzenleme de yer alıyor. Düzenlemeyle, bina ve arsa vergi değerlerinin takip eden yıllarda "yeniden değerleme oranında" artırılacağı hükmü getirildi.
TBMM Genel Kurulu'nda vergi oranlarında düzenleme, KDV'de istisnalarının daraltılması, gayrimenkul ve tapu işlemlerinde vergi değişiklikleri, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve kamu gelirlerinin arttırılması ile bütçe dengesinde düzenlemeleri içeren 36 maddelik Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri devam ediyor.
Kabul edilen önergeyle, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun geçici 23. maddesi yeniden düzenlendi. Buna göre, takdir komisyonlarının 2025 yılında 2026’da uygulanmak üzere belirleyeceği arsa ve arazi metrekare birim değerleri ne kadar artsa da, buna göre hesaplanacak 2026 yılı bina ve arazi vergi değerleri 2025 yılı vergi değerlerinin iki katını geçemeyecek. Düzenleme, yeni takdir edilen birim değerlerin yüksek çıkması durumunda mükelleflerin ani ve yüksek bir vergi yüküyle karşılaşmasını engellemeyi hedefliyor.
Yeni mükellefler için de tavan uygulanacak
Önerge, mükellefiyeti ilk kez başlayanlar veya vergi mükellefiyetinde değişiklik ortaya çıkanlar için de özel düzenleme getiriyor. Buna göre, 2026 yılında yeni mükellef sayılacak kişiler için 2025 yılı takdir edilen birim değerleri esas alınacak; ancak bu değerler de ilk yıl, 2025’te uygulanan birim değerlerin iki katını aşamayacak. Böylece yeni mükellef olacakların da aynı tavan uygulamasından yararlanması sağlanıyor. Taşınmazın el değiştirmesi halinde de bu sınırlama korunacak.
Geçici madde, sadece 2026 yılını değil, takip eden üç yılı da kapsayan bir geçiş dönemi getiriyor. Buna göre 2027, 2028 ve 2029 yıllarında emlak vergisi matrahı; 2026 yılı için getirilen tavan uygulanmış değerler üzerinden hesaplanacak. Böylece dört yıla yayılan kademeli bir artış sistemi öngörülüyor.
Tüm harç ve diğer mali yükümlülüklerde de bu değerler esas alınacak
Düzenleme, yalnızca emlak vergisini değil, arsa ve arazi birim değerlerine bağlı olarak hesaplanan tüm mali yükümlülükleri etkileyecek. Tapu harçları, veraset ve intikal vergisi, kadastro harçları ve diğer işlemlerde kullanılan rayiç değerler de bu madde kapsamında belirlenen sınırlandırılmış değerler üzerinden uygulanacak.
Madde, uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisini Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bırakıyor.
Yeni madde eklendi: Artış oranı yeniden değerleme oranı kadar yükseltildi
Görüşmeler esnasında kanun teklifine yeni bir madde ihdası da yapıldı. Yeni maddeyle birlikte, 1319 sayılı kanunun 29. maddesinde de önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre, bina ve arsa vergi değerlerinin takip eden yıllarda artırılmasına ilişkin "yeniden değerleme oranının yarısı" ibaresi çıkarıldı ve yerine "yeniden değerleme oranında" artırılacağı hükmü getirildi. Böylece yıllık artış oranı mevcut sisteme göre iki katına çıkmış oldu.
Ayrıca madde metninde, Cumhurbaşkanı’nın vergi değerlerini yeniden değerleme oranına kadar artırabilmesine imkan tanıyan hüküm de düzenleniyor. Bu değişiklikle artışların üst sınırı kanunla belirlenmiş olurken, Cumhurbaşkanı’nın artırma yönündeki takdir yetkisi kaldırılmış oldu.
Geçiş dönemi ile kalıcı düzenleme birlikte uygulanacak
Yapılan değişiklikler, kısa vadede 2026 için ani vergi artışlarını sınırlandırırken, 2027–2029 dönemini kademeli artış modeliyle düzenliyor. Öte yandan 29. madde değişikliği, emlak vergisinde yıllık artış yöntemini kalıcı olarak değiştirerek sistemin uzun vadeli yapısını yeniden şekillendiriyor. Düzenleme, takdir komisyonlarının dört yılda bir belirlediği arsa ve arazi birim değerleri ile yıllık matrah güncellemeleri arasındaki uyumu güçlendirmeyi hedefliyor.
ANKA