Ücretli poşet artık hayatımızda, peki "içilebilir poşet" mümkün mü?

Endonezya'da biyodönüşümü olan ve içilebilir poşetler üretilmeye başlandı

Yaygın olarak kullanılan plastik poşetlerle ilgili 1 Ocak 2019’dan itibaren yeni mevzuat yürürlüğe girdi. 

Beraberinde pekçok tartışmayı da getiren yeni uygulamaya göre, market alışverişlerinde plastik poşet kullanmak isteyenler 25 kuruş ödeyecek. 

Uygulamanın asıl hedefi plastiğin çevreye verdiği zararı azaltmak. Çünkü plastik doğada 400 yılda çözülüyor. Petrolden elde edildiği için de zararlı pekçok kimyasal içeriyor. 

Yüzyıllarca doğada kalan plastik neredeyse yok edilemiyor ve elde edilen verilere göre insan dışkısında bile plastiğe rastlandı. 

Plastiği günlük hayattan uzaklaştırmak için bazı Asya ülkelerinde içilebilir poşet üretildi. 

Afrika, Latin Amerika ve Asya’da yaygın olarak bulunan manyok bitkisinden üretilen bu poşetler Endonezya’da kullanılmaya başlandı. 

Poşetler, bitkisel nişastadan üretildiği için ılık suya konulduğunda birkaç dakika içinde eriyor. Bitki özünün suya karışmasıyla da bu sıvı içilebilir hale geliyor. 

Biyodönüşür ve yenilenebilir bu ürünler gübre olarak da kullanılabiliyor. 

 

 

Bilinen anlamdaki plastik poşetler ise yüzlerce yıl çözünmediği için özellikle deniz canlıların ölümüne neden oluyor. Bilimadamları her yıl atık plastikler nedeniyle en az 100 bin deniz hayvanının öldüğünü belirtiyor. Bu nedenle geri dönüşümlü poşetlerin sürdürülebilir bir şekilde üretime geçilmesi için uğraşılıyor. 

Sosyal medyada "poşet" gündemi

Plastik poşetin marketlerde parayla satılması kararıyla ilgili ilginç paylaşımlar yapılıyor. Onlardan bazıları şöyle: 

 

 

 


 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU