Yaptırımlar karşısında ruble yüzde 30 değer kaybetti, altın ve petrol yükselişte

Batılı devletlerin Rusya'ya yeni ekonomik yaptırımlar başlatacaklarını açıklamasının ardından ham petrol fiyatları artarken ruble yüzde 30 değer kaybederek yeni bir rekor kırdı

Fotoğraf: AA

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesiyle başlayan savaş 5. gününde.

Batılı devletlerin Rusya'ya yeni ekonomik yaptırımlar başlatacaklarını açıklamasının ardından ham petrol fiyatları artarken ruble yüzde 30 değer kaybederek yeni bir rekor kırdı. Yaptırımlar arasında bazı Rus bankalarının uluslararası SWIFT ödeme sisteminden çıkarılması da bulunuyor. Batı'dan gelen yaptırımlar sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün nükleer silahlara da sahip kuvvetleri "yüksek alarma" geçirdiğini açıklaması da piyasalardaki tansiyonu yükseltti. 

Güvenli liman olarak görülen varlıklara olan talebin artması, dolar ve yenin yanı sıra tahvil getirilerine de destek sağladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaptırımlar sonrası Ruble'de sert değer kaybı

Dünya gazetesinde yer alan habere göre; Ruble, Batılı devletlerin açıkladıkları yeni yaptırımların ardından yüzde 30'a varan oranda keskin şekilde değer yitirirken, dolar Rusya Devlet Başkanı Putin'in nükleer güçleri "yüksek alarma" geçirmesinin ardından neredeyse tüm para birimleri karşısında değer kazandı.

Dolar/ruble kuru  bir önceki dip seviye olan 90 rubleden bu sabah likiditenin düşük olduğu işlemlerde 119 rubleden işlem gördü.

Euro gün içerisinde yüzde 1.3 gerileyerek 1.112 doları görmesinin ardından hafif toparlandı ve en son 1.1165 dolardan işlem gördü. Euro yen karşısında 

Petrol fiyatları yüzde 4 yukarıda

Petrol fiyatları Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısıyla artan gerilimin ardından Rusya'ya karşı başlatılacak yaptırımların artırılması ve yaptırımlara karşılık olarak Putin'in nükleer güçleri "yüksek alarma" geçirmesinin ardından sıçradı.

Brent ham petrolü, bankacılık kısıtlamaları nedeniyle dünyanın ikinci büyük petrol üreticisi olan Rusya'dan yapılacak sevkiyatlarda kesinti görülebileceği yönündeki endişeleri artırmasıyla 7 doların üzerinde yükselerek yeniden 100 dolar seviyesini aştı. Rusya, küresel petrol arzının yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı  gün içerisinde 105.07 dolara kadar yükselmesinin ardından yüzde 4 artıda 101.88 dolardan işlem gördü.

ABD hafif ham petrolü gün içerisinde 99.10 dolara kadar yükselmesinin ardından yüzde 5 artarak 96.14 dolar seviyesine yükseldi.

Altın fiyatlarında yüzde 1 artış 

Altın fiyatları, Putin'in nükleer güçleri "yüksek alarma" geçirdiğini açıklamasının ardından güvenli liman olarak görülen varlıklara olan talebin artmasıyla yüzde 1'in üzerinde yükseldi.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 1 artarak 1,906.11 dolara yükseldi. Altın bu ay yaklaşık yüzde 6 değer kazanarak Mayıs 2021'den bu yana en iyi aylık performansını gösterdi.

Asya sakin, ABD vadelileri yüzde 2'nin üzerinde düşüşte

Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yatay seyrederken, Japonya'nın Nikkei endeksi gün içerisinde kaydettiği kayıpları geri kazanarak yüzde 0.48 yükseldi. ABD vadeli endeksler ise yüzde 2'nin üzerinde geriliyor. ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirileri  altı baz puan düşerek yüzde 1.92'ye geriledi.

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU