Ukrayna: Yılan Adası'ndaki askerler hâlâ hayatta olabilir

Askerlerin "son sözleri" gündemi sarsmıştı

Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Servisi, Yılan Adası'ndaki askerlerin hayatta olabileceğini bildirdi.

Yetkililer tarafından dün yapılan açıklamada "Adadaki bütün Ukraynalı askerlerin hayatta olabileceğine dair güçlü bir inancımız var" dendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyonda Karadeniz'deki Yılan Adası'na yönelik iddialar gündemi sarsmıştı.

Ukrayna, adadaki askerlerin teslim olmayı reddettiğini ve öldürüldüklerini öne sürmüştü.

24 Şubat'ta meydana gelen olaya ilişkin ses kaydına göre Rus savaş gemisi mürettebatı, adadaki askerlerle iletişime geçerek "Bu bir Rus savaş gemisi. Gereksiz yere kan dökülmesini ve can kaybını önlemek için silahlarınızı bırakıp teslim olun. Yoksa bombalanacaksınız" diyor.

Ukrayna'nın güneydoğu sınırındaki adada konuşlanan askerlerden biriyse, "Rus savaş gemisi, s***irin gidin!" diye küfrederek talimata karşı çıkıyor. Bunun üzerine Rus savaş gemisi top atışına başlıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, perşembe yaptığı açıklamada bombardımanda 13 Ukraynalı askerin hepsinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı:

Oradaki sınır muhafızlarının hiçbiri teslim olmadı ve kahramanca can verdi. Askerlerin anısına Ukrayna'nın Kahramanı madalyası takdim edilecek.

Rusya Savunma Bakanlığı ise adadaki 82 askerin gönüllü teslim olduğunu 25 Şubat'ta duyurmuştu. Rus basını da askerlerin Sivastopol'e götürüldüğünü iddia etmişti.
 

Askerler
Rusya, Yılan Adası'ndaki Ukraynalı askerlere ait olduğu iddia ettiği bir görüntü paylaştı. Askerlere Sivastopol'da erzak ve su verildiği öne sürüldü (Rusya Savunma Bakanlığı)


Ukrayna Devlet Sınır Muhafızları dünkü açıklamada, adaya hem uçaklarla hem de gemiyle saldırıldığını ve daha sonra askerlerle iletişimin kaybedildiği vurguladı.

Yetkililer, iletişimin kesilmesinden önce askerlerin öldürülmüş olabileceği bilgisinin geldiğini açıkladı. Askerlerin başına ne geldiğini belirlemek için çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Ada, Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'ın 300 kilometre batısında kalıyor.

ABD'li düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nın geçen yıl yayımladığı bir raporda, sadece 18 hektar büyüklüğünde olmasına rağmen Yılan Adası'nın "Ukrayna'nın Karadeniz'deki karasuları iddiasında kilit öneme sahip olduğu" belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, Guardian, Washington Post, TASS

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU