Savaştan kaçıp Doğu Avrupa'ya sığınan Ukraynalılar ne yaşadıklarını anlattı

"Hayatım yarım günde komple değişiverdi"

Savaştan kaçan birçok Ukraynalı, Polonya'daki Przemyśl kasabasında yer alan tren istasyonuna bavullarıyla geldi (AP)

Ukrayna'da çatışmalardan kaçan binlerce kişi komşu Polonya, Macaristan ve Romanya'ya sığındı.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan ve yalnızca soyadını paylaşan Olha, perşembe günü Ukrayna sınırından birkaç kilometre ötede Polonya'nın güneydoğusunda kalan Przemyśl kasabasındaki tren istasyonuna kaçışını anlattı.

Olha, "Kiev'den geliyorum. Binamın yakınındaki patlamaları duydum ve eşyalarımı hızlıca topladım, neredeyse her şeyimi yanıma aldım" dedi.

Kiev Politeknik Enstitüsü'nde görev yapan 36 yaşındaki öğretmen, "Burada kendimi güvende hissediyorum fakat yakınlarıma ve arkadaşlarıma yardım edemiyorum. Çoğu tehlike altında ve ülkeyi hızlıca terk edemiyorlar" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Przemyśl'deki tren istasyonu, Ukrayna'daki çatışmalardan kaçan çoğu kadın yaklaşık 200 kişinin kaldığı bir sığınmacı kampına dönüşüverdi. Polis ve ordu personeli dahil birçok yetkili istasyona gelirken, istasyonda sığınanlara çorba servis edildi.

Olha, "Önümüzde mücadele etmemiz gereken çok şey var. Ukrayna, Rusya değil" dedi.

Adını Konstantin olarak paylaşan bir başka kişiyse, "Arkadaşlarımdan gelen video ve mesajları aldım ama bu bile bana yetti ve ülkeden çıkmaya karar verdim. Almanya'daki bir arkadaşıma gideceğim, sonrasına bakacağız" diye konuştu.

25 yaşındaki genç, "Ukrayna'ya ne zaman döneceğimi bilmiyorum çünkü şu anda ülke çok ciddi bir sorun yaşıyor ve durumun çözülmesi aylar, belki de yıllar sürebilir" ifadelerini kullandı.

"Hayatım yarım günde komple değişiverdi"

Kendisini Irina olarak tanıtan Ukraynalı bir işletme sahibiyse Rusya'nın ülkesini işgal etmesini "insanlığa karşı atılan bir adım" olarak niteledi.

Irina, "Hayatım yarım günde komple değişiverdi. Yine de gidecek bir yerimiz olduğunu bilmek çok güzel. Bazılarının gidecek hiçbir yeri yok" dedi.

42 yaşındaki kadın, savaşın ne kadar süreceğini bilmediğini ama çatışmaların en kısa zamanda sonlanmasını ümit ettiğini belirterek "Ukrayna, Rusya'ya boyun eğemeyecek özgür bir ulus" ifadelerini kullandı.
 

polonya istasyon afp.jpg
Polonya'daki istasyona sığınan kişilerden bazıları tren bileti alarak başka ülkelere geçiyor (AFP)


Rusya'nın saldırılarının ardından Ukraynalıların bir kısmı da Macaristan ve Romanya'ya sığındı.

Ukrayna'nın batısındaki Zakarpatya Oblastı'ndan geçerek Macaristan'a giriş yapan yüzlerce kişiden biri olan Krisztian Szavla, "Fırsatını bulan herkes kaçıyor" dedi.

28 yaşındaki Szavla, "Doğudaki dağların ardında yaşananları deneyimlemek, sirenlerle uyanıp Rusların şehrimizi bombaladığını görmek istemiyoruz" diye konuştu.

Zakarpatya Oblastı, doğusunda uzanan Karpat Dağları'yla Ukrayna'nın geri kalanından ayrılıyor.

"Çocuğumun babasız büyümesini istemiyorum"

Pazarlamacı olarak çalışan Szavla, orduya girip savaş katılmak istemediğini itiraf ederek "Karım ve küçük bir çocuğum var ve onun babasız büyümesini istemiyorum" dedi.

Macaristan polisi, perşembe günü 5 geçiş noktasından ülkeye araçla girmeye çalışan Ukraynalıların uzun kuyruklar oluşturduğunu söylerken, Macar hükümetine bağlı MTI haber ajansıysa "en az 400 ila 500 kişinin sınırı geçerek ülkeye giriş yaptığını" bildirmişti.

Öte yandan Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de bir konferansa katıldığını ve Ukrayna'da doktorluk yaptığını belirten Bogdan Kimenitski, "Konferans gezisini kısa kesip yardım etmek için Ukrayna'ya geri dönmeye karar verdiklerini" söyledi.

33 yaşındaki doktor ve iki meslektaşı otostopla Kiev'e dönmeye çalıştıklarını ifade etti.
 

polonya istasyon afp1.jpg
Polonya'daki tren istasyonunda askeri personel sığınmacılara sıcak yemek servis etti (AFP)


Macaristan Başbakanı Viktor Orban, perşembe günkü açıklamasında "Macaristan'a gelecek Ukraynalıların sayısında artış beklendiğini ve bu kişilerin sığınmacı statüsü için başvuru yapabileceklerini" söylemişti.

Aynı gün Macaristan Savun Bakanlığı, toplamda Ukrayna'dan 600 bine yakın sığınmacının ülkeye gelmesinin beklendiğini açıklamıştı.  

Bazı Ukraynalılar da Romanya'ya da sığındı. Romanya polisi, perşembe günü yaklaşık 5 bin 300 kişinin ülkeye giriş yaptığını, çarşamba günü bu sayının 2 bin 400 civarında olduğunu söylemişti.

Romanya Savunma Bakanı Vasile Dancu, sığınmacılar için 6-7 farklı bölgede kalacak yer ayarlamayı planladıklarını bildirmişti.

Moskova-Kiev arasındaki gerginlik, dün sabah Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donbas bölgesine "barış gücü" göndererek askeri operasyon başlatmasıyla yeni bir zirveye tırmanmıştı.

Putin, başkent Kiev'e girmek gibi bir amaçlarının olmadığını vurgulamasına rağmen ABD Savunma Bakanlığı, Rus askerlerinin şehrin etrafını sardığını savunuyor. Öte yandan Rus birlikleri, Kiev'in kuzeybatısındaki Çernobil'i ele geçirdi.



Independent Türkçe, AFP, Euractiv, NBC

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU