Birleşik Krallık Başbakanı Johnson, Rusya'ya yönelik yaptırımları açıkladı

Boris Johnson, "Putin tam teşekküllü bir saldırı için bahane üretiyor" dedi

Ukrayna-Rusya sınırında tansiyon hat safhada (AFP)

Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Boris Johnson, Rusya'ya uygulanacak yaptırımları parlamentoda bugün yaptığı açıklamada duyurdu.

Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin Rusya tarafından tanınmasının ardından getirilen yaptırımlarla 5 banka hedef alındı: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank ve Black Sea Bank.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Johnson ayrıca Gennadi Timçenko, Boris Rotenberg ve İgor Rotenberg adlı iş insanlarının BK'deki malvarlıklarının dondurulduğunu ve ülkeye girişlerinin yasaklandığını bildirdi.

BK Başbakanı bu hamlenin, Rusya'ya karşı atılacak adımların ilki olduğuna dikkat çekerek ABD ve Avrupa Birliği'yle (AB) birlikte daha fazla yaptırım uygulamaya hazır olduklarının altını çizdi:

Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bundan sonra neler yapabileceğini göz önünde bulundurursak daha güçlü yaptırımları yedekte tutmamız kesinlikle hayati önem arz ediyor... Şimdi Putin'in planının sonraki muıhtemel aşamaları için hazırlanmalıyız. Putin tam teşekküllü bir saldırı için bahane üretiyor.

İlerleyen günlerde nelerin meydana geleceğini bilemeyeceklerini savunan Johnson, "Ama uzun süreli bir kriz için kendimizi hazırlamalıyız" diye konuştu.

AB'nin de benzer adımlar atması bekleniyor

AB, Rusya'nın Donbas'taki operasyonlarını finanse eden bankalara yaptırım uygulanmasını ve Moskova'nın Avrupa'nın finans piyasasına erişimini engellemeyi hedefliyor. Yaptırım kararının bugün kabul edilmesi bekleniyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU