Rusya'ya ilk yaptırım: Almanya, Kuzey Akım 2 boru hattına ruhsat verilmeyeceğini duyurdu

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Ruhsat olmadan Kuzey Akım 2 aktif hale gelemez" dedi. Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht ise Litvanya'ya takviye birlik göndermeye hazır olduklarını belirtti

Kuzey Akım 2 projesinin durdurulması, Rusya-Ukrayna krizinde Almanya'nın bugüne dek net tavır almadığı konulardan biriydi (Reuters)

Rusya ve Ukrayna arasındaki tansiyon artarken Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kuzey Akım 2 projesinin askıya alındığını duyurdu.

Scholz, Rusya'nın Donbas'ın bağımsızlığını tanımasının ardından Kuzey Akım 2 projesine şimdilik ruhsat verilmeyeceğini söyledi.

Pazartesi günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve birlikte "Donbas" olarak anılan Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıdığını açıklaması, Kiev ve Moskova arasındaki tansiyonun yeniden tırmanmasına neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Almanya Başbakanı, başkent Berlin'de bugün yaptığı açıklamada Putin'in kararını kınayarak bunun uluslararası hukukun ihlali olduğunu savundu. Scholz, Kremlin'in 2014-2015'te imzalanan Minsk Protokolü'nü ihlal ettiği gibi Birleşmiş Milletler tüzüğüne aykırı davrandığını söyledi.

Scholz, bu gelişmeler nedeniyle Kuzey Akım 2 projesine ruhsat verilmeyeceğini belirterek "Bu ruhsat olmadan, Kuzey Akım 2 aktif hale gelemez" ifadelerini kullandı.

"Avrupa, doğusunda bir savaş tehdidiyle karşı karşıya" diyen Scholz, Rusya'dan tansiyonu düşürmesini talep etti.

Kuzey Akım 2 Projesi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme olasılığıyla yeniden gündeme gelmişti.

Yaklaşık 11 milyar dolarlık proje kapsamında yılda 55 milyar metreküp Rus doğalgazının Baltık Denizi'nin altına döşenen boru hatlarıyla Almanya'ya sevk edilmesi planlanıyordu. Rus enerji şirketi Gazprom'un proje kapsamında 15 milyar dolar gelir elde etmesi öngörülüyordu.
 


Öte yandan Kuzey Akım 2 projesi uzun süredir tartışma da yaratmıştı. Şu anki doğalgaz boru hatları Ukrayna ve Polonya gibi Doğu Avrupa ülkeleri üzerinden geçiyor. Fakat Kuzey Akım 2'nin boru hattı güzergahını değiştirmesiyle bu ülkelerin devredışı kalması gündeme gelmişti.

Kiev, Rusya'nın bu projeyle Ukrayna'nın doğalgaz taşımacılığındaki rolünü ve buradan elde ettiği geliri kesmeye çalıştığını iddia ederken, Almanya bu kaybın karşılanacağına dair Kiev'e garanti vermişti.

Ayrıca projeye karşı çıkanlar, Almanya ve Avrupa Birliği ülkelerinin enerjide giderek Rusya'ya bağımlı hale geleceğinden endişeleniyor.

Almanya şimdiye dek Ukrayna-Rusya arasında olası bir savaş durumunda Kuzey Akım 2'nin yaptırımlara dahil edilmesine dair net bir tavır sergilememişti.

ABD Başkanı Joe Biden, 7 Şubat'ta başkent Washington'da Scholz'la görüşmesinin ardından, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin Kuzey Akım 2'nin sonu olacağını ve yaptırımlar konusunda "tam mutabakat halinde hareket edeceklerini" ifade etmişti.

Scholz ise projenin adını anmadan, "Yaptırım durumunda birlikte hareket edeceğiz" demişti.

Almanya Savunma Bakanı: Litvanya'ya takviye birlik göndermeye hazırız

Scholz'un Kuzey Akım 2 duyurusundan sonra bir önemli açıklama da Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht'ten geldi.

Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre Lambrecht, Litvanya'da daha fazla asker konuşlandırmaya hazır olduklarını duyurdu.

Lambrecht, Baltık devletinin Rukla kasabasındaki askeri üste bugün yaptığı açıklamada, "NATO, Mukabele Kuvveti için ortak kriz yanıtı tedbirlerimizi daha da artırırken, Almanya da takviye olarak kara, deniz ve hava kuvvetleri birlikleri göndermeye hazır" ifadelerini kullandı.

Medvedev: Avrupalılar yakında 1000 metreküp doğalgaza 2 bin euro ödeyecek

Almanya'nın Kuzey Akım 2 boru hattını askıya almasına Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'den de tepki geldi.
 


Putin'in yakın müttefiki olan ve kendisiyle dönüşümlü şekilde Devlet Başkanlığı yapan Medvedev, Twitter hesabındaki paylaşımında "Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattının ruhsatlandırma sürecinin durdurulması için emir verdi. Pekala, Avrupalıların yakında 1000 metreküp doğalgaz için 2 bin euro ödemek zorunda kalacağı cesur yeni dünyaya hoş geldiniz!" dedi.



Independent Türkçe, Welt, DW, CNN, AFP

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU