Boğaziçi Üniversitesi’ndeki gösterilerle ilgili davada tüm sanıkların adli kontrol tedbirleri kaldırıldı

İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi, 3 sanık hakkında uygulanan adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına hükmetti

Fotoğraf: AA

Prof. Dr. Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanmasının ardından başlayan protestolara ilişkin 52 kişinin yargılandığı davada, savunmaları alınan 3 sanık hakkında uygulanan adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına hükmedildi.

Böylece tüm sanıkların adli kontrol tedbirleri kaldırılmış oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesindeki 5. duruşmaya bazı tutuksuz sanıklar avukatlarıyla katıldı.

Duruşmada 3 sanığın savunmaları alındı. Suçlamaları kabul etmediklerini belirten sanıklar, beraatlerine karar verilmesini talep etti.

Bu sanıkların avukatları da iddianamenin polis fezlekesinin bir kopyası olduğunu ve açılan davanın hukuki sayılamayacağını öne sürerek, beraat istedi. Avukatlar ayrıca müvekkilleri hakkında uygulanan adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması talebinde bulundu.

Görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, savunmaları alınan sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verilmesini istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme, 3 sanık hakkında uygulanan adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına hükmetti. Dava kapsamında böylece tüm sanıkların adli kontrol tedbirleri kaldırılmış oldu.

Duruşma ertelendi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 1 Şubat 2021'de bazı sivil toplum kuruluşları ve topluluklar tarafından, sosyal medya ve basın yayın yoluyla Boğaziçi Üniversitesinin kampüs önü ve çevresinde toplantı, gösteri yürüyüşü ile basın açıklaması yapılması yönünde çağrılarda bulunulduğu hatırlatılıyor.

Uyarılara rağmen dağılmayan 52 kişinin gözaltına alındığı belirtilen iddianamede, sanıklar hakkında, "toplantı ve gösteri yürüyüşlerine silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" ve "kişiyi, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle birden fazla kişiyle hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından 2 yıl 6 aydan 18 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU