Birleşik Krallık "altın vize" programını sonlandırmayı planlıyor

Yabancı yatırımcılara hızlı oturum izni sağlayan tartışmalı vizeden en çok Rus iş insanları faydalanıyordu

"Altın vize" sistemi, ülkede kara para iddialarıyla tartışma yaratmıştı (Retuers)

Birleşik Krallık (BK), varlıklı yabancı yatırımcılara hızlı oturum izni sağlayan "altın vizeyi" kaldırmayı planlıyor.

2008'de hayata geçirilen "Tier 1- İngiltere Yatırımcı Vizesi" sistemi, BK'deki bir bankada açtıkları yatırım hesaplarında en az 2 milyon sterlini (yaklaşık 37 milyon TL) bulunan yatırımcılara hızlı şekilde oturum izni çıkarılmasını mümkün kılıyor.

Oturum izinlerinin sağlanmasına dair işlemlerin süresi yatırımlara bağlı olarak değişiyor. 2 milyon sterlinlik başvurular 5 yılda, 5 milyon sterlinlikler (yaklaşık 92,7 milyon TL) üç yılda, 10 milyon sterlinlikler (yaklaşık 185,5 milyon TL) de iki yılda tamamlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümetten kimliğini paylaşmayan kişiler, BK İçişleri Bakanı Priti Patel'in, başvurularda yeterli derecede geçmiş sorgulaması yapılmadığı gerekçesiyle "altın vize" olarak da bilinen sistemi haftaya sonlandırmayı planladığını söyledi.

"Altın vize" sistemi ülkede tartışma yaratmıştı. Geçen ay, 700'den fazla Rus milyonere bu kapsamda hızlı oturum izni verildiği fakat sonradan bu kişilerin hesabında yasadışı işlemlerle ilişkili paralar bulunduğu tespit edilmişti.

İşçi Partisi Parlamenteri Chris Bryant, vize sisteminin tamamen gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyerek hükümetin "şüpheli Rus oligarklara altın vize dağıttığını" savunmuş, sistemin BK'ye kara para gelmesini sağlamak amacıyla "yasal boşluklardan faydalanılan bir arka kapı" olarak kullanıldığını iddia etmişti.

Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı James Heappey, BBC Radio 4'e perşembe günkü açıklamasında Patel'in bu hamleyi Ukrayna-Rusya krizi nedeniyle attığını savundu.

Heappey, "Rusya'yla bir nesil boyunca ya da daha da uzun sürecek hayli şiddetli bir rekabete girerken, son 30 yıldır Britanya-Rusya ilişkilerinde normalleşen her şey yeniden gözden geçirilecek. Bence, İçişleri Bakanı ve ekibi de şu anda böyle bir durumla karşı karşıya" ifadelerini kullandı.

Ukrayna-Rusya arasındaki gerilim, bu sabah Kiev'in Luhansk Halk Cumhuriyeti'ndeki 4 bölgeye havan saldırısı düzenlediği iddiasıyla yeniden tırmanışa geçti. Ukrayna ise iddiaları reddederken, Rus askerlerin kendilerine ateş açtığını fakat misilleme yapmadıklarını savundu.



Independent Türkçe, BBC, Guardian

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU