Kripto para topluluğunda darbe oldu: "Hazine üzerinde tam kontrol sağladılar"

"DAO artık temel altyapının herhangi bir bölümü üzerinde kontrole sahip değil"

Yönetimi ele geçirilen organizasyon, Ağustos 2021 itibariyla 520 bin dolarlık kripto parayı yönetiyordu (Pixabay)

Build Finance DAO adlı merkeziyetsiz otonom organizasyonda "darbe" oldu.

Kimliği belirsiz bir kişinin oylamada en önemli söz sahibi olacak kadar token biriktirdiği ve ardından yönetimi ele geçirdiği bildirildi.

Topluluğun açıklamasına göre saldırgan organizasyonun yönetimi devralmak için bir oylama başlattı. Ancak bunu önlemeye yetecek kadar karşı oy yoktu.

Bu sayede yönetimi ele geçiren saldırgan, toplamda 470 bin dolar değerinde kripto parayı çaldı ve çeşitli platformlarda satışa çıkardı.

DAO’nun çekirdek ekibinden Urbane Grandier, "Şu durumda saldırganın yönetim sözleşmesi, basım anahtarları ve hazine üzerinde tam kontrolü var" diye konuştu:

DAO artık temel altyapının herhangi bir bölümü üzerinde kontrole sahip değil.

Build Finance DAO, "kötü niyetli bir aktörün düşmanca bir tutumla yönetimi devraldığını" pazartesi günü Twitter’dan duyurdu:

Saldırgan, Build DAO yönetim modelinin yapısı nedeniyle fonlara erişebildi.

Merkeziyetsiz otonom organizasyonlar (DAO) blok zinciri üzerinde belirli kurallar ve akılı sözleşmeler aracılığıyla, bir amaç doğrultusunda kurulan özerk yapılar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DAO fikri, kripto paranın aracıya ihtiyaç duymadan da kullanılabilmesinden ilham alıyor ve organizasyonların da hiyerarşik bir yönetim olmaksızın işleyebileceğini öngörüyor.

Geleneksel şirketler patronlar ve hissedarlar aitken ve kararları çoğunlukla yöneticiler verirken, DAO'larda uygulanacak herhangi bir karar ve yapılacak değişiklik için tüm üyelerin oy kullanması gerekiyor.

Ancak elinde DAO'nun token'ını bulunduran üyelerin söz hakkı da sahip oldukları miktara bağlı. Bu sistem Build Finance DAO’nun yönetiminin ele geçirilmesinde rol oynadı.

Build DAO, kripto paralarla ilgili projeleri finanse etme amacıyla kurulmuştu. Topluluk şimdiye dek merkeziyetsiz bir borsayı (Metrix Exchange), bir borç verme platformunu (Vortex) ve altın fiyatına sabitlenmiş bir token’ın (Basis Gold) da aralarında yer aldığı bir dizi projeyi finanse etmişti.

Saldırının ardından çekirdek ekibin Discord üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Hazine varlıklarının tek bir kötü niyetli aktörün eylemleriyle geri dönüşsüz biçimde kaybolduğunu topluluğa bildirmek zorunda olduğumuz için derin bir üzüntü duyuyoruz.

Ekip, kullanıcıları herhangi bir platformda BUILD token’lerı satın almamaları için de uyardı.

 

Independent Türkçe, The Block, VICE

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU