Hızla Ay'a çarpacak roket Elon Musk'a değil, Çin'e aitmiş

"4 Mart 2022'de Ay'a çarpacak nesnenin aslında Chang'e 5-T1 roketi olduğuna ikna oldum"

Ay'da meydana gelecek çarpışma Dünya'yı etkilemeyecek (NASA)

4 Mart'ta Ay'a çarpması beklenen roketin Elon Musk'ın uzay firması SpaceX'e değil, Çin'e ait olduğu ortaya çıktı.

Dünya yakınlarındaki göktaşlarını ve yapay uyduları gözlemleyen gökbilimci Bill Gray, yaklaşık üç hafta önce SpaceX'in Falcon 9 roketinin üst aşamasının Ay'a çarpacağını açıklamıştı.

Kontrolden çıktığı belirtilen roketin 2015'te NASA'nın iklim uydusu DSCOVR'ın fırlatılması için kullanıldığı belirtilmişti.

Ancak Gray, 12 Şubat'ta kişisel bloğunda kaleme aldığı yazıda bir yanlışlık yaptığını, çarpışması beklenen uzay aracının Falcon 9 roketi olmadığını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gökbilimciye göre kontrolden çıkan araç aslında Ekim 2014'te Çin'in Ay görevi Chang'e 5-T1'in fırlatılmasında kullanılan Uzun Yürüyüş 3C adlı roket.

Gray, NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan mühendis Jon Giorgini'den bir uyarı not aldığını ifade etti. Notta DSCOVR uzay aracının yörüngesinin Ay'a yakın olmadığı belirtilmişti. Bu nedenle Falcon 9'un ikinci aşamasının Ay'a çarpması pek olası değildi.

Yani nesnenin Falcon 9 roketi olmadığını asıl fark eden Giorgini oldu. Bunun ardından Gray, elindeki verileri yeniden inceledi ve başka adayları araştırdı.

İncelemenin ardından Çin'in roketinin en olası aday olduğunu gördü. Roketin fırlatıldığı zaman çarpışma için uygundu ve en önemlisi de yörüngesi Ay'ın yörüngesiyle neredeyse birebir örtüşüyordu.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde görev alan ve genellikle uzay nesnelerini ve çöplerini takip eden astrofizikçi Jonathan McDowell da Gray'in son gözlemine katılıyor.

Gray, "Bir bakıma bu 'ikinci dereceden' bir kanıt olarak kalıyor" diye yazdı:

Ama bunu epey ikna edici bir kanıt olarak kabul ediyorum. O yüzden 4 Mart 2022'de Ay'a çarpacak nesnenin aslında Chang'e 5-T1 roketi olduğuna ikna oldum.

Roketi hızla ilerlerken görüntülediler

Tartışmalı roket, kısa süre önce Ay'a çarpmak üzere hızla ilerlerken görüntülenmişti.
 

roket

Fotoğrafta ok işaretiyle gösterilen roket, görüntülendiği sırada Dünya'dan yaklaşık 300 bin kilometre uzaklıktaydı (Sanal Teleskop Projesi)


İtalya merkezli Sanal Teleskop Projesi'nin kurucusu Gianluca Masi, görüntüyü Roma'daki PlaneWave teleskobuyla kaydetmişti.

Yaklaşık 4 tonluk roket, şu anda saatte yaklaşık 9 bin kilometre hızla ilerliyor.

Türkiye saatiyle 15.25'te meydana gelecek çarpışma Dünya'dan görülmeyecek. Ancak Sanal Teleskop Projesi'nden yetkililer çarpışmayı internet sitesinden canlı yayımlayacak.

 

Independent Türkçe, Space, ArsTechnica

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU