Akıllı telefonlar kadınların evlilik ve arkadaşlık sitelerine ilgisini artırdı

İnternet kullanımına alışan gençler de eskiye göre daha fazla evlilik sitelerinde eş arayışına çıkıyor. Tarafların ilk aradıkları özellik dürüstlük. Kadınlar ayrıca eğitim ve maddi duruma da bakıyor

Kadınların evlilik sitelerine ilgisi arttı / Fotoğraf: yourdatingsites.com

Sevgili adaylarının önüne bırakılan mendiller şimdi çok eskilerde kaldı.

Artık kimse birbirinin önüne, özenle oyaladığı mendillerden atmıyor, gözler süzülmüyor.

Bunların yerine insanlar sosyal medya platformlarından, arkadaşlık ya da evlilik sitelerinden birbirinin fotoğrafına "like" atıyor. 

Kimse, gönlünü kaptırdığına küçük kardeşleri aracılığıyla da haber göndermiyor. Fotoğrafı beğenilene özel mesajla ulaşmak gayet mümkün ve hızlı.  

İnternet kullanımının yaygınlaşması en büyük değişimlerden birini de insan ilişkilerine yaşattı.

Geçmişte insanlar arasında özellikle flört ve evlilik amaçlı tanışmalar ortak tanıdıklar vasıtasıyla mümkün olabiliyordu.

Evlenmek ya da sevgili bulmak isteyenler birbirlerine yakın mesafelerde ya da ortak alanlarda yaşamalıydı.

Bu özelliklere sahip olmayan iki insanın birbirleriyle tanışma şansı son derece azdı.

Ancak internetin yaygınlaşmasıyla birlikte farklı şehirlerde hatta farklı ülkelerde yaşayan insanlar bile tanışma, konuşma, ilişki kurma hatta evlenme şansına sahip oldu.

Bu da flört etmek veya evlenmek amaçlı internet sitelerin ve platformlarının kurulmasını sağladı.

Akıllı telefon kullanımıyla bu uygulamalar çeşitlendi ve her kesimden insan rağbet ettiği alanlara dönüştü.

 

 

akın.jpg
Haluk Akın / Fotoğraf: Independent Türkçe


Kötü niyeti olanlar nasıl engelleniyor?

Bütün bunlar dolandırıcılar için de bulunmaz nimet. Tinder isimli uygulamada kendini zengin biri olarak tanıtıp birçok kadını dolandıran Şimon Hayut belgesellere konu oldu. 2010 yılında kurulan ve şimdiye kadar toplam 9 milyon kişinin üye olduğu PembePanjur isimli internet sitesinin sahibi Haluk Akın kötü niyetli kişilere karşı bazı önlemler aldıklarını kaydediyor. 

Evlenmek isteyen ama şimdiye kadar uygun adayı bulamayanların rağbet ettiği bu sitede 10 kişilik bir ekip yeni üye olanların fotoğraflarını ve profillerini kontrol ederek kullanıcılardan gelen şikayetleri değerlendiriyor. Söz konusu ekip daha önce silinen ve yasaklanan üyelerin siteye tekrar başka isimlerle üye olmalarını engelliyor.

Gelen şikayetlerin ardından veya şüpheli görünen kullanıcılara ait fotoğrafların işaretlenerek bir daha o fotoğraf ile hesap açılmasının önüne geçtiklerini kaydeden Akın, "Günde 3 bine yakın yeni kayıt oluyorsa bundan 100’ü şüpheli görülerek siliniyor" dedi.

 

kadınlar.jpeg
İnternetteki flört uygulamalarına özellikle gençler ilgi gösteriyor / Fotoğraf: Twitter 

 

En çok yalan medeni haline ve maddi durumuna dair

Kimi kullanıcıların en çok yalanı medeni haline veya maddi durumlarına dair söylediklerini belirten Akın, şöyle konuştu:

Adam evli ama 'bekarım' diyebiliyor. Bu tür şikayetler halinde hesabını siliyoruz. Tabii ki bütün yanlış bilgileri sıfıra indirmek mümkün değil. Daha ciddi mağduriyetler içeren şikayetlerle ilgili savcılıklar kanalıyla talep gelmesi halinde gerekli IP adreslerini yetkililere veriyoruz. Ancak bu yılda birkaç civarı oluyor.

"Eski sevgilisinin numarasını intikam için paylaşanlar oluyor"

Akın,  özellikle erkeklerin eski sevgililerinin telefonlarını "intikam" amacıyla siteden paylaştıklarına değinerek bunun tespiti halinde de gereğinin yapıldığını kaydetti.

 

pandemi.jpg
Pandemide internet kullanımı da yaygınlaştı

 

Pandemi evlilik ve flört sitelerine ilgiyi artırdı

Pandeminin evlilik ve arkadaşlık sitelerine ilgiyi artırdığını söyleyen Akın, "Özellikle hafta sonları yüzde 50 oranında artış oluyordu. Eve kapanmalar bitse de buralara olan ilgi sürüyor. Ciro olarak olmasa bile kullanıcı sayısında yüzde 20-30 oranında artışlar var. Bunun en temel nedeni insanların artık her işini internet üzerinden yapmaya alışması. E-ticaret nasıl arttıysa online tanışma da arttı" diye konuştu.

Sitenin ilk yıllarda genel kullanıcı kitlesini 30 yaş üstü, boşanmış ve ikinci evlilik yapmak isteyen kişilerin oluşturduğunu dile getiren Akın, kadın oranının o dönemde yüzde 25-30 civarında olduğunu kaydetti.

Akın'a göre yıllar içinde bu oranlarda ciddi değişimler yaşandı.

Artık gençler ve kadınlar daha çok ilgili gösteriyor

Akın, bu konuda yaşanan dönüşümü şöyle anlattı:

Artık gençler de siteye daha çok rağbet ediyor. Eskiden 20'li yaşlarda gençleri pek göremezdik. Şimdi daha çok varlar. Çünkü geçmişe göre dışarı karşı daha az sosyaller. İnternet üzerinden birileriyle tanışmak onların da kolayına geliyor. Akıllı telefon kullanımı ile kadın kullanıcı sayısı da çok arttı. Artık kullanıcıların yarısına yakını kadın. Kadınlar, akıllı telefonları sayesinde siteyi artık daha rahat kullanıyor. Yine ilk yıllarda kullanıcılar ağırlıklı metropol ağırlıklıydı. Halen büyük metropollerde yaşayanlar baskın olsalar da artık Anadolu şehirlerinde yaşayanları da görebiliyoruz.

Avrupa'da yaşayan Türklerin ilgisi arttı

Profil bilgileri için köken ve inanç gibi sorular sormayı birkaç yıl önce bıraktıkları için Türkiye'de yaşayan yabancıların evlilik sitelerine olan ilgisini bilmediklerini ifade eden Akın, buna karşın özellikle Avrupa'da yaşayan Türklerden evlenmek amacıyla siteye üye olan kullanıcı sayısında artış görüldüğünü söyledi.
 

kadınmanşet.png
Evlilik sitelerinde insnanlar önce dürüstlük arıyor

 

İlk talep dürüstlük, sonra eğitimli olması ve maddi durum

"Kullanıcılar en çok nasıl bir profil talep ediyorlar" sorusuna Haluk Akın, "Her iki cins içinde öne çıkan talep dürüstlük. Sanırım dürüstlüğe açız. Önce güvenmek istiyor. Gelir durumu da kadınların önem verdiği özelliklerden ama şaşırtıcı bir şekilde önce eğitimi önemsiyor kadınlar" cevabını verdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU