PODCAST | Savaşın 11. yılında Suriye'deki kamplara giden gazeteciler anlatıyor

Suriye'deki iç savaş nedeniyle evlerini kaybedenlerin sayısı milyonlarla ifade ediliyor. Mültecilerin büyük kısmı hala çadırlarda yaşıyor. Türkiye'den gazeteciler bu kamplara gitti ve gördüklerini Independent Türkçe'ye anlattı

Dondurucu soğuklarda ya da yazın kavurucu sıcağında çadırda yaşamak nasıl bir şey?

Bu soru Suriye'deki çadır kamplarda yaşayan yüzbinlerce çocuk için anlamsız.

Çünkü onlar hiçbir zaman bir evde yaşamadı. Üzerinde çatısı ve sırtlarını yaslayabilecekleri duvarları olan bir evin içinde yaşamanın ne olduğunu bilmiyorlar. Normalleri bu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye'deki iç savaş 2011 yılından bu yana devam ediyor.

Savaş, yüzbinlerce ölü milyonlarca da mülteci üretti.

Mültecilerin önemli bir kısmı ülkelerinden ayrılmadı ve sınıra yakın kırsal bölgelerdeki çadır kamplara yerleşti.

Bu durum, 11 yıldır ülkede yaşanan insani dramı daha da ağırlaştırıyor. Dramın hafiflemesi için mültecilerin en azından ısınabilen evlere ihtiyaçları var. En pratik çözüm ise mülteciler için briket evler inşa etmek. Birçok insani yardım örgütü briket ev kampanyası düzenledi. 

Geçen hafta Türkiye'den 28 gazeteci, İHH ve İletişim Platformu'nun briket ev kampanyasına destek olmak amacıyla İdlib kırsalındaki çadır kampları dolaştı. Mültecilerin yaşadıklarını yerinde gözlemledi.

Hem İletişim Platformu Başkanı Yusuf Ziya Çataklı hem de heyette yer alan TGRT  Haber'den Alper Altun, Independent Türkçe Podcast için Suriye'de gördüklerini anlattı.

 

Yusuf Ziya Çataklı1.jpg
İletişim Platformu Başkanı Yusuf Ziya Çataklı

 

"Suriye'de savaş bitti, artık mülteciler evine dönsün" algısının yaygınlık kazandığına dikkati çeken Çataklı, "Gerçekten dönülebilecek bir ülke var mı? Bunu da gözlerimizle görmek istedik. Briket evlere taşınanlar için de sorun bitmiyor. Ama Suriyelilerin orada yerleşik olması sağlanmalı. Briket evlerin en büyük faydası bu" dedi. 

 

alper altun.jpg
Gazeteci Alper Altun

 

Alper Altun ise Suriye'de büyük bir insanlık dramı gördüklerini kaydederek, "Psikolojik olarak da yorulduk. Özellikle çocukların durumu vahim. Özellikle çocukların durumu vahim. Ayaklarında ayakkabı dahi olmayan çocuklar var. Son derece üzücüydü" şeklinde konuştu. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU