İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlar genel direniş ilan etti

İsrail cezaevlerinde tatil sürelerinin kısaltılması ve tatile çıkmalarına izin verilecek mahkum sayısının azaltılması gibi yeni önlemler uygulamaya başlamıştı

İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkum aileleri tarafından her hafta Batı Şeria'nın Tulkerim kentinde, Kızıl Haç merkezi önünde oturma eylemi düzenleniyor. Fotoğraf: WAFA

Filistin Esirler Hareketi, İsrail’in hapishaneler idaresinin Filistinli mahkumlara yönelik yeni ceza uygulamaları protesto etti. Hareket, İsrail hapishanelerindeki Filistinli örgütsel komiteleri feshederek genel direniş ilan etti. Bu, İsrail yönetiminin kararlarından dönmemesi halinde yeni bir gerilimin önünü açabilecek bir adım olarak görüldü.

Resmi bir kurum olan Filistin Esirler ve Serbest Bırakılanlar Komisyonu, Esirler Hareketi’nin Filistinli 6 esirin Gilboa Hapishanesi’nden kaçmayı başarmasından sonrasında işgalci İsrail’in cezaevleri idaresi tarafından esirlerin günlük hayatlarının her anını etkileyen yeni cezalar vermesinin ve Filistinli kurumlarla varılan tüm mutabakatlardan çekmesinin ardından genel direniş ilan ettiğini doğruladı. Komisyon, İsrail cezaevlerindeki Filistinli örgütsel komitelerin dün kendilerini feshettiklerini, bunun da cezaevleri içindeki sorumluluklarından ve dolayısıyla cezaevi yönetimi ile yapılan her türlü anlaşmadan geri çekilmeleri anlamına geldiğini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Esirler Hareketi, durumun ‘Gilboa Tüneli’ (Özgürlük Tüneli) olarak adlandırılan Filistinli 6 mahkumun Gilboa Hapishanesi’nden kaçtığı 5 Eylül öncesine dönmesi için hapishane yönetimi ile mutabakata vardı. Filistinli mahkumlar cezaevi yönetiminin sözkonusu dönemde mahkumları ayırmak, tecrit etmek ve sunulan ayrıcalıkları geri almak gibi çeşitli baskı uygulamalarına karşı açlık grevine başladılar. İsrail cezaevleri idaresi, daha sonra yeniden tatil süresinin yarısından daha aza indirilmesi ve tatile çıkmalarına izin verilecek esirlerin sayısının azaltılması gibi yeni önlemler uygulamaya başladı.

İsrail’in cezaevlerinde Filistinli mahkumların kaldığı bölümlerde cumartesi günü işgalci gergin bir hava vardı. Filistin Esirler Kulübü’nden yapılan açıklamada, yeni tedbirler arasında esirlerin tatilde geçirecekleri sürenin ve çıkmalarına izin verileceklerin sayısının azaltılmasının yer aldığı belirtildi.

Bu çerçevede Raymun ve Nafha cezaevlerindeki Filistinli mahkumlar kaldıkları bölümleri kapattılar. Filistin Esirler Kulübü, Raymun ve Nafha cezaevlerindeki Filistinli mahkumların, hapishane yönetiminin ‘el-Fura’ olarak adlandırılan sistemde kapsamlı değişiklik yapma kararını protesto etmek için pazar günü Filistinli mahkumların kaldıkları tüm bölümleri kapatma kararı aldıklarını duyurdu.

Filistin Esirler Kulübü, sistemdeki bu yenilikle Filistinli mahkumların ayrı hücrelerde tutulup birbirlerini göremeyeceklerine dikkat çekti. Bu tedbiri hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini cezaevi yönetimine bildiren Filistinli mahkumlar sözkonusu değişikliği protesto etmeye başladılar.

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU