Filistin: Manama Çalıştayı içi boş bir ABD rüşvetidir

Filistinli yetkili Ahmed Mecdelani AFP’ye yaptığı açıklamada, “Çalıştay hedefine ulaşmadı. Temsil düzeyi zayıf ve çalıştayın içeriği boştu” dedi

Manama Çalıştayı açılışında ABD Başkanı Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner'in konuşmasından bir kare / Fotoğraf: Reuters

ABD’nin barış planını açıklamadan önce ilk adım olarak düşündükleri ve Filistin tarafından boykot edilen Bahreyn ekonomi çalıştayı Filistinli grupları ikna etmede başarısız oldu.

AFP’ye göre çalıştaya önemli basın organlarında yer verilmedi.

Batı Şeria ve Gazze’de çağrısı yapılan protestolar ise beklenen düzeyde gerçekleşmedi. Filistinliler Salı ve Çarşamba günü Bahreyn'in başkenti Manama’da yapılan ekonomi çalıştayını görmezden geldiler.

Filistin halkı ve yönetimi de çalıştayı ciddiye almama konusunda aynı tutumu takındılar.

Filistinli yetkili Ahmed Mecdelani AFP’ye yaptığı açıklamada, “Çalıştay hedefine ulaşmadı. Temsil düzeyi zayıf ve çalıştayın içeriği boştu” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ramallah kentindeki bir ünivesite profesörü Ruhi Ziyad ise, “Eşim benim sevmediğim yemeği yapıyorsa ona ne eklersem eklesin yiyemem. Biz bu toplantıyı istemiyoruz” dedi.

28 yaşında Muhammed Galis, “Filistinliler çalıştaya önem vermiyor. Ekonomik çözüm siyasi çözümün yerini alamaz. Hedefimize ulaşmak için adil bir çözüm istiyoruz” dedi.

Batı Şeria’daki Filistin yönetimi ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti tanıdıktan sonra Amerika'yla 2017 tarihinden itibaren ilişkilerini dondurdu.

Önde gelen bütün Filistinli iş adamaları çalıştayı boykot etti ve toplantıyı Amerika’nın ekonomik gücünü kullanarak bağımsız Filistin devleti arzusunu satın alma çabası olarak değerlendirdi. Filistin’den tek katılan iş adamı kendini 250 üyeli Filistin İş Organizasyonu Başkanı olarak tanıtan Eşref el-Caferi idi. Caferi Filistin’de tanınmayan bir kişi.

Öyle görünüyor ki bu iş ağı, yerleşimciler ve çok az sayıdaki Filistinlilerin kurduğu Batı Şeria Ticaret ve Sanayii Odası adına çalışıyor. Filistinlilerin büyük çoğunluğu yerleşimcilerle bu tür bir ilişki kurulmasını reddediyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın baş danışmanı Jared Kushner,  Manama çalıştayının sonunda, “Filistinliler barışa ilgi duyuyorlarsa “kapı açık bırakıldı” dedi ve ekledi:

İnsanların hayatlarını daha iyi hale getirmek istiyorlarsa, harika bir çerçeveye sahibiz.

ABD, Ortadoğu barış planının Filistinliler için 50 milyar dolardan fazla yatırım çekmeyi, onlar için bir milyon iş yaratmayı ve gayri safi yurtiçi hasılalarını 10 yıl içinde ikiye katlamayı hedeflediğini açıkladı.

Çalıştaya katılanlar defalarca ekonomik krizin nedeni olarak Filistin topraklarındaki yolsuzluklardan bahsettiler ancak ekonomik krizin nedenlerinden biri olarak işgalden hiç söz etmediler. Ayrıca Bahreyn’de yapılan bu toplantıda Hamas’tan hiç konu edinilmedi.

Filistin hükümeti, 130 bin çalışanına maaşlarının sadece yarısını ödemeye zorlayan ciddi bir finansal krizle karşı karşıya.

Bu krize rağmen, Filistinli yetkililer ABD girişiminin çatışmayı çözme başarısına güvenmiyor.

Analistler ABD'nin ekonomi çalıştayı ile umduğunu bulamadığını aksine basın organlarında ve sosyal medyada toplantıya hiç yer vermeyerek çalıştayın önemini zayıflattığını söylediler.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

DAHA FAZLA HABER OKU