Sahra Çölü'ne düşen bir göktaşı, Mars'ta ne zaman yaşam olduğunu ortaya çıkardı

Göktaşına etkileyici görüntüsünden dolayı "Siyah Güzellik" deniyor

Siyah Güzellik'in keşfedilen en eski ikinci göktaşı olduğuna inanılıyor (NASA)

Bilim insanları Mars'tan gelip Dünya'ya düşen bir göktaşının Kızıl Gezegen'in geçmişindeki koşulları aydınlatabileceğini söylüyor.

NWA 7034 diye adlandırılan meteorit, 2013'te Sahra Çölü'nde bulunmuştu. 

Yolculuğuna 2,1 milyar yıl önce başladığı belirlenen göktaşına, parlak siyah yapısından dolayı "Siyah Güzellik" lakabı takılmıştı.

Bilim insanları keşfedildiğinden beri bu göktaşı üzerinde incelemeler yapıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avustralya'daki Curtin Üniversitesi'nden Morgan Cox'un liderliğindeki araştırmacılar, göktaşındaki 66 zirkon tanesini analiz etti. Zirkon, oluştuğu sırada gezegenin koşullarıyla ilgili kanıtları sakladığı için genellikle "zaman makinesi" diye niteleniyor.

İncelenen örnekler arasında, yaklaşık 4,45 milyar yıl önce oluştuğu tespit edilen bir zirkon tanesi, gerçekten de Mars'ın tarihine eşsiz bir pencere açtı.

Söz konusu örnekte en az 20 ila 30 gigapaskal (basıncı ölçmek için kullanılan birim) basınç altında meydana gelebilen izler tespit edildi. "Şok mikroyapıları" adı verilen bu izler ancak büyük darbeler sırasında kayalarda oluşabiliyordu.

Bu tür izler daha önce Dünya ve Ay'daki kristal kayaçlarda görülmüştü ama Mars örneklerinde bunlara hiç rastlanmamıştı.

Ekibin lideri Cox, "Bu zirkon tanesi Kızıl Gezegen'den gelen, bir defaya mahsus bir hediye" dedi:

Yüksek basınçlı şok deformasyonu Siyah Güzellik'te daha önce incelediğimiz hiçbir mineralde tespit edilmemişti.

Bu şok izleri gezegenlerin göktaşı "bombardımanına" tutulduğu anlamına geliyor.

Daha önce bu izlere rastlanmadığı için bilim insanları, önceki araştırmalardan hareketle, yaklaşık 4 milyar yıl önce Mars'ta yaşama uygun koşulların var olduğunu düşünmüştü. 

Zira bu durum, araştırmacıları Kızıl Gezegen'de 4 milyar yıl önce yaşamın oluşumu için ideal, sakin bir ortam olduğu düşüncesine yöneltmişti.

Hakemli bilimsel dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bulgular ise bu zaman diliminde Mars'ın göktaşı çarpışmaları açısından aktif bir gezegen olduğunu gösteriyor.

Bulgular, Mars'ta hayat arayan bilim insanlarının Kızıl Gezegen'in "zaman çizelgesini" yeniden düzenlemesi gerektiği anlamına geliyor.

Çalışmanın ortak yazarı Aaron Cavosie, Mars'ta yaşama uygun koşulların büyük ihtimalle düşünüldüğünden daha geç ortaya çıktığını ifade etti.

Cavosie'ye göre bu koşullar ancak 3,7 ila 3,9 milyar yıl önce ortaya çıkmış olabilir.

Söz konusu zaman aralığı gezegenin yüzeyinde sıvı su barındırdığı düşünülen tarihlerle de uyuşuyor.

Su, en azından Dünya'daki yaşam formları için hayati önem taşıyor. Bu nedenle bulgular Mars'ta hayat arayışı için umut verici.

 

Independent Türkçe, CNET, Inverse

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU