Başkanı değişen TÜİK, verileri açıkladı... 12 aylık enflasyon yüzde 50'ye dayandı

TÜİK'in açıkladığı rakama göre enflasyon, ocakta yüzde 11,10 artarken yıllık bazda yüzde 48,69 oldu

Fotoğraf: AA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yılın ilk enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 48,69, aylık yüzde 11,10 arttı.

TÜİK'in açıklamasına göre üretici fiyat endeksi (ÜFE) 2022 yılı ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 10,45, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 93,53 artış gösterdi.

Faizi yüzde 14 seviyesinde tutan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) oranı belirlerken dikkate alacağını açıkladığı çekirdek TÜFE de yüzde 39,45 olarak gerçekleşti.

Enflasyon 2002 yılından beri en yüksek seviyesine ulaştı.

download.jpg
Tablo: TÜİK


Sepet değişti, elektriğin ağırlığı düştü

TÜİK, tüketici fiyat endeksi tüketim sepeti ve ağırlıklarını da güncelledi.

Sepetteki ağırlığı düşürülen kalemler şöyle:

Gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içecekler ve tütün, konut, sağlık, haberleşme, eğitim.

Buna karşılık giyim ve ayakkabı, ev eşyası, ulaştırma, eğlence ve kültür, lokanta ve oteller ile çeşitli mal ve hizmetler kalemlerinde artışa gidildi.

Aynı bültende elektrikte fiyatların bir önceki aya göre yüzde 69,97 oranında arttığı ifade edildi. TÜİK’in “konut” kalemi altında alan elektriğin sepetteki ağırlığını düşürmesi dikkati çekti.

SEPET2
Kaynak: TÜİK


Konut kaleminde ayrıca art arda zamların görüldüğü doğalgaz da yer alıyor.

“En düşük enflasyon İstanbul’da”

TÜİK’in ayrıca “İstatistiki bölgelere göre tüketici fiyat endeksi ve değişim oranları” tablosunda İstanbul’un diğer bölgelere kıyasla en düşük enflasyona sahip olduğu ifade edildi.

Tabloya göre bir yılın önceki ayına göre değişim oranı Türkiye genelinde yüzde 48,69 iken İstanbul’da bu oranın yüzde 43,83 olduğu belirtildi. Tabloya göre en yüksek enflasyon Karadeniz bölgesindeki illerde.

ENAG: 12 aylık enflasyon yüzde 114

Bağımsız araştırmacıların bulunduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da kendi verilerini açıkladı. Gruba göre enflasyon ocak ayında yüzde 15,52 olurken 12 aylık enflasyon ise yüzde 114,87 olarak gerçekleşti.

 

Beklentiler neydi?

Anadolu Ajansı Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan 20 ekonomist, ocakta Tüketici Fiyat Endeksi'nin yüzde 10,09 arttığını öngörmüştü. Bu ortalamaya göre ocakta yıllık enflasyonun yüzde 48,42'ye çıkacağı hesaplanmıştı.

Reuters'ın 17 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette ocak ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 40 ila yüzde 52,19 arasında değişmiştiç Aylık enflasyonun ise yüzde 9.80 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu, tahminler yüzde 6,9 ila yüzde 13,72 bandında yer alıyordu.

Nebati: Yüzde 50'yi geçeceğini düşünmüyorum

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Japon haber ajansı Nikkei’ye yaptığı açıklamada “Enflasyonda yüzde 50 seviyelerini göreceğimizi düşünmüyorum. Umarım yanılmam” dedi.

Nebati'nin açıklaması özetle şöyle:

Ocak ayında enflasyonun yükselmesini ve belirli bir süre yüksek seviyelerde kalmasını bekliyoruz. Yaz aylarında enflasyonun toparlanma kaydetmeye başlamasını ve Aralı kayında ise baz etkisinden dolayı keskin bir şekilde gerileyeceğini düşünüyoruz.

Nebati, geçen haftalarda yaptığı bir açıklamada enflasyonun ocak ayında pik yapacağını ancak 2023 seçimlerine tek haneli enflasyon ile girileceğini söylemişti.

Veriler açıklanmadan başkan değişti

Yılın ilk enflasyon verileri açıklanmadan birkaç gün önce Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı, TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer'i görevden almıştı.

Dinçer’in yerine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Erhan Çetinkaya atanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU