Dünya yazarı: Yeni ağırlıklar ocak enflasyonunu yüzde 12'ye doğru çekecek

“Ocak ayı artışının yüzde 12 olarak gerçekleşmesi halinde tüketici fiyatlarındaki yıllık oran yüzde 50'ye dayanacak”

Fotoğraf: AA

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon sepetinde değişiklik yapmasıyla ocak ayı enflasyonu tahminini revize etti. Aktaş’a göre enflasyon ocak ayında 12 bandında açıklanacak.

Elektriğin sepetteki ağırlığı düşüyor

Aktaş, bugünkü köşe yazısında sepette beklenen değişiklikler için özetle şunları söyledi:

Değil ocak ayına, bu yıla damgasını vuran zam elektrik zammıydı ve önceki günkü yazımızda elektriğin TÜFE'de geçen yıldan daha düşük bir ağırlığı olacağını belirttik. Yalnızca elektrik değildi ağırlığı düşecek olan. TÜFE'de önemli yer tutan kalemlerden kira, sigara ve doğalgazın ağırlığında da gerileme olacaktı. Buna karşılık otomobil ve akaryakıtın ağırlığında önemli ölçüde artış bekleniyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aktaş, yeni tahmininin yüzde 12 olduğunu belirttiği yazısının ilgili kısmında şu ifadeleri kullandı:

Ocak ayı TÜFE artışını yüzde 13.5-15.5 arasında tahmin ederken 2021 yılı ağırlıklarını esas aldığımızı, o yüzden de bu tahmini biraz el yordamıyla yapmak durumunda kaldığımızı belirtmiştik. Şimdi 2022'nin ağırlıklarına ilişkin tablo biraz netleşir gibi oldu. Bu ay ortalama olarak yüzde 70-75 arası zam gören elektriğin TÜFE'deki ağırlığı geçen yıldan daha az. Ocak ayında yüzde 25 zam gören doğalgazın ağırlığı da... Aynı şekilde yüzde 47 zam yapılan sigaranın da...

Buna karşılık otomobilin ve akaryakıtın ağırlığında artış olacak. Ancak otomobil fiyatları ocak ayında neredeyse hiç değişmedi, dolayısıyla bu kalemden TÜFE'ye etki neredeyse sıfır düzeyinde kalacak. Akaryakıt zamları ise TÜFE'yi yukarı yönlü etkileyecek. Ama sonuçta ağırlıklardaki bu değişiklik TÜFE'yi ilk tahminimizden biraz aşağı çekecek gibi görünüyor. Bu yüzden yeni tahminimiz yüzde 12 civarı. Yüzde 12'nin en fazla artı-eksi yarım puan oynayacağını düşünüyoruz.

Aktaş, ocak ayı artışının yüzde 12 olarak gerçekleşmesi halinde tüketici fiyatlarındaki yıllık artış oranının yüzde 50'ye dayanacağını belirtti.

“Üretici fiyatlarındaki artış yüzde 100’ü görecek”

Aktaş, “Üretici fiyatlarının ocak ayında yüzde 14'ün üstünde artması durumunda yıllık artış yüzde 100'ü aşacak. Belki okuyunca bile şaşırdınız; yüzde 100'de bir yanlışlık var diye düşündünüz ama yok; yanlışlık yok” bilgisini de paylaştı.

 

Dünya, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU