Kuantum bilgisayar devrimi: Google kullanılabilir bir örnek yaratmaya çok yakın

Google yöneticisi işlem gücünün çift-üssel oranda büyüdüğünü söylüyor

Fotoğraf: The Independent

Bilgi işleme alanının çığır açan yöntemi kuantum bilgi işlemenin keşfinden bu yana, Google ilk pratik kullanıma sahip kuantum bilgisayarı üretmeye çok yakın.

Google’ın Kuantum Yapay Zeka Laboratuvarı’nın yöneticisi Hartmut Neven, Quanta’ya yaptığı açıklamada laboratuvarın en gelişmiş kuantum işlemcisinin düşünülenden çok daha hızlı geliştirildiğini açıkladı.

Kuantum bilgisayarlar günümüz bilgisayarlarında kullanılan standart bitlerin -sayısal iletişimdeki ikili sistemin, yani sıfırlar ve birlerin- yerine kuantum bitler (kubitler) kullanarak çalışıyor.

Kubitler kuantum özellikleri sayesinde süperpozisyon ismi verilen durumda bulunabiliyor. Bu, hem sıfır hem de bir gibi davranabildiği anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu alışılmadık özellik kuantum bilgisayarların günümüz bilgisayarlarına göre çok daha güçlü olmasına imkan tanıyor ve bilgi işleme konusunda dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarının ötesine geçen bir potansiyel barındırıyor. 

Önceden, eklenen her kubitin makinenin işlem gücünü üstel (eksponansiyel) bir oranda arttıracağı ve kuantum bilgisayarların hesaplamalarda klasik bilgisayarlara göre üstel olarak daha hızlı olacağı düşünülüyordu.

Ancak Google’ın kuantum işlemci laboratuvarındaki bilim insanları sistemlerinin klasik bilgisayarlarla kıyaslandığında “çift-üstel” hızla güç kazandığını gözlemledi.

Quanta çift-üsteli şöyle açıklıyor:

Üstel büyüme bile çok hızlıdır. Niceliğin 2’nin kuvvetleri şeklinde büyüdüğü anlamına gelir: 21, 22, 23, 24… gibi. İlk birkaç artış fark edilebilir değildir ancak takip eden zıplamalar devasadır. Çift üstel büyümeyse çok daha çarpıcıdır. 2’nin kuvvetleri şeklinde artmak yerine, 2’nin kuvvetlerinin kuvvetleri üstel olarak büyür: 2^(2^1), 2^(2^2), 2^(2^3), 2^(2^4)...

Buna göre söz konusu büyüme o kadar hızlı ki gerçek dünyada kıyaslanabileceği hiçbir şey yok.

Laboratuvarın yöneticisi Hartmut Neven, söz konusu bu hızı şöyle dile getiriyor: 

Hiçbir şey olmuyor gibi gözüküyor, hiçbir şey olmuyor ve hop... Bir anda başka bir dünyadasınız. İşte burada deneyimlediğimiz şey bu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU