Federal Seçim Kurulu, Ilhan Omar'ın seçim fonunu ilişki yaşamak için kullandığı şikayetini reddetti

ABD Federal Seçim Komisyonu, Omar'ın, seçim kampanyası fonlarını müstakbel eşi Tim Mynett için kişisel seyahat masraflarında yasadışı kullandığını iddia eden 2019 tarihli bir şikayeti reddetti

ABD Federal Seçim Komisyonu, Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyesi Ilhan Omar'ı oy birliğiyle suçsuz buldu (AP)

ABD'de federal bir seçim kurumu, Temsilciler Meclisi üyesi Ilhan Omar'ın, sonradan evleneceği bir siyasi danışmanla ilişkisinde harcadıklarını seçim kampanyası fonlarından karşıladığı iddiasını içeren şikayeti reddetti.

ABD Federal Seçim Komisyonu (FEC) aralıktaki toplantısında, Kongre'nin Demokrat üyesini 6'ya karşı 0 oyla, oybirliğiyle suçsuz buldu.

Bu kararla soruşturma kapatılırken, sağcı düşünce kuruluşu Ulusal Hukuk ve Politika Merkezi'nin 2019'daki şikayeti de reddedilmiş oldu.

Söz konusu düşünce kuruluşu, "Manga" (ABD Kongresi'ndeki 6 Demokrattan oluşan solcu grup -ed.n.)  mensubunu seçim kampanyası fonlarını Tim Mynett için kişisel seyahat masraflarında yasadışı kullanmakla suçlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mynett, Omar'ın seçim kampanyasında çalışmak için tutulan siyasi danışmanlık firması E Street Group'u yönetiyor.

Seçim kampanyasının mali kayıtları, Minnesota Temsilcisi Demokrat'ın Ağustos 2018 ile Eylül 2019 arasında E Street'e 369 bin dolardan fazla ödeme yaptığını ortaya koymuştu.

Ağustos 2019'da Omar ve Mynett'in ilişkisi olduğu iddiaları gün yüzüne çıkmıştı. Her ikisi de o dönem başka kişilerle evliydi.

Mynett'in o zamanki eşi, danışmanın "yakın zamanda artan seyahat ve uzun çalışma saatlerinin artık gerçek iş taahhütlerinden ziyade Temsilci Omar'la ilişkisi kaynaklı göründüğü" iddiasıyla boşanma davası açmıştı.

Omar o dönem ilişkiyi reddetmiş ve özel hayatını tartışmayacağını söylemişti.

Sonrasında o zamanki eşine ekimde boşanma davası açan Omar, her iki boşanmanın da sonuçlanması üzerine Mart 2020'de Mynett'le evlenmişti.

Herhangi bir çıkar çatışması algısından kaçınmayı arzuladığını belirten Omar daha sonra eşinin firmasıyla bağlarını koparmıştı.

Ulusal Hukuk ve Politika Merkezi'nin şikayeti, Mynett'in eski eşinin boşanma davasında öne sürdüğü, seyahat masraflarının sebebinin Omar'ın "Mynett'in romantik arkadaşlığından faydalanabilmesi" iddiasına işaret ediyordu.

Şikayette, "Giderlerin doğası gereği kişisel kabul edilmesi gerektiği" öne sürülmüştü.

FEC kararında iddialar reddedilerek, Temsilciler Meclisi üyesi Omar ve muhasebecisi Kate Wittenstein'in "alacaklı bilgilerinin uygunsuz bildirilmesi", "uygunsuz harcama amacı bildirimi" veya "seçim kampanyası fonlarının kişisel kullanıma dönüştürülmesi" yollarıyla federal mevzuatı "bilerek ve kasten ihlal ettiğine inanmak için bir sebep bulunmadığı" belirtiliyor.

Fakat komisyon herhangi bir suç görmemekle beraber, Temsilci Omar ve Wittenstein'i "harcama amacı bildirimlerini gerektiği şekilde değiştirmek" için Bildirim Analizi Birimi'yle birlikte çalışmaya yönlendirdiğini ifade etti.

Seçim kampanyası başarıya ulaşmış ve Omar, Minnesota 5. Kongre Bölgesini temsil için Ocak 2019'da göreve başlama yemini etmişti.

Omar böylece, Manga mensubu arkadaşı Temsilci Rashida Tlaib'le birlikte Kongre'ye seçilen ilk Müslüman kadınlardan biri olmuştu.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU