Kanada'da aşısızlara vergi açıklaması işe yaradı: İlk doz aşı randevusu arttı

"Bu birkaç gün içindeki en yüksek sayı"

Yaklaşık 38 milyon kişinin yaşadığı Kanada'da nüfusun yüzde 77,8'i iki aşısını da yaptırdı (Reuters)

Kanada'nın Quebec eyaletinde Kovid-19 aşısı yaptırmayanların aşısızların vergi ödeyeceğinin duyurulması, etkisini hemen gösterdi. Dün yapılan açıklamaya göre eyalette ilk aşısını olmak isteyenlerin sayısı arttı.

Quebec Eyaleti Başbakanı François Legault iki gün önce, aşı yaptırmayanların vergi ödeyeceğini duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetişkinlerin yüzde 10'unun aşısız olduğunu söyleyen Legault, "Bu kesim, eyalette kalan herkes için mali yük oluşturuyor. Böylesi bir önlemin, fedakarlık yapan yüzde 90'lık kesime borcumuz olduğunu düşünüyorum” demişti.

Öte yandan uygulamanın ne zaman yürürlüğe gireceği ve miktarın ne kadar olacağı açıklanmamıştı. Legault, meblağın yüksek olacağını bildirmişti.

Bu açıklamanın ardından ilk doz aşısını yaptıranların sayısı çoğaldı. Quebec Eyaleti Sağlık Bakanı Christian Dube açıklamanın yapıldığı gün "7 bini aşkın kişinin ilk aşısı için randevu aldığını" söyledi:

Bu birkaç gün içindeki en yüksek sayı. Cesaret verici.

Muhalefet ise vergi kararına tepkili. Quebec Muhafazakar Partisi lideri Eric Duhaime verginin halkı "böleceğini" savunuyor. 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise karar hakkında yorum yapmayacağını ve daha fazla ayrıntı görmesi gerektiğini ifade etti.

Yaklaşık 8,5 milyon kişinin yaşadığı Quebec'te son dönemde vaka sayısı arttı. Eyalette gece sokağa çıkış yasağı ve özel alanlarda toplu buluşma kısıtlaması uygulanıyor. Aşısızların alkol ve esrar satılan dükkanlara girişleri de yasaklandı. Restorana, spor salonuna veya maça gitmek için de aşı kartı gerekiyor.

 

Independent Türkçe, CNN International, CTV News, DW Türkçe, BBC Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU