AK Parti'li belediye, 12 Eylül cuntasının yönetmeliğine dayanarak personeli için kılık kıyafet genelgesi yayınladı

Bursa'nın Osmangazi Belediyesi'nde yayınlanan genelge ile kadın personelin etek boyunun dizi aşması, yırtmaçlı olması, kolsuz ve yakası çok açık kıyafet giymesi yasaklandı. Erkek personele ise tıraş zorunluluğu getirildi

Osmangazi Belediyesi / Fotoğraf: osmangazi.bel.tr

Bir milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık 5. ilçesi olan Bursa'nın Osmangazi ilçesinin belediye yönetimi, personeli için kılık kıyafet genelgesi yayınladı. AK Parti'li Mustafa Dündar'ın yönettiği ilçenin belediye personeli için yayınlanan genelgede, 12 Eylül cuntasının Bakanlar Kurulu'nun 16 Temmuz 1982'de aldığı karara atıf yapıldı.

Cuntanın kanunu

Osmangazi Belediyesi, 7 Ocak'ta tüm personeline gönderdiği genelgeyle, 10 Ocak tarihinden itibaren, tüm personelin 12 Eylül 1980'deki darbeyi yapan Milli Güvenlik Konseyi'nin 16 Temmuz 1982 tarihli kararıyla çıkartılan "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik" hükümlerine uygun bir şekilde giyinmesini istedi.

Kamuda başörtüsü yasağı 2013'te kalktı

28 Şubat sürecinde başörtülü öğrencilerin eğitim hakkının engellenmesine dayanak olarak gösterilen yönetmelikteki tartışma yaratan maddede, 1 Ekim 2013'te o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi'yle değişiklik yapıldı. Değiştirilen maddeyle birlikte kamu kurumlarında çalışan başörtülü kadınlara, başörtüsünü çıkartma zorunluluğu kaldırıldı.

"Etek dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz"

Cunta yönetmeliğine dayanan genelgeyle başörtülü personel açısından dezavantajlı bir durum oluşmadı. Ancak, kadın personelin kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolon giymesi, etek boyunun dizden yukarı ve yırtmaçlı olması ile sandalet giymesi yasaklandı. 

Erkek personele tıraş ve kravat zorunluluğu

Genelgede erkek personele ise ütülü elbise, gömleksiz ve kravatsız dolaşmama, boyalı ayakkabı, saç ve günlük sakal tıraşı zorunluluğu getirilirken, bıyık boyunun da dudak hizasını geçmemesi gerektiğine vurgu yapıldı.
 

WhatsApp Image 2022-01-12 at 09.12.59.jpeg
Başkan yardımcıları Hüseyin Erdönmez (solda) ve Yunus Şahin (sağda) sakal bırakıyor / Fotoğraf: osmangazi.bel.tr 


Sakallı başkan yardımcıları

Oysa genelgeyi yayınlayan Osmangazi Belediyesi'nin iki başkan yardımcısı sakallı. Belediyenin resmi sitesinde yayınlanan fotoğraflarda, başkan yardımcıları Hüseyin Erdönmez ve Yunus Şahin'in sakallı fotoğrafları yer alıyor. Belediye personeli, Erdönmez ve Şahin'in halen sakallı olduğunu belirtiyor. 
 

genelge.PNG
Osmangazi Belediyesi'nin tartışmalı genelgesi 


Belediye Başkan Yardımcısı Beytullah Seferler imzasıyla Osmangazi Belediyesi personeline gönderilen genelgenin tamamı şöyle: 

25 Ekim 1982 tarih ve 17849 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulunun 16.07.1982 tarihli kararı ile yayınlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Kılık Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 5.nci maddesinde;
"a.) Kadınlar;
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.
b. Erkekler;
Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur.
(Danıştay İkinci Dairesinin 18/11/2020 tarihli ve E.:2017/665; K.:2020/3432 sayılı kararı ile iptal ibare: Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir) temiz bakımlı ve taranmış olur. Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. 
Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.
(Değişik: 7/8/1991 ­ 91/2048 K.) Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz.'" denilmektedir.
Yönetmeliğin ilgili maddeleri uyarınca tüm personelin kılık kıyafet genelgesine uygun olarak göreve gelmesi gerekmektedir. 10/01/2022 tarihinden itibaren yapılacak denetimlerde genelgeye uygun olmayan personellerin tespit edilen durumları ile ilgili olarak disiplin işlemleri uygulanacaktır.
Ekte sunulan yönetmeliğin Müdürlüğünüzde görev yapan tüm personellere tebliğ edilerek konu ile ilgili gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda;
Gereğini arz ve rica ederim.
Beytullah Seferler
Başkan Yardımcısı

Başkan'dan yanıt yok

Independent Türkçe'nin telefonla ulaşmaya çalıştığı belediye başkanı Mustafa Dündar, ilk arama anından haberin yayınlandığı zamana kadar sürede yanıt vermedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU