Ekonomik krizin fırsat kapıları: 1 euro ile 1,3 milyon dolar kazanılabilir mi?

"Türk Ekonomisinin Çöküşü" isimli tweet serisini 1,3 milyon dolar fiyatla NFT olarak satışa çıkaran "Av. Kendine Seküler", 1 euronun hikayesini Independent Türkçe'ye anlattı

Türk Lirası'nın, dolar ve euro karşısında yaşadığı değer kaybı ülke gündemini sarsarken, bu krizle birlikte ilginç gelişmeler de yaşandı. Bunlardan biri de "Türk Ekonomisinin Çöküşü" isimli tweet serisinin hikayesiydi. 

Sosyal medyada "Av. Kendine Seküler" nickini kullanan Twitter fenomeni, büyük ilgi gören "Türk Ekonomisinin Çöküşü" isimli tweet serisini yaklaşık 419 Eth (şuan ki değeriyle 1,3 milyon dolar) fiyatla NFT olarak satışa çıkardı.

Eser şu ana kadar satılmasa da kamuoyunun gündeminde olmaya devam ediyor.
 


Bilindiği üzere 1 euronun 10 liradan 20 liraya kadar yükselişini anlatan tweet serisini yüzbinlerce insan paylaştı. Pek çok haber ajansının ilgi gösterdiği 1 euroluk fotoğraf ve tweet serisi ekonomi haberlerinde de sıkça karşımıza çıktı.

1 euronun hikayesini Independent Türkçe'ye anlatan Twitter fenomeni, Türkiye'de yaşamamasına rağmen, ekonominin bu hale gelmesinden üzüntü duyduğunu söylüyor.

Anonim kalmak istediğini belirten Kendine Seküler, eserin satılması halinde belirleyeceği bir takipçisinin de hayalini gerçekleştireceğini ifade ediyor.

Kendisinin de Türkiye'deki KHK ikliminden etkilenmiş olduğunu kaydeden genç fenomen, şu anda eğitimine yurt dışında devam ediyor. Tek dileği ise Türkiye'de en kısa zamanda hukuk ve ekonomi alanında herkesin kendini güvende hissedeceği bir siyasi iklimin oluşması… 


- Öncelikle bize bu 1 euronun hikayesini anlatabilir misiniz? Olay nasıl gelişti?

Aslında ilk olarak euro/TL kuru, 8 TL olduğunda 10 centi yere atıp fotoğrafını Instagram'da "Biri 80 kuruşunu düşürmüş" şeklinde paylaşmıştım. Birçok insan bu paylaşıma tebessüm etmişti. 10 TL olduğunda ise bunu tweet olarak paylaşmak istedim.

Olaya gelirsek… Birgün market alışverişine gittiğim esnada bu fotoğrafı çektim. Normalde üzerimde bozuk para taşımam ama o gün kartımda bir sorun olduğu için nakit ödedim. Para üstü olarak 1,5 euro aldım. Market çıkışında ise 1 euroyu yere atıp fotoğrafını çektim. Eve gelince de "Biri 10 lirasını düşürmüş" şeklinde tweet attım. Ondan sonra da zaten Twitter'da paylaştım. 
 


- Tweetle birlikte gündem oldunuz. 'Bir tweet attım, hayatım değişti' diyor musunuz? 

Hayır. Twitter'da insanların beni takibe değer görmesi dışında henüz hayatımda bir şey değişmedi. Takip eden insanlar arasında alanında çok iyi işler yapan, saygın insanlar da olunca tweet atarken biraz daha ciddi mi olsam diyor insan.

Genelde günlük hayatın stresini atmak, gülüp eğlenmek için kullanıyorum Twitter'ı. Böyle de devam edeceğim. 


- Söz konusu tweeti attığınızda, ilk başta nasıl bir tepkiyle karşılaştınız? Olumsuz tepkiler aldınız mı?

Çok büyük çoğunluk ülkedeki ekonomik kötüye gidişi tek bir görselle özetlememi takdir etti. Bu yüzden tweetlerin bu kadar ilgi gördüğüne inanıyorum. Olumsuz tepki gösterenler sonradan yani euro/TL kuru 14-15 lira seviyesinden sonra artmaya başladı.

Çünkü insanlar aynı gün içinde iki hatta üç tweet atıp kuru güncellediğimi görünce haliyle sinirleri bozuluyordu. Aslında tepkileri ekonomik kötüye gidişe olsa da tweetim somut olarak önlerine düştüğü için tepkilerini tweet üzerinden gösteriyorlardı. Hatta "Senin yüzünden kur artıyor" diyenler bile olmuştu.


- Tweetten sonra hesabınızda ne tür etkileşimler oldu?

Euro 13 TL olduğunda attığım tweet bir televizyon kanalında ekonominin özeti şeklinde yayımlanmıştı. İlk şaşkınlığım burada oldu. Daha sonra her kur artışında Twitter ve Instagram'da birçok sayfada bu tweetler paylaşıldı.

Çevremde pek tepki olmadı. Ailemle uzun bir süredir görüşmüyorum zaten; tepkiler daha çok Twitter'da oldu. Euro 17-18 lira bandındayken günlük birer liralık artışlar oluyordu.

Ben kuru sürekli takip etmiyordum ancak birçok insan mesaj atıp "Abi 30 kuruş sonra euro 18 TL olacak", "10 kuruş kaldı hazırlan", "Abi 18 oldu tweeti yolla" şeklinde geri sayımlarla bile karşılaştım.

Hatta aynı gün içinde iki lira yükseliş olduğunda "Biri 14 lirasını düşürmüş" tweetini atmak istememiştim. Türkiye'de yaşamıyorum ama buna rağmen beni bile psikolojik olarak etkilemişti ve duruma çok üzülüyordum.

Bunu tweet olarak da yazmıştım. Bu tweetim üzerine çok sayıda insan devam ettirmemi, seriyi bozmamamı istedi. Biraz düşününce ben de onlara hak verdim ve istemeye istemeye "Biri 14 lirasını düşürmüş" tweetini attım.

Bu tweetten tam bir saat sonra da "Biri 15 lirasını düşürmüş" tweetini atmak zorunda kaldım. O gün çok değişik duygular yaşadım açıkçası.


- Ne gibi duygular bunlar?

Bir yandan tweete gelen tepkilere gülüyordum. Ancak diğer yandan da bir saatte bir liralık kur artışının korkunç bir şey olduğu gerçeği tebessümlerimi düşüncelere çeviriyordu.

Sanki her bir liralık kur artışında Türkiye'de yaşayan ve geleceğe dair hayalleri, hedefleri olan muhalif Türkiye gençlerinin bir hayali yıkılıyormuş gibiydi. 14 lira tweetini de biraz bundan atmak istememiştim. Sanki insanların canını acıtan bir şeyin mizahını yapıyormuşum gibi düşündüm.

Bu duygular yerini mantığa bırakınca öyle olmadığını, bir devrin ekonomik özetini tek bir görselle ortaya koyduğum fikriyle kuru güncellemeye devam ettim. Tweetlerimi alıntılayıp "Kuru bu hesaptan takip ediyoruz" şeklinde çok fazla tweet atılmıştı. Bu tweetler de tebessüm ettirmişti. 


- Türkiye ekonomisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ekonomist değilim, çok teknik değerlendirme yapamam ancak bir hukukçu olarak hukuki güvenlik ilkesinin olmadığı yerde, ekonominin iyi olmasını beklemenin hayalden öteye geçemeyeceğini düşünüyorum.

Ekonomik olarak kötüye gidişlerin birçok sebepleri olabilir; ancak şu an Türkiye'deki kötüye gidişin direkt hukuktan ve demokrasiden uzaklaşıldığı için yaşandığı kanaatindeyim.


- NFT konusuna yönelik ilginiz nasıldı? Tweeti satışa koyma süreciniz nasıl gelişti?

NFT'leri duyuyordum ancak daha önce hiçbir ilgim yoktu. Yanlış hatırlamıyorsam bir hanımefendi, "15 lira" tweetimi alıntılayıp "Ülkenin çöküşünü en iyi anlatan sanat eseri olabilir NFT'sini yapmalısın" şeklinde yorumlamıştı.

İlk olarak burada NFT yapma fikri oluştu. Ancak kurdaki artışın durmasını bekledim. Çünkü bir tweeti NFT yapıp satışa sunmadan bir lira artış daha oluyordu. Böyle olunca da NFT güncelliğini kaybediyordu.

Son olarak Opensea sitesi üzerinden NFT'yi, tweetin hikayesini Türkçe ve İngilizce açıklamalarla, satışa sundum.


- Fiyatı belirlerken çevrenizden veya bu işi bilenlere danışıp mı karar verdiniz yoksa kendi kafanıza göre mi fiyat biçtiniz?

Kimseye danışmadım. Ortaya gerçekten güzel bir eser çıktığına inanıyorum ve bundan bir tane var. Fiyatını da kendim belirledim.

NFT dünyasında satılan birkaç tweete baktım. Ünlü insanlar alelade tweetlerine bile çok yüksek fiyatlar biçmişti. Ortaya koyduğum tweet serisi sanat eseri midir, tartışılır. Ancak ilk ve tek oluşu ve bir daha yapılmayacak olması bence bunu çok değerli kılıyor.

Fiyatını fazla bulan alıcılar Opensea sitesi üzerinden NFT'ye teklif de verebiliyorlar. Sitede böyle bir imkan da mevcut.


- NFT satışının ilanından sonra pek çok yerde haber oldunuz. Ondan sonra nasıl dönüşler oldu size?

Çok güzel dönüşler oldu ve çok güzel temenniler aldım genelde. Ancak bu tweet üzerinden para kazanma ihtimalimin bile bazı insanları kızdırdığını da gördüm. Çok fazla sayıda kullanıcının tweetin ekran görüntüsünü alarak NFT'ye ücretsiz sahip oldukları esprisine epey bir maruz kaldım. Ki bir kısmına ben de güldüm.

Hatta bir kişi NFT'nin çıktısını alıp, çerçeveletip evine koymuştu.
 

 

 

- Bu satışa ortak olmak isteyen takipçileriniz de oldu mu? 

Hayır, kimse ortak olmak istemedi sadece satılması durumunda çok değişik taleplerle mesaj atanlar oluyor.


- Ne gibi talepler bunlar? 

Eğitim, staj masraflarını karşılamamı isteyenden tutun, annesine robot süpürge almamı isteyenine kadar çok farklı talepler oldu. Bir kullanıcı çok sıkışık olduğunu ifade edip 20 lira istemişti.

En tuhaf ve mütevazı istek buydu sanırım. Zira bu ekonomide 20 lirayla ancak tuvalete gidilir. 
 


- Satış işlemi gerçekleşirse kazandığınız parayla ne yapacaksınız?

Şu an ne yapıyorsam aynı hayatıma devam edeceğim. Sadece hayat standartlarım yükselecek. NFT'yi ilk satışa sunduğumda, satıldığı takdirde beni takip eden insanlardan birinin bir hayalini gerçekleştirme sözü vermiştim.  

Kura ile birini seçeceğim ve talebini gerçekleştirmeye uğraşacağım. Çünkü bu tweeti değerli kılan onların ilgisiydi. Bu sözüm hala geçerli. Doğru kişilere ulaştığı takdirde NFT'nin satılacağına inanıyorum.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU