Düğün sezonu açıldı: Gelinlik satın alırken bilmeniz gereken her şey

İşte gelinlik arayışınızın mümkün olduğunca eğlenceli geçmesi için birkaç tavsiye

Fotoğraf: Time Out 

Gelinlik alışverişi eğlenceli olmalı. Hayatınızın en keyifli günlerinden biri olmasını umut ettiğiniz ve her ne olursa olsun kendinizi çok değerli hissedebileceğiniz güzel bir gelinlik arıyorsunuz. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak gelinlik aramanın bazı yönleri bu süreçteki tüm eğlenceyi alıp götürebilir. Sadece birkaç dakika bile ilgi odağı olmak korkutucu bir ihtimal mi? Sizi tam anlamıyla yansıtmayan tasarım denizi içinde kişiliğinizi yansıtacak bir gelinlik bulmaya çalışma mücadelesi mi? Ya da soyunma kabinlerindeki aynaların yüzeylerinin sihirli bir şekilde kendinize olan güvensizlikleri yeniden ortaya çıkarma şekli mi?

İşte kişisel arayışınızı kolaylaştırmaya ve daha keyifli hale getirmeye yardımcı olabilecek birkaç pratik bilgi:

 

gelinlik1.jpeg

Friends dizisinde gelinlik giyen Courtney Cox / Fotoğraf: The Independent 

 

1. Giyim mağazalarının ön araştırmasını yapın

Tecrübelerime göre sizi bekleyen geniş bir olasılık yelpazesini göz önünde bulundurduğumuzda kendinizi kaybolmuş hissetmeniz tamamen normal. Dergiler, Pinterest görselleri, televizyon programları ve sosyal medya da buna katkıda bulunuyor. Bununla savaşmanızın yolu ise dergilerin kapağını kapatmak, televizyonu kapatmak ya da kanalı değiştirmek ve sosyal medyada çevrimdışı olmaktan geçiyor.

Sonra yaşadığınız bölgedeki üç ila beş gelinlik mağazasını arayın, anlamlı bir rota planlayın ve orada ilerleyin. Yola çıkmadan önce her mağazanın randevu sisteminin olup olmadığını kontrol etmek iyi bir fikir. Bu aşamada çoğu mağaza randevunuz olmadığı için elbiseleri denemenize izin vermez. Bazıları elbiselere göz atmanıza izin verir ama onları deneyemezsiniz. Mağazaların bir kaçı ise gelinliklerin sadece bir kısmınına bakmanıza izin verir.

Buradaki mesele sevdiğiniz şey için bir barometre edinmek. Tüm elbiselere göz atın. Eğer izin veriliyorsa kumaşlarına dokunun. Üzerinizde nasıl duracağına dair bir fikir edinebilmeniz için askılıktan birkaç gelinlik alın ve askıyı omuz hizanızda tutun. Bu noktada aslında gelinliğinizi aramak yerine daha çok kendinizi bu sürece alıştırıyorsunuz. Diğer gelinlerin de gelinliklerini nasıl denediklerini göreceksiniz. Düzinelerce gelinlik, ayakkabı, taç, duvak ve diğer aksesuarları fark edeceksiniz. Bunlar yavaş yavaş daha az yabancılık çekmenizi sağlayacak.  

Bu küçük alışveriş öncesi turunda her mağaza hakkında da fikir edineceksiniz. Kendini beğenmiş bir yer mi yoksa rahat mı? Satış temsilcileri yardımcı oluyor mu? Kendinizi rahat hissediyor musunuz? Burada birkaç saat geçirdiğinizi, iç çamaşırınıza kadar soyunduğunuzu, gelinliğe sığıp sığmama ihtimaliyle soyunma kabininden çıkacağınızı kafanızda canlandırabiliyor musunuz? Size uygun bir atmosfere sahip bir veya birkaç tane butik seçmek buna değer.

 

gelinlik2.jpg
Nedimeler (Bridesmaids) filminden bir sahne / Fotoğraf: The Independent 

 

2. Her şeyi deneyin. Hoşunuza gitmeyenleri bile... 

Birkaç mağazayı gördükten sonra randevu almanın zamanı geldi. Bazı mağazalar iptale bakmadan ilk randevu için ücret talep edebilir. Bazıları randevuları ücretsiz verecek. Yine de bir sürprizle karşılaşmamak için her mağazanın politikasını kontrol edin.

İlk resmi randevunuz sırasında satış temsilcisi büyük olasılıkla nasıl bir zevke sahip olduğunuzu öğrenmeye çalışacak ve size denemeniz için birkaç model getirecek. Ne istediğiniz hakkında bir fikriniz olabilir. Ne istemediğinizi de kesinlikle biliyor olabilirsiniz. 2017'de kendi gelinliğimi ararken uzun bir istemediklerim listesine sahip gelinlerden birine dönüştüm: dantel, ışıltılı şeyler, uzun duvaklar, tonlarca tül, uzaktan kremayı andıran her şey ve benim ezeli düşmanım bolero ceket. Yine de ilk randevumda hepsini denedim: dantel kollar, muhteşem kuyruklar, katedral duvak, taçlar, ışıltılı kemerler, prenses model gelinlikler, adını siz koyun. Bolero ceketi ise denemedim, bir gelinin sınırları olmak zorunda.

Sabit fikirlere sahipken çeşitli stilleri denemenin olumsuz bir yanı yok. Hoşunuza gitmeyen bir şeyi denerseniz ve şüphelerinizde haklı çıkarsanız harika! Artık içgüdülerinize daha fazla güvenebilirsiniz. Görünüşe göre gerçekten bu tarzdan keyif alıyorsunuz, ne güzel! Yelpazeniz böyle böyle daralmaya devam edecek.

Ayrıca kıyafet denemekten hoşlanan biriyseniz bu bir daha asla giymeyi deneyemeyeceğiniz dramatik stillerle eğlenmek için eşsiz bir fırsat. Öyleyse her şeyi deneyin ve farklı elbiselerin içindeyken fotoğrafınızı çekmek için bir kamerayla birlikte bir arkadaşınızı ya da akrabanızı yanınızda götürün. Randevudan bir ya da iki gün sonra hangisinin en iyi göründüğüne karar vermek için fotoğraflara bakın.

 

gelinlik3.jpg
Gelinlerin Savaşı (Bride Wars) filminden bir sahne / Fotoğraf: The Independent 

 

3. Elbise size uymalı - tersi doğru değil

Biliyorum, söylemek yapmaktan daha kolay. Bazıları elbisenin üzerine oturması konusunda endişelenmekte haklı çünkü gelinlik endüstrisinin farklı vücut şekillerine sahip gelinler için hala kat etmesi gereken yollar var. Ve birkaç ay içinde içine sığmanız gereken bir elbise satın almak zor olabilir. 

Burada kastettiğim şey şu: Randevunuza giderken hangi bedene ihtiyaç duyduğunuzu söyleyin ve size yardımcı olsunlar. Ayrıca, genellikle mağazada zaten sınırlı sayıda beden bulunur, bu nedenle muhtemelen biraz küçük veya çok büyük bir elbiseyi denersiniz. Büyük olan size uygun bir fikir vermek için arkadan daraltılabilir. Satın almaya karar verdiğinizde, sabit ölçünüz alınacak ve tasarım vücut şeklinize uyacak şekilde değiştirilecek.

 

gelinlik4.jpg

Mamma Mia'da Amanda Seyfried gelin rolünde / Fotoğraf: The Independent 

 

4. Elbisenizi seçmek sadece başlangıç

İlk randevunuza gittiniz. Belki aklınızda bir, iki, üç ya da daha fazla gelinlik modeli yer edindi. Şimdi yeniden denemek için bir sonraki randevuyu alma zamanı. 

Not: Daha önce seçmiş olduğunuz bir elbiseyi denemek için mağazaya döndüğünüzde bile, yeni stiller aramaya devam etmekten çekinmeyin. Kendi ilk randevumda en sevdiğim gelinlik tarzını denemek için mağazaya döndüğümde, iki parçadan oluşan bir gelinlik mağazanın kataloğunda gözüme çarpmıştı. “Sadece eğlence” olsun diye denediğim bu gelinliği bir saatten az bir süre sonra satın aldım.

Elbisenizi satın aldığınızda, üzerinde değişiklikler yapma zamanı gelecek. Hepsi ne istediğinize ve elbisenin neye ihtiyacı olduğuna bağlı. Fakat esasen, gelinliğinizi deneyeceksiniz ve ölçünüzü alan kişi doğru yerleri iğneleyecek. Gelinliğiniz bir süreliğine sizden uzaklaşacak, sonra dükkana geri dönüp tekrar deneyeceksiniz. Elbisenin mükemmel olduğunu düşünene kadar bu oyun devam ediyor. Çoğu insanın üç tadilata ihtiyacı vardır. Bazı mağazaların değişiklikler için sabit bir ücreti varken, bazıları ise gerekli değişikliklere bağlı olarak ücret alır. Ayrıca bunun için kendi terzinizi kiralamak isteyebilir veya buna ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili son bir şey: Gelinliği düğün tarihinden yaklaşık 8 ay önce almanız önerilir. Size uygun bir tasarımı bulmanın ne kadar süreceğini düşündüğünüze bağlı olarak, aramanıza bundan biraz daha erken başlamak isteyebilirsiniz. Ve eğer şehir dışı ya da yurt dışında bir düğün planlıyorsanız, muhtemelen gelinliğinizi oraya götürmek için fazladan zamana ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu bizi şuraya getiriyor:

 

gelinlik5.jpg
Friends dizisinden bir sahne / Fotoğraf: The Independent 

 

5. Yurt dışında evleniyorsanız bir eylem planınız olsun

Gelinliğinizi buldunuz,satın aldınız ve vücudunuzun her kıvrımına uyacak şekilde değiştirdiniz. Elbisenizi Bora Bora'ya giden ilk uçağa vermek ya da evlenmeyi planladığınız yere göndermek için bir valize yerleştirme konusunda isteksiz olabilirsiniz. Tamamen anlıyorum. İstediğiniz en son şey tam anlamıyla eşsiz olan elbisenizin kaybolması. Bu yüzden onu uçağın bagajına koyup da işinizi şansa bırakmayın. 

Bunun yerine yapabileceğiniz birkaç şey var ve buna seçtiğiniz havayolunuzla bağlantı kurarak başlamak isteyebilirsiniz. Bazıları elbisenizi bir elbise çantasına sararak güvenli bir yere ya da bir dolaba yerleştirebilir. Ama elbisenizi hedeflediğiniz noktaya götürmenin başka ve kusursuz bir yolu daha var. Bunu gelinliğimi yaşadığım yer olan New York’tan doğduğum ve evlendiğim Paris’e götürürken kendim denedim. İşte bu durumda yapabilecekleriniz:

  • Elbisenin kırışmadan düğün yerine gidemeyeceğini kabul edin. Bu normal bir durum. Oradayken bunu halledebilirsiniz.
  • Elbisenizi bir giysi çantasına yerleştirin. Ardından elbise çantasını havayolu şirketinin kabin içi bagaj boyutlarına uygun bir taşıma çantasına yerleştirin. Evet bu güzel tül katmanlarını ezmenin acı verdiğini biliyorum. Dikkatlice yapın. Elbise çantasını nazikçe kullanın. İki parçadan oluşan gelinliğimin eteği oldukça kabarıktı ve el çantasına sığdı. Bunu yapabilirsiniz. 
  • El çantanızı daima yanınızda taşıyın. Bu yaklaşımın asıl amacı budur. Elbisenizi asla gözünüzün önünden ayırmamış olursunuz. 
  • Elbisenizin uçuş sonrası bakımı için vaktinizi önceden planlayın. Şahsen ben ve Paris’te yaşayan ve tüm düğün planlama sürecimde bana son derece yardımı dokunan annem, transatlantik uçuş sonrası gelinliğimi tazeleyebilecek bir kuru temizleyici bulunduğundan emin olduk. Hatta temizlikçi bana düğünden önce elbisemi asmak için bir manken ödünç verdi. Kişiler evleneceklere yardım etmek için seferber oluyor.

6. Kontrolünüzü kaybetmemeye çalışın

Evet, düğün planlaması ile ilgili her şey gibi bir gelinlik için alışveriş yapmak da stresli olabilir. Ama bu eğlenceli kısmı! Elbiseniz sizi harika hissettirmeli. İçinde hareket edebilmelisiniz. Bu arada gelinlik mağazasında belirli bir modeli denerken veya daha sonraki tadilatlar sırasında oturmayı unutmayın. Muhtemelen düğün gününüzün en azından bir kısmını oturarak geçireceginiz için herhangi bir sürprizle karşılaşmak istemezsiniz.

Gelinliğin rengi, şekli ya da başka herhangi bir ayrıntısı yani herhangi bir şey sizi iyi hissettirmiyorsa bunu çözmek için bedeninizi değiştiremezsiniz. Yani gelinliğin vücudunuza tam oturacak şekilde değişmesi gerekir, tam tersi değil. Düğün endüstrisi kompleksinin sizi üzmesine izin vermeyin. Bunu başarabilirsiniz! 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/fashion

Independent Türkçe için çeviren: Merve Damcı

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU