ABD'de bine yakın evi kül eden yangında gözler 12 Kabile tarikatına çevrildi

Geçen hafta meydana gelen olay, Colorado tarihinin en çok hasar bırakan orman yangını olarak kabul ediliyor.

8 yaşındaki Charley Ferrera, dedesinin evinden geriye kalan salıncakta sallanırken görüntülendi (AFP)

ABD'nin Colorado eyaletindeki Boulder County'de 30 Aralık'ta çıkan yangınlarda 900'ü aşkın ev kül oldu. Yaklaşık 35 bin kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalırken şu an pek çoğu sığınaklarda yaşıyor. 

Biri itfaiye memuru 6 kişinin yaralandığı, iki kişininse kaybolduğu olayla ilgili soruşturma "12 Kabile" tarikatına uzandı

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazartesi basın toplantısı düzenleyen Boulder County Şerifi Joe Pelle, devam eden soruşturmayla elde edilen bilgiler ışığında, yangının rüzgarın etkisi ile devrilen elektrik direklerinden kaynaklanması ihtimalinden vazgeçildiğini söyledi. 

Pelle, 1970'lerde yine ülkenin güneyinde kalan Tennessee eyaletinde kurulan 12 Kabile tarikatına ait araziye odaklandıklarını ifade etti.

Görgü tanıklarının yangın yayılmadan önce bu arazideki bir yapının alev aldığını kendilerine bildirdiğini aktardı

Perşembe günü yangının ilk çıktığı zamanlarda tarikatın sahip olduğu arazideki bir binanın yanmasına dair bir video sosyal medyada yayılmaya başlamıştı. Yetkililer, yangının buradan çıktığını pazar günü doğrulamıştı. 


1970'lerde gençlik örgütü olarak başlayan 12 Kabile'nin kendi kendini yöneten toplulukları, Kuzey ve Güney Amerika'nın yanı sıra Avrupa ve Avustralya'ya da yayılmıştı. Boulder'daki yer dışında Colorado'da bir yerleşimleri daha var. 

Yaklaşık 3 bin kişilik bir tarikat olduğu tahmin edilen 12 Kabile'de erkekler uzun sakal bırakıyor, kadınlarsa gösterişsiz giyiniyor. Tarikat mensupları, sıklıkla ABD'ye yayılmış iş yerlerinde çalışıyor. 

Tarikatın sözcülerinden biri, soruşturmanın başlatıldığını kabul ederken başka yorum yapmadı.


Diğer yandan Şerif Pelle, Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Orman Servisi ve Alkol, Tütün, Ateşli Silah ve Patlayıcılar Bürosu'nun da dahil olduğu soruşturmanın kesin sonuç vermesinin haftalar ya da aylar alabileceğini de vurguladı. 

Yangının kaynağına ilişkin soruşturma, haftasonundaki yoğun yağışın bölgeyi karla kaplamasının ardından zorlaştı. 

Yıllardır süren kuraklığın ardından bölgedeki bitki örtüsünün kuruması, Colorado tarihinin en yıkıcı yangınlarından birine neden oldu.


Independent Türkçe, New York Times, AP, AA

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU