Afrika Kupası için geri sayım başladı... Süper Lig'den 12 kulüp, 20 futbolcudan en az 3 hafta faydalanamayacak

Sezon ortasında oynanan ve kulüpleri birçok oyuncusundan yoksun bırakarak "korkulu rüya" haline getiren Afrika Kupası başlıyor. Spor yazarı Umut Eken, turnuvaya 20 futbolcu gönderecek Süper Lig kulüplerinin durumunu Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Afrika Uluslar Kupası, 9 Ocak-6 Şubat 2022 arasında düzenlenecek, Süper Lig'den 12 kulüp, 20 futbolcusundan en az 3 hafta faydalanamayacak / Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 2022'ye ertelenen Afrika Uluslar Kupası, 9 Ocak 2022'de başlıyor. 

Türkiye ve Avrupa'dan birçok oyuncunun boy göstereceği organizasyon, sezon ortasında oynanacak olması nedeniyle kulüplerin "korkulu rüyası" haline gelmiş durumda.

Turnuvanın yaklaşık bir ay sürecek olması ve gönderilen her oyuncunun kendi takımının en az üç maçını kaçıracak olması bu durumun başlıca nedenlerinden. 

Yaşanacak olası bir sakatlık durumunda kulüpler, bu boşluğu doldurabilmek için hem zaman hem de ekonomik harcama yapmak zorunda kalabilir.

Süper Lig kulüpleri, hem şampiyonluk hem de orta sıralardaki mücadelelerinde oyuncularından yararlanamayacak olması da işleri içinden çıkılamaz bir hale dönüştürebilir.

 

 

Zirve yarışındaki takımlar önemli isimlerinden faydalanamayacak

12 Süper Lig kulübü, 9 Ocak-6 Şubat 2022 tarihleri arasında düzenlenecek turnuvaya toplam 20 futbolcu gönderecek.

Süper Lig'den Afrika Uluslar Kupası'na oyuncu gönderen kulüplerden en çok Hatayspor etkilenecek. 

Ligde beşinci sırada yer alan Hatay temsilcisi, Munir ile Ayoub El Kaabi'yi Fas, Adama Traore'yi de Mali Milli Takımı'na gönderdiği için en az üç maç bu oyuncularından faydalanamayacak. 

Lider Trabzonspor, ikinci yarının ilk üç maçına Jean Kouassi (Fildişi) ve Djaniny'den (Yeşil Burun) yoksun çıkacak. 

Ligde üçüncü sırada yer alan Medipol Başakşehir de Yeşil Burun Adaları Milli Takımı'na gönderdiği Carlos Ponck'a bu süreçte forma giydiremeyecek.

Sivasspor ile Galatasaray da turnuvaya ikişer oyuncu gönderdi. Kırmızı-beyazlılar Max Gradel (Fildişi Sahilleri) ile Faycal Fajr (Fas), sarı-kırmızılılarda ise Mustafa Muhammed (Mısır) ile Sofiane Feghouli (Cezayir) söz konusu süreçte takımlarından ayrı kalacak.

Öte yandan Alanyaspor Famara Diedhiou (Senegal), Awaziem (Nijerya), Yeni Malatyaspor Oussama Haddadi (Tunus), Tetteh (Gana), Gaziantep FK Steven Caulker (Sierra Leone), Kayserispor Mame Thiam (Senegal), Altay Andre Poko (Gabon), Adana Demirspor Simon Deli (Fildişi Sahilleri) ve Fatih Karagümrük de Ahmed Musa'dan (Nijerya) yoksun olarak maçlara çıkacak.

 

Umut Eken.jpg
Umut Eken / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Buna çare bulunamayacak ve böyle devam edecek gibi görünüyor"

Spor yazarı Umut Eken, turnuvaya 20 futbolcu gönderecek Süper Lig kulüplerinin durumunu Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Afrika Uluslar Kupası'nın sezonun ortalarına denk gelmesini "uzun zamandır çare bulunamamış konulardan biri" olarak nitelendiren Eken, şöyle konuştu:

Bu durum kıtalar arasındaki farktan kaynaklanıyor. Örneğin Avrupa Şampiyonalarını UEFA uyarlayabiliyor ama başka bir kıta, başka bir yönetim şekli olduğu için bence buna çare yok. Hani 'ligler bittikten sonra yapılsın' derler ama öyle bir alternatif de çok güç, çok zahmetli. Çünkü Afrika kıtasında olan biten bir şeyden bahsediyoruz. Mevsimsel etkiler ve diğer birçok etkiler var. Sanki buna çare bulunamayacak ve böyle devam edecek gibi görünüyor. 

"Turnuvaya Afrikalı futbolcular önemle bakıyor, vitrin olarak görüyorlar"

Eken, bu konunun sadece Türkiye'de değil Avrupa'da da gündeme getirildiğini ancak turnuvanın ertelenmesiyle ilgili futbolculara yöneltilen sorularda oyuncuların ciddi tepkiler gösterdiğini dile getirdi:

Bu yüzden Afrika Kupası'nın saygınlığıyla ilgili de tartışmalar oluyor. Geçen günlerde Ajaxlı Haller, Afrika Uluslar Kupası'yla ilgili soruya 'Bu, Avrupalı bir futbolcuya sorulur muydu?' diyerek tepki göstermişti. Afrikalı futbolcular, turnuvaya çok önemle bakıyorlar. Kendi liglerinin yanı sıra turnuvayı vitrin olarak görüyorlar. Afrika kökenli olup Avrupa'da güçlü ülkelerin formalarını giyen birçok oyuncu var ama Afrikalılar vatandaşlıklarını değiştirmediler ve Afrikalı olmayı tercih ettilerse milli takımlarına tutkuyla bağlı kalıyorlar. Benim izlenimim bu. Afrika Kupası bizim için Türk futbol severler için ve kulüpler için belki önemli değil ama Afrikalı futbolcular bu turnuvaya çok önem veriyorlar. 

"Bugünkü ekonomik koşullarda, hangi kulüp transfere kaynak ayıracak?"

Türkiye'de 12 kulüpten 20 futbolcunun turnuvaya gideceğini hatırlatan Eken, bu durumun şampiyonluk yarışından uzak kalan Üç Büyükler için bir fırsat olarak görüldüğünü ancak bu durumun üst sıralardaki takımları çok etkilemeyeceği görüşünde. 

Eken, "Geçmiş yıllarda özellikle şampiyonluk potasındaki takımlar turnuvayı kendileri için tehdit gördüklerinde ara transfer çare olmuştu. Afrika Kupası evet handikaplı ama gidecek futbolcular belli olduğunda da Türk kulüplerinin elinde bir opsiyon oluyor. O da ne? Ara transfer dönemi. Tabii bugün geldiğimiz bu ekonomik koşullarda, hangi kulüp ne kadar transfere kaynak ayıracak ya da ayırmak isterler mi? Çünkü Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe'nin konumu çok da hedef kovalar durumda değil üstelik bu şartlarda, bu ekonomik düzende şampiyonluktan da kopmuşken..." değerlendirmesinde bulundu. 

"Üç takım da oyuncu performansına odaklı değil, 'Üç Büyükler' için bir fırsat yaratmayacak gibi görünüyor"

Turnuvanın bu yıl üst sıraları zorlayan Trabzonspor, Başakşehir ve beşinci sıradaki Hatayspor'u etkileyeceğini ancak söz konusu takımların da bireysel değil takım performanslarıyla öne çıktığını belirten Eken, şunları kaydetti:

Djaniny, bu seneki performansıyla Trabzonspor için önemli oyunculardan biri. Abdullah Hoca alternatif yaratmaya çalışacaktır. Kouassi yeni transfer. Takımda hangi ölçüde yer edineceğini kestirmek güçtü. Hatayspor etkilenecektir. Çünkü Hatay'ın oyuncuları gerçekten iskelet kadrodaki önemli isimler. Yerleri kolay kolay doldurulabilecek oyuncular değiller. Başakşehir'in kadrosu her şeye rağmen geniş.  Büyük problem yaşamazlar gibi düşünüyorum. Bu bahsettiğimiz takımlar da formda ve bu sezon belli bir standartta oynayan üç takım. Herhangi bir oyuncunun performansına odaklı takımlar değiller. 'Üç Büyükler'in geride kalması bu durumda onlara bir fırsat yaratmayacak gibi görünüyor.

"Bir teknik adam ya da yönetici, 'Afrika Kupası'ndan dolayı sıkıntıya girdik' dememeli"

Alanyaspor, Yeni Malatya, Gaziantep, Kayserispor, Adana Demirspor gibi takımların eksik oyuncularından etkileneceğini söyleyen Eken, "Hepsi takımları için çok önemli oyuncular. Mesela Altay'da Poku, Kayseri'de Thiam önemli isimler ama kulüpler burada büyük bir şaşkınlık yaşamamalı. Afrika Kupası'nın ne zaman, hangi tarihte olacağı belli. Buna göre programlarını, planlarını yapmış olmalıydılar. Yani herhangi bir teknik adam ya da yönetim, 'Biz, Afrika Kupası'ndan dolayı sıkıntıya girdik' diyememeli, dememeli. Bu lüksleri olmamalı" şeklinde görüş belirtti. 

"Alternatif isimlere fırsat yaratmak lazım, kim bilir belki de boynuz kulağı geçer"

Geçmişte bu durumdaki takımların eksik isimlerden yeni yıldızlar kazandıklarını aktaran Eken, sözlerini şöyle noktaladı:

Evet oyuncuların hepsi kendi takımları için çok önemli ama diğer taraftan da bu oyuncuların yerine alternatif olarak forma giyecek isimlere de fırsat yaratmak lazım. Kim bilir belki de boynuz kulağı geçer. Geçmişte örneklerini gördük. Trabzonspor'da Burak Yılmaz'la Onur'un ayrılığı sonrası Uğurcan Çakır kaleye geçti, Yusuf Yazıcı daha fazla fırsat bulmaya başladı. Yusuf Avrupa'ya gitti iki sezondur orada. Uğurcan Çakır da şu anda herhalde Türkiye'nin en iyi 2-3 kalecisinden biri ve Avrupalıların gözdesi. Çok genç yaşta. Çok ciddi isim yapmış milli takım kalecisini olmuş ve belki de Avrupa'ya gidecek. Bu tür krizler bu tür fırsatları yaratabiliyor. O açıdan da bakmak lazım.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU