Süper Lig'de ilk yarının "en"leri belirlendi: En çok gol atan Trabzonspor, en çok kırmızı kart gören Karagümrük, en golcü oyuncu Pesic oldu

Süper Lig'de ilk yarının "en"leri açıklandı. Lider Trabzonspor, en çok gol atan ve en az gol yiyen takım, Fatih Karagümrük, 7 kırmızı kartla en "hırçın" takım oldu. Ligin ilk yarısında 1710'ar dakika oynayan 9 oyuncu, en çok süre alan isimler oldu

Süper Lig 2021-22 sezonu ilk yarısı sona erdi, ikinci devre 7 Ocak 2022'de başlayacak / Fotoğraf: AA

64. kez düzenlenen Süper Lig'in 2021-22 sezonunda 19 maçlık ilk yarı sona erdi. 

Trabzonspor'un 46 puanla lider tamamladığı ilk yarıda Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray ilk 3'e giremezken, Konyaspor ikinci, Medipol Başakşehir üçüncü sırada yer aldı.

Üç takımı 32'şer puanı bulunan Fenerbahçe ve Atakaş Hatayspor takip ederken, geçen sezonun çift kupalı şampiyonu Beşiktaş'ın 7., Galatasaray'ın ise 10. sırada tamamlaması dikkat çekti.

Ligin son sıralarına ise 15'er puanlı Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, Göztepe ve Kasımpaşa ile 17 puanlı Çaykur Rizespor yerleşti.

Öte yandan Türkiye Futbol Federasyonu'nun yayınladığı ilk yarı istatistik bilgilerinde çarpıcı detaylar görüldü.

Trabzonspor-AA.jpg
Abdullah Avcı yönetimindeki Trabzonspor, şampiyonluğa yürüyor / Fotoğraf: AA

 

Trabzonspor tarihi sezonların birini yaşıyor

Abdullah Avcı önderliğinde Süper Lig'de fırtınalar estiren Trabzonspor, 19 maçlık ilk yarıyı 46 puanla ve en yakın takipçisinin 7 puan önünde zirvede tamamladı. 

Rakiplerine 43 gol atarak en golcü takım unvanını elinde tutan Karadeniz ekibi, kalesinde gördüğü 14 golle bu alanda en az filelerini havalandıran takım konumunda yer aldı.

Trabzonspor'da ilk yarının en istikrarlı ismi 18 maçta 1620 dakika süre alan kaleci Uğurcan Çakır oldu. Çakır'ı 17 maçta 1525 dakika süre alan Edgar Le ile 17 maçta 1512 dakika oynayan Marek Hamsik takip etti.

19 maç oynanan ilk yarıda bordo-mavili ekipte 9 kez fileleri havalandıran Andreas Cornelius en golcü isim olurken, Norveçli futbolcuyu 7 golle Anastasios Bakasetas takip etti. 

Abdullah Avcı'nın öğrencileri, 19 maçlık periyotta 3'ü kırmızı 36'si sarı olmak üzere toplam 39 kez kart gördü.

Bordo-mavili ekipte Uğurcan Çakır, Vitor Hugo ile Hüseyin Türkmen, kırmızı kart gören isimler arasında yer aldı.

 

Mesut Özil-AA.jpg
Mesut Özil, Fenerbahçe'de ilk yarının en skorer ismi oldu / Fotoğraf: AA

 

Fenerbahçe'de işler Trabzonspor maçıyla terse döndü

Son 3 sezonda beklentilerin altında kalarak istenen başarılardan uzak kalan Fenerbahçe için 2021-22 sezonu ilk yarısı iyi başlamasına karşın kötü sonlandı.

9. haftada oynanan Trabzonspor maçına lider çıkan sarı-lacivertliler, bu maçtaki mağlubiyetin ardından hızla gerileyerek ilk yarıyı 32 puanla 4. sırada ve lider Trabzonspor'un 14 puan gerisinde noktaladı.

Fenerbahçe'de ilk yarının en istikrarlı ismi 18 maçta toplam 1464 dakika süre alan Attila Szalai olurken, mevkidaşı Kim Min-jae, 17 maçta 1421 dakika ile en çok süre alan ikinci oyuncu oldu.

Ligin 19 haftalık periyodunda rakip fileleri 13 farklı futbolcu ile 31 kez sarsan Kadıköy ekibinin bu alandaki en başarılı ismi Türk asıllı Alman yıldız futbolcu Mesut Özil (7 gol) oldu. 

Özil'i 5 golle Serdar Dursun, 3'er golle Mergim Berisha, Miha Zajc takip etti.

Sezona Vitor Pereira başlayan ancak yaşanan ayrılığın ardından Zeki Murat Göle ile yola devam eden Fenerbahçe'de futbolcular ilk yarıyı 3'ü kırmızı ve 38'i sarı kart olmak üzere toplam 41 kartla tamamladı. Marcel Tisserand, Kim Min-jae ve Filip Novak, İstanbul temsilcisinde kırmızı kart gören oyuncular oldu.

 

Josef De Souza-AA.jpg
Josef De Souza, Beşiktaş'ta ilk yarının en etkisi ismi oldu / Fotoğraf: AA

 

Çift kupalı Beşiktaş, liderin 18 puan gerisinde kaldı

Geçen sezonu çift kupa ile tamamlayan (Süper Lig-Türkiye Kupası) Beşiktaş, bu sezonun ilk yarısında beklentilerin uzağında kaldı.

Süper Lig'in ilk yarısını 28 puanla 7. sırada ve lider Trabzonspor'un 18 puan gerisinde tamamlayan Beşiktaş'ta ilk yarının en istikrarlı oyuncusu 17 maçta 1530 dakika forma giyen Brezilyalı Josef De Souza oldu. 

Bu alanda Brezilyalı orta sahayı 16 maçta 1432 dakika ile Valentine Rosier takip etti.

16'şar maçta forma giyen Domagoj Vida (1370 d.), Ersin Destanoğlu (1350 d.) ve Rachid Ghezzal (1346 d.) en çok süre alan diğer isimler.

İlk yarıyı 30 golle tamamlayan siyah-beyazlıların bu alandaki en skorer isimleri 6'şar golle Michy Batshuayi ile Cyle Larin olurken, bu futbolcuları 4 golle Güven Yalçın ve 3 golle Josef De Souza takip etti.

Sezona Sergen Yalçın ile başlayan ancak Süper Lig'de ve Şampiyonlar Ligi'nde alınan başarısız sonuçlar sonrası yoluna Önder Karaveli ile devam eden Beşiktaşlı futbolcular, 19 maçta 4'ü kırmızı, 41'i sar olmak üzere toplam 45 kez kartla cezalandırıldı. Valentine Rosier (2), Necip Uysal ve Salih Uçan, Beşiktaş'ta kırmızı kart gören isimler oldu.

 

Galatasaray-AA3.jpg
Avrupa'da yoluna namağlup devam eden Galatasaray, Türkiye'de umduğunu bulamıyor / Fotoğraf: AA

 

Galatasaray'dan iki farklı performans: Avrupa'da başka Türkiye'de başka

Bu sezon UEFA Avrupa Ligi'nde grubundan namağlup çıkan ve son 16 turuna kalmayı garantileyen Galatasaray'da işler Türkiye'de yolunda gitmiyor.

Türkiye Kupası'nda Denizlispor'a elenen Galatasaray, Süper Lig'de ise ilk yarıyı 27 puanla 10. sırada ve liderin 19 puan gerisinde noktaladı.

Sarı-kırmızılı ekipte 19 maçlık periyodun en istikrarlı oyuncusu ise 18 maçta 1620 dakika forma giyen Victor Nellson oldu. Nellson'u 16 maçta 1434 dakika oynayan Fernando Muslera ile 17 maçta 1428 dakika süre alan Berkan Kutlu takip etti.

Türk futbolunda 2021'e damga vuran Kerem Aktürkoğlu ise 19 maçta 1404 dakika forma giyerek adından söz ettirdi.

İlk yarıyı 24 golle tamamlayan Galatasaray'ın bu alandaki en başarılı ismi Mustafa Muhammed (5 gol) oldu.

Kerem Aktürkoğlu (4 gol), Alexander Cicaldau (3 gol) ve Olimpiu Morutan (3 Gol) takımın diğer skorer oyuncuları konumunda.

Fatih Terim yönetiminde Süper Lig'in ilk yarısını tamamlayan Galatasaraylı oyuncular, 2'si kırmızı 45'i sarı olmak üzere 21 farklı futbolcu 47 kez kart gördü.

Galatasaray'da Marcao ve Berkan Kutlu kırmızı kart gören isimler oldu.

 

Konyaspor-AA.jpg
Şampiyonluk yolunda liderin en yakın takipçisi Konyaspor, yoluna emin adımlarla devam ediyor / Fotoğraf: AA

 

Sezonun sürpriz ekibi Konyaspor, şampiyonluk yolunda iddialı

Süper Lig'in 64. sezonuna İlhan Palut'un teknik direktörlüğünü üstlendiği İttifak Holding Konyaspor damga vurdu.

Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Başakşehir gibi takımları geride bırakan "Anadolu Kartalı" 19 maçlık periyotta topladığı 39 puanla lider Trabzonspor'un 7 puan gerisinde ikinci sırada yer aldı.

Yeşil-beyazlı ekipte en istikrarlı oyuncu 19 maçın tamamında forma giyen Ibrahim Sehiç ile Guilherme 1710'ar dakika forma giyerek bu alanda zirvede yer aldı. İkiliyi, 19 müsabakada 1677 dakika süre alan Nejc Skubic ile 18 karşılaşmanın 1620 dakikasında oynayan Amir Hadziahmetovic izledi.

19 maçta 32 gol atan Konyaspor'un en skorer isimleri ise Sokol Cikalleshi (5), Serdar Gürler (4), Endri Çekiçi (4) ve Paul Jose Mpoku (3) olarak kayıtlara geçti.

 

 

Gol Krallığı yarışında Pesic zirvede

Süper Lig'in ilk yarısında oynanan maçlarda atılan 501 golün 14'ü kendi kalesine olurken 189 futbolcu toplamda 487 gol atma başarısı gösterdi. 

Söz konusu gollerin 70'i kafa ile atılırken, 54'ü penaltı vuruşuyla gerçekleşti. Ligde atılan 363 gol ise ayakla kaydedildi.

İlk yarıdaki maçlarda gol atan 189 futbolcudan 77'si 1, 45'i 2, 24'ü 3, 13'ü 4, 10'u 5, 6'sı 6, 8'i 7, 2'si 8 gol kaydetti. 3 oyuncu 9 gol bulurken 1 futbolcu 11 gol atarak "Gol Krallığı" yarışında zirvede yer aldı.

 

 

Süper Lig'de forma giyen oyuncular arasında ilk yarının en skorer ismi Fatih Karagümrük'te oynayan Aleksander Pesic oldu.

İstanbul temsilcisiyle çıktığı 18 maçta 11 kez fileleri havalandıran Pesic'i "Gol Krallığı" yarışında Trabzonsporlu Cornelius (18 maç-9 gol), Başakşehirli Okaka (16 maç-9 gol) ve Kayserisporlu Thiam (16 maç-9 gol) takip etti.

 

 

7 kırmızı kart gören Karagümük en hırçın oldu

Süper Lig'in ilk yarısında 20 takımda forma giyen oyuncular toplamda 800 sarı, 50 de kırmızı gördü.

Ligin en çok sarı kart çıkan haftası 9. hafta (54 sarı kart), ile 18. hafta (7 kırmızı kart) oldu.

800 kartın 632'si "sportmenliğe aykırı davranış", 118'inin gerekçesi ise "hakeme veya hakem karalarına itiraz" olarak gösterildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

50 kırmızı kartın 30'u "aynı maçta ikinci bir ihtar" nedeniyle çıkarken, 10'u "ciddi faul", 2'si "şiddetli hareket" meydana geldi.

Süper Lig'de ilk yarının "en hırçın" takımı toplam 7 kez kırmızı kart gören Fatih Karagümrük oldu. İstanbul temsilcisinin oyuncuları ayrıca 41 kez sarı kartla cezalandırıldı.

Karagümrük'ün ardından en çok kırmızı kart gören ekipler ise 4'er kırmızı kartla cezalandırılan Göztepe (48 sarı kart), Sivasspor (32 sarı kart) ve Beşiktaş (41 sarı kart) olarak kayda geçti.

İlk yarının 19 maçlık periyodundan hiç kırmızı kart görmeyerek en centilmen takım unvanını ise Fraport TAV Antalyaspor aldı. Kırmızı-beyazlılar ilk yarıda 44 kez sarı kart ile cezalandırıldı.

 

 

"En çok süre alanlar" listesinin zirvesini 9 oyuncu paylaştı

Süper Lig'in ilk yarısının tamamında forma giyen oyuncular listesinin ilk sırasını 9 isim paylaştı.

Altay'dan Mateusz, Hatayspor'dan Munir, Antalyaspor'dan Boffin ile Güray Vural, Gaziantep'ten Günay Güvenç, Göztepe'den İrfan Can Eğribayat, Konyaspor'dan Sehic ile Guilherme ile Karagümrük'ten Viviano, 19 maçın tamamında forma giyerek 1710'ar dakika sahada kalmayı başardı.

Antalyasporlu Veysel Sarı 19 maçta 1684 dakika ile bu isimleri takip ederken, Konyasporlu Skubic 19 maç ve 1677 dakika, Çaykur Rizesporlu Holmen ise 19 maç ve 1676 dakika ile ilk 17'de kendine yer buldu.

19 maçta 1633 dakika süre bulan Ndayishimiye 13. sıradan listeye girerken, 18'er maçta 1620'şer dakika forma giyen Galatasaraylı Nellson, Konyasporlu Amir, Trabzonsporlu Uğurcan Çakır ve Kayserisporlu Lung Süper Lig'in ilk yarısında en çok forma giyen oyuncular oldu.

 

 

En çok Galatasaray, en az Yeni Malatyaspor oyuncu değiştirdi

Süper Lig'de bu sezonun ilk yarısında toplam 1645 kez oyuncu değişikliği yaşandı. 

19 haftalık periyotta toplam 93 kez oyuncu değişikliği yapan Galatasaray, bu alanda zirvede yer aldı.

91 oyuncu değişikliği yapan Karagümrük ikinci olurken 88 kez bu hakkı kullanan Antalyaspor üçüncü oldu.

Lider Trabzonspor 86 kez oyuncu değişikliğine giderken, Beşiktaş 79, Fenerbahçe 87, Konyaspor 80, Başakşehir'in 87 oyuncu değişikliği yaptığı görüldü.

Oyuncu değişiklik hakkına sadece 58 kez başvuran Yeni Malatyaspor, en az oyuncu değişikliği yapan takım oldu. Öte yandan Altay 74, Hatayspor ve Kasımpaşa 76'şar oyuncu değişikliğine imza attı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU