Beşiktaş, kendi içinden yeni bir teknik direktör daha mı kazanıyor? "Talimat vermek yerine mutfakta menü yaratacak bir kimlik sergiliyor"

Ahmet Nur Çebi'nin Önder Karaveli için "Camiamızın çocuğu, Beşiktaş için şanstır" sözleri, gelecek adına olumlu sinyal olarak algılandı. Beşiktaş, Karaveli ile kendi içinden yeni bir teknik direktör daha mı kazandı?

Önder Karaveli / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in 18. haftasında Göztepe'yi konuk eden Beşiktaş, rakibini 2-1 mağlup ederek taraftarını mutlu etse de Önder Karaveli detayı dikkatlerden kaçmadı.

Sergen Yalçın ile elde edilen çift kupanın (Süper Lig, Türkiye Kupası) ardından bu sezon kötü günler yaşayan siyah-beyazlılar, efsane ismiyle yollarını ayırmasının ardından geçici olarak U19 Teknik Direktörü Önder Karaveli'yi takımın başına getirmişti.

Önder Karaveli, Beşiktaş'ın başında çıktığı üçüncü maçında ikinci galibiyetini elde etti. Karaveli'nin dikkatleri üzerine çekmesi elde edilen skorla sınırlı kalmadı.

Karaveli, saha içindeki duruşu, basın toplantılarındaki sözleri ve oyun içerisindeki değişikliklerle oyuna müdahalesiyle taraflı tarafsız birçok kesimin sempatisini kazandı.

Göztepe maçının bitiş düdüğüyle tribünlere çağırılan ve "Beşiktaş seninle gurur duyuyor" tezahüratlarıyla karşılaşan Karaveli, gözyaşlarını tutamadı. Diğer taraftan da maç sonu takım otobüsü yerine personel servisiyle tesislerin yolunu tuttu.

 

 

Muhabirlerin "Beşiktaş taraftarı sizi çok sevdi. Ne söylemek istersiniz" sorusuna "Beşiktaş'ı çok seviyorum" sözleriyle yanıt veren Karaveli, taraftarların kalbinde özel bir yer edinmeye başladı.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi, Göztepe'yi 2-1 mağlup ettikleri maçın ardından yaptığı açıklamalarla Karaveli'nin takımdaki geleceğiyle ilgili ipuçları verse de "yeni bir teknik direktör mü doğuyor" sorusunun gündeme taşınmasına yetti.

Çebi, Karaveli ile ilgili şunları kaydetti:

Biz hocamızla o maçtan sonra da devam etmek istiyoruz ama kendimi diğer konulara karşı da tedbirli olmam gerekiyor. Hocamla yürümeyi istiyorum. Hocam iyidir. Tercihimdi. Projelerime uygundur. Yönetim Kurulu da arzulu, taraftar da istekli. Önder hocanın hak ettiği bir şeyi, elinden bir başkasının alması mümkün değil. Zaman ne gösterir... Bundan sonra Beşiktaş'ın geleceğiyle ilgili daha farklı bir strateji üretmemiz gerekiyor. Ekonomi, yapmamız gereken transferler, altyapıdan geleceklerle ilgili Önder Hoca'nın buna çok uygun olduğunu düşünüyorum. Önder Hoca böyle devam ettiği müddetçe bizim onun arkasında durmamız gerekiyor. Böyle de devam edecektir. Camiamızın çocuğu, nazik, duygusal, beyefendi, asil bir duruşu var. Benim için, Beşiktaş için şanstır.

Çebi'nin sözleri, daha önce Beşiktaş'ta forma giymiş, sonrasında teknik direktörlük, yöneticilik yapan veya yapmış Samet Aybaba, Ziya Doğan, Metin Tekin, Ali Gültiken, Sinan Engin, Mehmet Özdilek, Rıza Çalımbay, Feyyaz Uçar, Sergen Yalçın ve daha nice isimleri akıllara getirerek, "Beşiktaş, Karaveli ile kendi içinden yeni bir teknik direktör daha mı kazandı" sorusunu akıllara getirdi.

 

Önder Karaveli-AA (2).jpg
Karaveli, Beşiktaş ile çıktığı 3 maçta 2 galibiyet, 1 beraberlik elde etti / Fotoğraf: AA

 

"Yalçın'ın taktiğini, tercihini benimsemiş kadro, bu yıl iletişim köprülerinin yıkılmasıyla bu hale düştü"

Spor yazarı Attila Gökçe, Beşiktaş'ın Karaveli ile yakaladığı çıkışı ve takımdaki geleceğini Independent Türkçe'ye yorumladı.

Geçen sezonu çifte kupa ile tamamlayan ancak bu yıl o eski halinden eser kalmadığı görünen Beşiktaş'ta Karaveli ile yaşanan değişimi örnekleyen Gökçe, şu ifadeleri kullandı:

Bu işten vazgeçmiş. Sergen Yalçın'ın şampiyonluk sırasındaki uyarılarını, mesaisini, tavsiyesini, direktifini, taktiğini, tercihini benimsemiş olan kadro, bu yıl iletişim köprülerinin yıkılmasıyla bu hale düştü. Yani unvanıyla oynuyor hala. Şampiyon takım Beşiktaş şampiyonluğunu unuttu. Sergen Hoca'yla futbolcular arasında bir problem olduğunu düşünüyorum ben. Bunu iddia edenler de var. Ben iddia etmiyorum, düşünüyorum. Sonuçlar sahaya yansıyor. 

"Genç takım hocası olduğu için daha fazlasını yapması da bekleniyor"

"Her sorunlu hocanın gidişinden sonra yeni gelen hoca ile futbolcular bir tanışma maçı oynarlar ve o maçı kazanır takım" diyen Gökçe, Yalçın sonrası oynanan üç maçta Karaveli'nin takıma dokunuşlarına değindi:

Önder Hoca ile çıkılan Kayseri maçı böyle bir maçtı. Önder hocanın ilk maçı. İlk maçı kazandılar, gittiler deplasmanda Fenerbahçe'yi iki kere geriye düşüp yakalayarak başı dik bitirdiler. Ayrıca Önder Hoca'nın küçük dokunuşları var. Mesela Josef'i öndeki üçüncü bölgede oynayacak biçimde, savunmanın önünden forvetin içine soktu. Sonra bana göre doğru değil ama Pjanic'i savunmanın önüne taşıdı. Bu plan tuttu, tutmadı. Oğuzhan'a da ısrarla dokunmaya devam ediyor. Genç takım hocası olduğu için daha fazlasını yapması da bekleniyor ama Rıdvan tercihinde belli ki ısrar edecek. Bu da önemli. 

 

Attila Gökçe-Twitter.jpg
Attila Gökçe / Fotoğraf: Twitter

 

"Profesyonelliğini değil kalbini, gönlünü öne koymuş bir adam"

Karaveli'nin medyaya sık sık duygusal yönüyle yansımasını da değerlendiren Gökçe, "Beyefendi kişiliği, uysal görünüşüyle tırnak içinde söylüyorum 'Kullanışlı zannedilen' bir adam. Yani Beşiktaş'ın kendisine vereceği her göreve hazır ve razı. 'Gelecek antrenörün yardımcılığını da yaparım' diyor. Profesyonelliğini değil kalbini, gönlünü öne koymuş bir adam. Zaten profesyonelliğini çok öne çıkarsaydı bugün Anadolu takımlarından birini çalıştırıyor olabilirdi" şeklinde görüş belirtti. 

"Şefe talimat vermek yerine mutfağa girip menü yaratacak bir kimlik sergiliyor"

Önder Karaveli ile Beşiktaş'ın yola devam etmesi gerekliliğine değinen ve bu konuyu daha önce de dile getirdiğini hatırlatan Gökçe, Beşiktaş'ın Karaveli ile yeni bir teknik direktör kazanacağı görüşünde. 

Gökçe, şunları kaydetti: 

Beşiktaş'ın kendi yuvasından yetişen bir sürü antrenör var. Onlardan farklı ama onların devamı olarak gelen değerli bir hoca. Sezon sonuna kadar Önder Karaveli'nin görevde kalmasını öneren yazı yazdım geçen hafta. Fakat yönetim menajerlerin, eski kulüp forması giymiş, eski emektar futbolcuların. 'Sıra bende' diye bekleyenlerin baskısı altında. Elbette Beşiktaş'ta herkes teknik direktörlük yapmak ister. Hele eski Beşiktaşlı futbolcuysanız... Bence de buna öncelikle hakkınız söz konusu olabilir ama Serpil Hamdi Tüzün de 70'li yılların sonunda olduğu gibi bir sezon teknik direktörlük yaptı. Beşiktaş ortadan idare ederek oynadı maçları. Sonra 'ben altyapıda hocalığıma devam edeceğim' dedi. O dönemde Avrupa şampiyonluğu kazandı. Önder Hoca da en az Serpil Hamdi Tüzün kadar görev almalı. Mehmet Ekşi'nin alt kadrosunda ama öyle yüce bir adam ki iftihar eder Önder Hoca'nın A takıma gitmesinden. Yanında Serdar Topraktepe var. O da Beşiktaş'ın az fenomeni değildir. Taraftar sever onu. Yaşı 40'ın üstündekiler. 'Ekibimle gelirim. Şunu şunu isterim. Bunu istemem' diye şefe talimat veren yeni hocalar yerine mutfağa girip oradan menüler yaratacak bir hoca kimliği sergiliyor Önder Karaveli. Bence işin başında olmayı hak ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Şu anda iş başındaki adam olmalı"

Duygusal, saygılı, rakibe saygı-kendine saygı mottosuyla Türk halkının gözünde yer edinmeye çalışan Karavel'nin oldukça gergin günler geçiren Türk futbolunda başarılı olması için yönetim desteğine ihtiyaç duyduğunu dile getiren Gökçe, sözlerini şöyle noktaladı:

Orada dikle doğru durur. Kimseyle kavga etmez. Sergen Hoca'nın yaptığı gibi hakemlere sallamaz. Medyaya el sallamaz. Aşırı özgüven ve kibirle davranmaz. Bir tek koşul lazım onun başarılı olması için o da yönetimin tam desteği. Yönetim artık parıltılı, milyon euro borçlarla alınan yıldız ve yıldız adaylarını, Barcelona'nın kenara koyduğu adamı transfer etmemeli. 'Gerekirse Afrika'da bile madencilik yapıp genç yetenekleri bulup getireceğiz', 'Restoran menüsü gibi menajer menülerinden oyuncu seçmeyeceğiz artık' diyor Adnan Dalgakıran. Bu yönetimin yeni anlayışıdır. Eğer bu anlayış samimiyse, Beşiktaş bu doğru tavır ve rotayla gidecekse o zaman kaptan, şu anda iş başındaki adam olmalı. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU