Çin'in Mars'taki uzay araçlarından çarpıcı fotoğraflar geldi

Tianwen 1, geçen yıl şubat ayında Mars'a ulaşmıştı

Tianwen 1 görevi kapsamında Mars'tan toplanan örnekler muhtemelen 2030'da Dünya'ya başka bir uzay aracıyla getirilecek (CNSA)

Çin Ulusal Uzay Ajansı (CNSA), Mars yörüngesindeki uzay aracı Tianwen 1'in ve yüzeydeki Zhurong'un çektiği yeni fotoğrafları yayımladı.

Fotoğrafların bir kısmı Kızıl Gezegen yüzeyinden çarpıcı görüntülere ev sahipliği yapıyor. Selfie niteliğindeki diğer fotoğraflar ise Tianwen-1'i gezegenin kuzey kutbu üzerinde, görev başındayken gösteriyor.
 

61d0230a20302703e86faec6.jpg
Tianwen, Çincede "göklerdeki hakikati aramak" anlamına geliyor (CNSA)


Yörünge aracının, üzerindeki özel bir kamerayı uzay boşluğuna saldığı ve kendi fotoğrafını böyle çektiği aktarıldı. Uzayın derinliklerinde kaybolan kamera, "tek yönlü" bir yolculuğa çıkmış oldu.

Çin'in uzay programını takip eden Gazeteci Andrew Jones, kameranın yörünge aracından uzaklaştığı anların hareketli görüntüsünü Twitter hesabından şu notla paylaştı:

Bu noktada kameranın derin uzaya doğru yuvarlandığı söyleniyor.

 


Görüntülerin ikisinde altın rengindeki uzay aracı, CNSA'nın buz örtüsü diye tanımladığı, Mars yüzeyindeki parlak beyaz lekelerin üzerinde uçuyor.

Ajansın internet sitesinde cumartesi yayımlanan açıklamada, "Aracın Güneş panelleri ve radar antenleri iyi durumda" ifadeleri yer aldı.

Mars yörüngesinden çekilen ama uzay aracının görünmediği üçüncü fotoğrafta ise Kızıl Gezegen'in çarpıcı buz örtüsü gözler önüne serildi.
 

61d022a32030277e72370497.jpg
Buz örtüsü donmuş karbondioksit ve sudan oluşuyor​​​​​​​ (CNSA)


Ajansın yayımladığı fotoğraflar arasında doğrudan Mars yüzeyinde çekilen bir görüntü de vardı. Bu görüntü, geçen yıl Kızıl Gezegen yüzeyindeki Zhurong adlı yer aracı tarafından kaydedildi.

Çincede "Ateş Tanrısı" anlamına gelen Zhurong, an itibarıyla Kızıl Gezegen'de 225 gün geçirdi. Böylece uzay aracı, öngörülen üç aylık yaşam beklentisini epey aştı.
 

61d022c720302705e129546b.jpg
Zhurong, Mars'a ulaştığından beri 1,4 kilometreden fazla yol kat etti (CNSA)


Yer aracı Mars'a Tianwen 1 yörünge aracının içinde varmış ve mayıs ayında yüzeye inmişti.

Tianwen 1, gezegenin jeolojisini ve atmosferini incelemeyi, aynı zamanda yüzeyde suyun varlığını araştırma amacıyla geçen yıl şubat ayında Mars'a ulaşmıştı.

 

Independent Türkçe, South China Morning Post, Russia Today

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU