Fenerbahçe'de istifa protestoları ve teknik direktör arayışları... "İstifa, 'bu işten memnun değilim, düzelt' demektir, bu mesajı doğru alması lazım"

Son 3 sezonda beklentilerin altında kalan, bu yıl da liderin 14 gerisinde bulunan Fenerbahçe'de işler yolunda gitmiyor. Spor yazarı Gürcan Bilgiç, Fenerbahçe'deki kötü gidişi Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Süper Lig'in ilk yarısını 32 puanla 4. sırada noktalayan Fenerbahçe, lider Trabzonspor'un 14 puan gerisinde / Fotoğraf: AA

Süper Lig'de geride kalan 3 sezonda beklentilerin altında kalan, bu sezon ise lider Trabzonspor'un 14 puan gerisinde kalan Fenerbahçe'de kötü gidiş sürüyor.

3 Haziran 2018'deki tarihi kongrede başkanlığa seçilen ve İstanbul ekibinin başındaki 4. sezonunun ortasına gelen Ali Koç, Fenerbahçe'yi istenilen, hedeflenen şampiyonluğa henüz ulaştıramadı.

Başkanlığa ilk seçildiğinde "Hep beraber başardık. Esas yolculuk şimdi başlıyor. Çok zor bir yolculuğa hep beraber çıkıyoruz. Biliyorum beklentiniz yüksek. Mutlu olmaya gurur duymaya hazır olun" diyerek camiada heyecan yaratan Ali Koç, taraftarların ise sokaklara taşan kutlamalarına vesile olurken son günlerde haftalarda 'yönetim istifa' tezahüratlarıyla karşı karşıya.

 

Ali Koç-AA1.jpg
Ali Koç / Fotoğraf: AA

 

Devam eden istifa çağrılarına yönetim kanadından bir karşılık gelmezken, çare sezon başında "Vitor Pereira Fenerbahçe'de: 'Yarım kalan hikaye mutlu bir sona kavuşacak'" başlığıyla duyurulan teknik direktör Vitor Pereira'nın görevine son verilmesiyle arandı.

Pereira'nın gönderilişi, istifa sloganlarını bitirmese de Ali Koç ve yönetiminin şimdiki gündemi yeni teknik direktörün kim olacağı.

Spor medyasında sarı-lacivertlilerin ismi Joachim Löw, Slaven Bilic, Jorge Jesus gibi antrenörlerle anılsa da tribünlerin beklentisi tartışılmayacak bir teknik adam olarak şekilleniyor.

Geride kalan üç sezonda Süper Lig'i 6., 7. ve 3. sıralarda bitiren, 4 yılda 60'tan fazla transfer yapılan ve son 4 sezonda 7 farklı teknik direktörle çalışan Fenerbahçe'de başarısızlığın sorumluluğunu ise kimse üstlenmiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Fenerbahçe takımı teknik direktörüne güvenmedi"

Spor yazarı Gürcan Bilgiç, Fenerbahçe'deki "kötü" gidişi, taraftar tepkilerini ve bundan sonra yapılması gerekenleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Sezona "iyi" bir başlangıç yapan ancak lider çıkılan Trabzonspor maçı sonrası yaşanan önlemez düşüşü güven eksikliğine bağlayan Gürcan Bilgiç, "Güven. Fenerbahçe takımı teknik direktörüne güvenmedi" dedi.

"Başarısızlık tabii ki de kulüp başkanı Ali Koç'un"

Geride kalan üç buçuk sezonda 7 teknik direktör, 2 sportif direktör, 60'tan fazla oyuncu transferine rağmen başarının yakalanamadığı Fenerbahçe'de en büyük sorumluluğun başkan Koç'a ait olduğunu dile getiren Bilgiç, şöyle konuştu:

Başarısızlık tabii ki de kulüp başkanı Ali Koç'un. Belki stratejileri doğruydu ama hep yanlış oldu. Planlarını gerçekleştirecek doğru hocayı bulamadı, bulduğunu da (Aykut Kocaman, Emre Belözoğlu) gönderdi.  

"Fenerbahçe'nin Süper Lig'i kazanacak bir kadrosu var ama onu yönetecek bir teknik adam gerekiyor"

Medyada ismi Fenerbahçe ile anılan Joachim Löw, Jorge Jesus, Slaven Bilic gibi isimleri de değerlendiren Bilgiç, yerli-yabancı hoca kıstasının yapılamayacağını belirterek, şunları kaydetti:

Şu bir gerçek: Fenerbahçe'nin en az 8-9 oyuncusu bu ligin üstünde... Fenerbahçe'nin iyi bir kadrosu, Süper Lig'i kazanacak bir kadrosu var ama onu yönetecek bir teknik adam gerekiyor. Bu nedenle oyuncularla ilişkisini doğru tutup, onları doğru konsantre edecek yapıda bir teknik adam seçmeleri lazım. Yeniden takımın havasının olması lazım. Çünkü Beşiktaş ve Galatasaray da yaşayacak bunu. İkinci yarı hedefsiz kalan bir kadro kendine bakmaz. Antrenmanları iyi yapmaz. Yani 'daha iyi olacağım' diyemezler, demezler. Daha kötüye gider. O nedenle kim gelirse gelsin, gelecek hocanın 'management'ı yani insan yönetiminin en üst düzeyde olması lazım. 

 

Pelkas-AA.jpg
Fenerbahçe bu sezon ligde çıktığı 19 maçta 9 galibiyet, 5'er beraberlik ve yenilgi aldı / Fotoğraf: AA

 

"Fenerbahçe'nin belki de bir yönetim yenilemesi gerekecek, o nedenle yerli hoca en doğru tercih gibi gözüküyor"

Fenerbahçe'nin durumunun Beşiktaş ve Galatasaray'a oranla daha iyi olduğunu, üç kulvarda da hedeflerinin devam ettiğini hatırlatan Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü:

Aslında 3 hedefi de olan tek takım. İsmail hoca tercihi doğru seçim. Çünkü önümüzdeki 6 ayda seçimi de konuşacağız Fenerbahçe'de. Aziz Yıldırım 4 yıl şampiyon yapamadı gitti. Ali Koç da 4 yıldır şampiyon yapamıyor takımı. Yani Fenerbahçe'nin belki de bir yönetim yenilemesi gerekecek. O nedenle yerli bir hoca ya da İsmail Kartal aslında en doğru tercih gibi gözüküyor. 

"İstifa 'bu işten memnun değilim, düzelt' demektir, bu mesajı doğru alması lazım" 

Son haftalarda Fenerbahçe tribünlerinden yönetime yapılan istifa protestolarını da yorumlayan Bilgiç, Beşiktaş maçı sonrası ve hafta sonu oynanan Yeni Malatyaspor maçlarındaki protestoların birbirinden ayrılması gerektiğine işaret etti:

Beşiktaş maçından sonraki tezahüratlar normal. Taraftar memnuniyetini bir şekilde belli etmek durumunda ve bunu bu tezahüratla dile getiriyor ama diğer maçlardakiler anormal. Diğer maçlardakiler taraftarın birbirine düştüğü bir durum oldu çünkü maç oynanırken bu tezahüratlar dillendi. O nedenle Ali Koç'un şöyle düşünmesi lazım: İstifa demek yüzde 90 ben bu işten memnun değilim, düzelt demektir... Bu mesajı doğru alması lazım. 

"Olağanüstü kongre kararı almalı ve yeniden genel kuruldan güven oyu istemeli"

Ali Koç'a istifa çağrıları karşısında Fenerbahçe Kongresi'nden onay alması tavsiyesinde bulunan Bilgiç, şunları kaydetti:

Bence olağanüstü kongre kararı almalı ve yeniden genel kuruldan güven oyu istemeli. Çünkü son kongrede Aziz Yıldırım'ın açıklamaları olmasa en fazla 3 bin katılım olur, bu 3 binin bini de beyaz oy verirdi. Aziz Yıldırım'ın açıklamalarından sonra taraftar başkanına sahip çıktı. 6 bin kişi geldi oraya. Ali Koç'tan memnun oldukları için gelmediler farklı bir duyguyla geldiler. Bu nedenle Fenerbahçe bence yeniden seçime gitmeli. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU