ABD'de Omicron vaka sayıları fırlarken Biden ve Harris'in onay oranları düşüyor

Federal liderler arasında Yüksek Mahkeme Başkanı John Roberts en yüksek, Senato Azınlık Lideri McConnell ise en düşük onay oranına sahip

(Reuters)

Gallup'un yaptığı ve Amerikalıların federal liderler hakkındaki düşüncelerini gösteren yeni bir ankete göre, hem ABD Başkanı Joe Biden'ın hem de Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in onaylanmama oranı kayda değer ölçüde yüksek.

1 ile 16 Aralık arasında Birleşik Devletler'deki 811 yetişkinle telefon görüşmesi yoluyla yapılan yeni anketin örneklemedeki hata payı 4 puan.

Seçmenlerin çoğunluğu, çok az farkla da olsa Biden'ın başkanlık performansını onaylamıyor: Biden'ın başkan olarak yaptıklarını onaylayanların oranı yüzde 43, onaylamayanlarınsa yüzde 51. Başkanlığının başında yüzde 57'lik bir kesim başkan olarak yaptıklarını onaylıyor, yüzde 37'yse onaylamıyordu. Fakat Afganistan'ın Taliban kontrolüne geçmesinin (13 ABD askeri personelinin ölümüne yol açmıştı) yanı sıra ekonominin zayıflığı ve koronavirüsin Omicron varyantı vakalarındaki artış hep birlikte onay oranlarının hızla düşmesine neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan yüzde 44 onay oranına kıyasla ankete katılanların yüzde 54'ü Harris'i onaylamıyor. Çalışanları arasında kargaşa yaşandığı haberlerinin yanı sıra Harris, Latin Amerika gezisinin sonucu olarak da kayda değer miktarda eleştiri almıştı.

Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü ve Biden'ın Sağlık Başdanışmanı olan Dr. Anthony Fauci'yi onaylayanların oranı yüzde 52'yken onaylamayanların oranı yüzde 47.

Sağcı medya ve Cumhuriyetçi siyasetçiler hem eski başkan Donald Trump'ın hem de Biden'ın koronavirüs pandemisiyle mücadele sürecinde onu eleştirdiğinden, Dr. Fauci'nin onay oranı Cumhuriyetçi partiyi destekleyenler arasında büyük ölçüde düştü. Yakın zamanda Dr. Fauci, Omicron vakaları fırlarken yurtiçi uçuşlara aşı zorunluluğu getirilip getirilmemesi gerektiğini düşündüğünü söyleyince bazı muhafazakar isimlerin öfkelenmesine sebep olmuştu.

Ankete katılanların yüzde 60'ının görev performansını onayladığı, yüzde 34'ününse onaylamadığı Yüksek Mahkeme Başkanı John Roberts, federal yetkililerin hepsinden daha yüksek onay oranına sahip. Görevine bir dönem daha devam etmesi için Biden'ın yeniden aday gösterdiği Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın onay oranı yüzde 53'ken yüzde 40'lık bir kesim Powell'ın performansını onaylamıyor.

Buna karşılık, yüzde 34'lük bir kesimin onayladığı ve yüzde 63'lük bir kesimin onaylamadığı Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell federal liderler arasında en düşük onay oranına sahip: Birçok Demokrat McConnell'ın gündemlerini engellemesinden hoşnutsuzken Trump da 2020 başkanlık seçimlerinin hileli olduğunu iddia eden Büyük Yalan'ı kabul ettirmeye çalışmadığı için öfkesini ona yöneltmiş durumda.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise en düşük onay oranına sahip ikinci isim: Yüzde 40'lık bir kesim Pelosi'nin yaptıklarını onaylarken ankete katılanların yüzde 58'i Pelosi'nin görev performansını onaylamıyor.

Bu anket, Cumhuriyetçilerin hem Temsilciler Meclisi'nde hem de Senato'da çoğunluğu geri kazanması beklenilen 2022 ara seçimlerine bir yıldan az süre kalmışken yapıldı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU