Sabah yazarı: 100 metrekarelik eve düşük fatura

Bakan Dönmez, "Belli bir tüketime kadar birinci kademe, o tüketimin aşan kısmı ikinci kademe olacak" açıklamasında bulundu

Fotoğraf: AA

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, bugünkü köşe yazısında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in elektrik ve doğalgazda geçilecek olan kademeli tarifeye dair verdiği bilgileri paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre Dönmez, şunları söyledi:

Belli bir tüketime kadar birinci kademe, o tüketimin aşan kısmı ikinci kademe olacak. Kademeyi belirlerken 4 kişilik bir ailenin asgari tüketimine bakacağız. Birinci kademede sınır ortalama 100 metrekarelik bir evin asgari elektrik ihtiyacına göre olacak. O kademeye kadar daha düşük bir birim fiyat olacak. Onu aşan kısımlar varsa bir miktar daha pahalı ödenecek.

Dönmez, doğalgazda da merkezi sistem kullanan sitelerde bir binada 10 daire varsa, birinci kademenin sınırının 10 ile çarpılarak bulunacağını söyledi.

“Karadeniz gazı evleri 25 yıl ısıtacak”

Dönmez ayrıca Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası'nda keşfedildiği ifade edilen 540 milyar metreküplük gazın 2023'ün ilk çeyreğinde sisteme bağlanacağını söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

İlk yıl 3-4 milyar metreküp civarında bir üretim olacak. 2026'da 15-20 milyar metreküpe çıkacak. Bu, ülkemizin ihtiyacının yüzde 30'u. Yani Türkiye'deki tüm konutların yaklaşık 25 yıl süreyle doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek seviye.

 

Sabah, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU