Kadrajdakiler: Çalışkan ve enerjisi bitmeyen bir oyuncu; Claire Foy

Mehmet Erduğan Independent Türkçe için 'Yıldız Sineması'nda bu hafta Claire Foy'u ve filmografisini yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

The Crown'daki tahtından ayrıldığından beri, aktris Claire Foy, Hollywood'un kraliyet ailesi haline geldi ve kadın hikayelerinin gerçekliğini sahnenin merkezine koymak için sessiz bir devrim başlattı.

Aynı yıl içinde birbiri ardına çekilen yapımlarda yer almaktan yorulmayan oyuncu 2021 Yılın Kadın Ödülleri'nde de ismini ön plana çıkarmayı başardı.


Çalışkan ve enerjisi bitmeyen bir oyuncu; Claire Foy
 

 

Claire Elizabeth Foy, 16 Nisan 1984'te Stockport, Greater Manchester, İngiltere'de Caroline Stimpson ve David Foy'un çocuğu olarak dünyaya geldi.
Anne babası o sekiz yaşındayken boşandı.

Gemma ve Robert adında iki büyük kardeşi ve babasının ikinci evliliğinden olan küçük bir üvey kız kardeşi vardır.

Büyükanne ve büyükbabası Dublin ve Kildare'den olduğu için Claire, anne tarafından yarı İrlandalı.
 


Gençliğinin sonlarında, Claire'e bir gözünde tümör teşhisi kondu ve kanserli olup olmadığını duymak için beklerken ameliyat olmak zorunda kaldı, ayrıca, periyodik olarak onu koltuk değneklerine bırakan genç iltihaplı romatizmadan (artrit) mustaripti.

Manchester ve Leeds'de büyüdü ve on iki yaşında bir kız gramer okulu olan Aylesbury Lisesi'ne kaydoldu, ardından tiyatro ve ekran eğitimi aldığı Liverpool John Moores Üniversitesi'ne devam etti.

Ayrıca Oxford Drama Okulu'nda bir yıl eğitim gördü.
 


Bu süre zarfında Claire, "Top Girls", "Watership Down" ve "Touched" gibi oyunlarda rol aldı.

2007 yılında okuldan mezun oldu ve drama okulundan arkadaşlarıyla aynı evi paylaşarak Londra'nın Peckham bölgesine taşındı.
 

 

Televizyonda ilk çıkış

Claire Foy televizyona ilk çıkışını 2008'de "İnsan Olmak" adlı dizinin pilot bölümünde yaptı ve burada Julia'yı canlandırdı.

Kraliyet Ulusal Tiyatrosu'nda profesyonel olarak sahneye çıktıktan sonra, Altın Küre'ye aday gösterilen ve yedi Emmy kazanan "Küçük Dorrit" dizisindeki Amy Dorrit rolünden önce aynı yıl, "Doktorlar" dizisinin bir bölümünde Chloe Webster rolüyle yer aldı.
 


2009 yılında "10 Dakikalık Masallar" adlı mini dizinin kadrosuna katılmadan önce Claire, "Nabız" adlı ilk televizyon filmi için kamera karşısına geçti.

Daha sonra ise, "Alt Kat Üst Kat" adlı BBC'nin yeniden canlandırma dizisinde Lady Persephone Towyn rolü ile televizyon kariyerine devam etti.

2011'de yine Christian Cooke ve Itay Tiran'ın başrollerini paylaştığı mini dizi "Söz" ve ayrıca Anna Maxwell Martin'in performansıyla Madrid Uluslararası LGBT Film Festivali'nde jüri ödülü kazanan bir savaş draması olan televizyon filmi "Gece Nöbeti" yapımlarında yer aldı.
 


Yıllar içinde hem tiyatro sahnesinde hem de televizyon ekranlarında pek çok yapımda yer alan Claire Foy, televizyon mini dizisi olan "Kurt Salonu" adlı yapımda Anne Boleyn'i canlandırdı ve performansı kritik övgüler topladı ve En İyi Kadın Oyuncu dalında İngiliz Akademisi Televizyon Ödülü'ne aday gösterildi.

Ardından 2016, Claire'in kariyerini büyük ölçüde değiştiren bir yıl oldu ve dikkat çeken performansları sonunda onu The Crown dizisinde Kraliçe II. Elizabeth yaptı.
 


Claire Foy The Crown için seçmelere katıldığında beş aylık hamileydi ve çekimler başladığında kızı dört aylıktı.

Kraliçe II. Elizabeth'in saltanatı sırasındaki siyasi rekabetler ve karşı konulamaz romantizmler etrafında olay örgüsü şekillenen yapımda Claire'in performansı ona Altın Küre, BAFTA ve Primetime Emmy adaylığının yanı sıra dünya çapında birçok ödül kazandırdı.
 


Ama her şeyden öte, gerçek bir hikâyeden esinlenen ve halen yaşayan dünyanın en güçlü insanlarından olan Kraliçe'yi canlandırmış olması, Claire Foy'u İngiltere çapında en çok sevilen aktrislerden birisi haline getirdi.

Ama diğer taraftan Claire Foy bu şöhretine rağmen dışarı çıktığında genellikle tanınmadığını ve kendisine sokakta bir şey olursa, insanların muhtemelen umursamayacağı biri olacağını belirtiyor.
 

 

Televizyondan sinemaya

Claire Foy sinemadaki ilk filmi olan Nicholas Cage'in başrolünde yer aldığı "Cadı Sezonu"ndaki The Girl ve ardından Benedict Cumberbatch ile birlikte kamera karşısına geçtiği "Wreckers"taki Dawn rolleri yapımcıların ve izleyicilerin dikkatini çekince sinema kariyerinde de hızla yükselmeye başladı.

Televizyon dünyasında artık dikkate değer bir üne sahip olan Claire Foy'ün bu şöhreti ve onun şüphesiz yeteneği ve çok yönlülüğü 2017'de ona, Andrew Garfield ile birlikte başrol oynadığı biyografik romantik drama "Nefes"de Diana Cavendish rolünü getirdi.
 


Akabinde 2018 yılında birbiri ardına çekilen "Ay'da İlk Adam", "Saplantı" ve "Örümcek Ağındaki Kız" filmlerinde bitmek bilmeyen enerjisi ve etkileyici performansıyla Altın Küre, BAFTA ve Eleştirmenlerin Seçimi Ödülleri'nde Yardımcı Rolde En İyi Kadın Oyuncu dalında aday gösterildi.

2019 ve 2020 yıllarında "Lungs" adlı yeni bir oyun için hem Birleşik Krallık'ta (Old Vic Theatre) hem de Amerika Birleşik Devletleri'nde (Brooklyn Müzik Akademisi) sahnelere geri döndü.
 


Ekim 2021'de Claire Foy, Sheera Frenkel ve Cecilia Kang'ın Ugly Truth: Inside Facebook's Battle for Domination adlı kitabına dayanan drama dizisi Doomsday Machine'de Facebook COO'su Sheryl Sandberg olarak rol aldı.

Yakın zamanda dünya prömiyerlerini yapan "Louis Wain" ve "Oğlum" adlı filmleri Türkiye vizyonuna girmek için gün sayan yapımlar arasında yer alırken, "Women Talking" adlı film de onu izleyiciyle buluşturacak yeni filmleri arasında yer alıyor.
 


Bunların yanı sıra şu suralar bir deniz adamına kafayı takmış bir akademisyeni konu alan The Pisces adlı kitabı uyarlamak için yönetmen Gillian Robespierre ile birlikte çalışıyor ve ayrıca Charlotte McConaghy'nin epik Antarktika romanı Migrations'ı beyaz perdeye getirmek için Benedict Cumberbatch ile tekrar bir araya gelmeyi hedefliyor.
 


İnsanlar genellikle onun soğuk ve mesafeli olduğunu düşünseler de yakınları onun en önemli karakteristik özelliğinin alçakgönüllülüğü olduğunu söylüyor.

Claire Foy, şansını kendisinin yarattığını, başarıyı asla hafife almadığını söylüyor ve bu yüzden de bu konuda asla rahat hissetmese de kendini her zaman şanslı sayıyor.
 


Yatırım yapabileceği, ilgilenebileceği, gerçekten sevdiği ve kendini adadığı şeylerle uğraşmak ona çok heyecan veriyor.

Tüm çalışkanlığına ve bitmek bilmeyen enerjisine rağmen Claire günde 14-16 saat arasında çalışmayı gerektiren sektörün kendisini temelde kusurlu buluyor ve bunun insani olmadığını düşünüyor.
 


Ayrıca kadın olmanın, çalışan anne olmanın, geleneksel olarak erkeklerin ihtiyaçlarını karşılayan bir sektörde olmanın zorluklarını da göz ardı edemiyor.
Claire aşkın acıyla birlikte geldiğine inanıyor.

Claire Foy şu anda velayetini eski kocasıyla paylaştığı kızı Ivy Rose Moore ile Kuzey Londra'da yaşıyor.
 

 

Filmografisi

Bir aktris olarak misyonunun bir kısmı, kadınların hayatlarının gerçekliğini ekranda tasvir etmek olan Claire Foy'un aşağıda özetlemeye çalıştığım filmografisinde yer alan filmleri onun yükselen kariyerinin de en belirgin göstergesi.


Nabız

Yönetmen: James Hawes / Oyuncular: Claire Foy, Emily Beecham, Stephen Campbell Moore, Arsher Ali, Alan Williams, Gregg Chilingirian, Matti Houghton, Eileen Davies, Caroline Goodall, Ben Miles, Jo Hartley, Emma Stansfield / Süre: 53 dakika
 

 

Ünlü "Doctor Who"nun yazarı Paul Cornell'in kaleminden çıkan ve kanlı bir doğaüstü gerilim filmi olan Pulse; gizli tıbbi deneylerin, örtbasların ve kelimin tam anlamıyla her şeyin olabileceği bir NHS Eğitim Hastanesi'nin hikayesidir.

Filmde bir tıp öğrencisi olan Hannah Carter, kanser hastası olan annesi öldüğünde ameliyathanede sinir krizi geçirir ve öğrenimini yarıda bırakarak inzivaya çekilir.

Bu olayın üzerinden bir yıl geçtikten sonra, istikrarsızlığına dair söylentiler arasında eğitimine devam etmek için hastaneye geri döner, ama bu sırada hastanede garip bir şeyler olduğunu fark eder.
 


Bir doktor arkadaşı bir ameliyat sırasında yanlışlıkla kendini keser, ama bunu diğer doktorlara tedavi ettirmek yerine kendine yaranın neredeyse anında kaybolmasını sağlayan bir şey enjekte eder.

Bir başka vakada Hannah, takip çizelgesinde bir enjeksiyon kaydı olmamasına rağmen, bir hastanın kendisine yapılan enjeksiyondan şikâyet ettiğinde, bir şeylerin doğru olmadığını hisseder.

Ayrıca karın kanseri nedeniyle beş ameliyat geçiren Charlie Maddox midesinde bir şeylerin hareket ettiğini söyler ama bunu hayal mi ediyor yoksa gerçekten mi bu oluyor belli değildir.

Kafasını karıştıran bu olaylardan sonra Hannah, potansiyel olarak ölümcül yan etkileri olan yeni bir mucize ilaçla ilgili bir sırrı ortaya çıkarmak için yaşadığı olayların üzerine giderek bunları araştırmaya karar verir.
 


Garip şeylerin olduğu ve araştırma hatalarının kanıtlandığı bir hastanede geçen, 2010 yılına ait bu gerilim filminde Claire Foy ilk kez bir film için kamera karşısına geçerek, yaşadığı travma sonrasında eğitimine devam etmek için hastaneye dönen stajyer doktor Hannah Carter olarak dikkatleri üzerine çekmeyi başarır.

 

Cadılar Zamanı

Yönetmen: Dominic Sena / Oyuncular: Claire Foy, Nicolas Cage, Ron Perlman, Ron Stephen, Campbell Moore, Stephen Graham, Ulrich Thomsen, Robert Sheehan, Christopher Lee, Kevin Rees, Andrew Hefler, Fernanda Dorogi, Rebekah Kennedy, Matt Devere, Róbert Bánlaki, Barna Illyés, Kevin Killebrew, Simone Kirby, Elen Rhys, Nicholas Sidi, Rory McCann, Nicola Sloane, Ada Michelle Loridans, Lisa Marie Dupree, Gergö Horpácsi, László Imre, Norbert Kovács, Zsolt Viktor Magyari, Kirk Jordan, Brían F. O'Byrne / Süre: 95 dakika
 

 

2011 yılına ait Season of the Witch adlı bu filmde; on dördüncü yüzyıl şövalyeleri arasında yıllarca savaştıktan sonra evlerine dönen iki yakın arkadaş, vebanın her şeyi yakıp yıktığı gerçeğiyle yüzleşir.

Bu sırada manastırdaki rahipler bu laneti ortadan kaldırmak için ayinler yaparken, kilisenin ileri gelenleri bir kızı cadılıkla suçlamaktadır ve onlara göre bütün olanların sorumlusu odur.
 


İki arkadaşın bu kızı çok uzaklardaki bir manastıra götürmeleri emredilir, ancak bu yolculuk, onların cesaret ve dayanıklılıklarını test edecekleri, kızla ilgili karanlık gerçekleri öğrenecekleri ve sonunda dünyanın kaderini belirleyecekleri bir maceraya dönüşür.

Televizyon için yaptığı işlerden sonra uzun metrajlı bir sinema filmi için ilk kez kamera karşısına geçen ve bu rolü için şeytani ritüeller ve büyücülükle ilgili derinlemesine araştırmalar yapan Claire Foy bu filmde, keşişlerin Kara Veba'nın kaynağı olabileceği sonucuna vardığı ve bir cadı olarak yaftaladığı bir genç kızı canlandırır.
 


Ayrıca Claire Foy, Stephen Campbell Moore ile bu filmde tanışır ve üç yıl sonra ayrılacak olsalar da bu filmden sonra onunla evlenir.

 

Gece Nöbeti

Yönetmen: Richard Laxton / Oyuncular: Claire Foy, Jenna Augen, Neal Barry, Claudie Blakley, Lucy Briers, Richard Cambridge, Kenneth Cranham, Chas Early, JJ Feild, Liam Garrigan, Richard Huw, Caitlin Innes Edwards, Phill Langhorne, Colin Mace, Stephen Matthews, Anna Maxwell Martin, Paul Ritter, Kris Saddler, Harry Treadaway, Alex Waldmann, Leona Walker, Phoebe Waller-Bridge, Tom Weston-Jones, Jodie Whittaker, Anna Wilson-Jones, Greg Bennett / Süre: 89 dakika
 

 

Sarah Ann Waters'ın aynı adlı ödüllü romanından televizyon için uyarlanan, 2011 yılına ait The Night Watch adlı bu karmaşık olay örgüsüne sahip psikolojik gerilim filmi; 1940'larda Londra'nın çalkantılı atmosferinde geçen hikayesinde savaş zamanı deneyimleriyle bir şekilde birbirine bağlanan dört genç Londralıyı kadrajına alıyor.

Kay, Helen, Viv ve Duncan adındaki bu dört genç, cinsel ahlakın ve sosyal geleneklerin engellerinin yıkıldığı bir zamanda daha önce hiç yaşamadıkları bir özgürlüğün tadını çıkarır.

İkinci Dünya Savaşı'nda, hava saldırısı sirenleri inlerken karanlığın ölümcül örtüsü altında, karakterler cinselliklerini keşfetmek için kendilerine görünmez bir alan bulur.
 


1940'lardan Blitz girdabına doğru zamanda geriye giderken, bu dört ana karakterin hayatları, aşkları ve kayıplarındaki gizemler yavaş yavaş çözülmeye başlar.

Onlar için savaş sonrası zafer acı tatlıdır, çünkü kurtarılmış olduğunu umdukları toplumun sınırlarına geri döndüklerinde geleceklerini inşa etmek için her birinin geçmişiyle barışması gerekir.
 


İç içe geçmiş hikayeleri ters bir kronolojiyle ele alan ve böylelikle 1947'de başlayıp önce 1944'e, sonra da 1941'e doğru ilerleyen olay örgüsünde Helen Giniver adlı bir karaktere hayat veren Claire Foy, bu filmde bir peri kadar çekici olduğunu bir kez daha herkese gösterir.

Ayrıca abartısız ve incelikli performansıyla bombalanmış bir evin enkazından çıkarak, kurtuluşu ve korkudan gelen arzuyu izleyiciye yaşatmayı ustalıkla başarır.

 

Hasarlı Ruhlar

Yönetmen: Dictynna Hood / Oyuncular: Claire Foy, Benedict Cumberbatch, Shaun Evans, Peter McDonald, Sinead Matthews, June Watson, Nicola Green, Georgie Smith, Ruairi Conaghan, Edward Harrison, Harry Marshall, Sophie Brooke, Mark Jackson, St. Albans Chamber Choir, John Gibbons, The Debbie, Judy the Dog / Süre: 85 dakika
 

 

2011 yılına ait Wreckers adlı bu filmde; birbirlerine oldukça aşık görünen evli bir çift yeni bir hayata başlamak için çocukken yaşadıkları kasabaya dönmeye karar verirler.

Dawn ve Dave aldıkları bu karar sonrasında, geri döndükleri bu kasabada bir aile kurmak için Dave'in çocukluğunun geçtiği köyün yakınında bir yerde eski bir yer alıp oraya yerleşirler.

Ancak her ne kadar görünürde hoş ve sakin olsa da bu küçük kasabadaki ailelerin, akrabaların ve komşuların her zaman saklayacak bir şeyleri vardır.
 


Bu sırada çift burada huzuru bulmayı beklerken, orduda yıllar geçirdikten sonra sürpriz bir şekilde çıkıp gelen Dave'in kardeşi, çiftin hayatlarını kökten değiştirir.

Çünkü bu tuhaf ziyaretçi, karanlık bir aile geçmişini ortaya sererken kardeşlerin hem birbirleriyle hem de büyüdükleri bu yerle olan ilişkisindeki gizemler ve sırlar yavaş yavaş açığa çıkar.

Böylelikle ilişkilerini sorgulamaya başlayan çift, hayatlarında gizli kalmış gerçekleri ve yalanlarla yüzleşmeye başlar.
 


Her açıdan oldukça dikkat çekici olan, kasıtlı olarak sonunda izleyicisine başlangıçta olduğundan daha fazla soru bırakan, romantik bir film görünümündeki bu karanlık dramada, Dawn karakterine hayat veren Claire Foy, bu tuhaf kardeşlerin arasındaki ilişkiyi gözlemleyen genç bir eş olarak inanılmaz derecede çekici ve etkileyicidir.

 

Hacks

Yönetmen: Guy Jenkin / Oyuncular: Claire Foy, Michael Kitchen, Phil Davis, Alexander Armstrong, Kayvan Novak, John Hopkins, Celia Imrie, Nigel Planer, Abdul Salis, Russ Abbot, Lisa Greenwood, Eleanor Matsuura, Stella Gonet, Moray Hunter, Gordon Kennedy, Greg Bennett, Graham Curry, Anick Wiget, Eva Dagoo / Süre: 90 dakika
 

 

2012 yılına ait olan Hacks adlı bu televizyon filmi; İngiliz gazete endüstrisini çevreleyen telefon korsanlığı skandalı üzerinden yozlaşmış medya patronlarına, editörlerine, magazin dergilerine ve politikacılara dair hiciv yüklü bir hikâyeyi kadrajına alıyor.

Kurgusal bir İngiliz tabloid gazetesi olan ve pazar günleri yayınlanan The Sunday Comet'in ofisinde geçen filmde, bir zamanlar çaycı olan Kate Loy, açgözlü Avustralyalı medya patronu Stanhope Feast'e ait olan gazetenin acımasız editörü olmuştur.

Gazetenin haber odası, çalışanlarını korkutmaktan hoşlanan Kate Loy tarafından yönetilirken, gazetenin sahibi Stanhope Feast ondan her zaman en büyük ve dikkat çekici hikayeleri öne çıkarmasını talep eder, ama Kate'in "gerçeği" sunma dürtüsü daha yoğundur.
 


Bu yüzden, ahlaki pusulası çoktan bozulmuş olan Stanhope Feast yüzünden gazete, haber değeri taşıyan insanların telefonlarını hacklemek de dahil olmak üzere, kirli işlerini sürdürmekten vazgeçmeyince Kate çareyi polisin telefon dinleme suçlarını tespit etmesine yardım etmekte bulur.

Böylelikle bununla ilgili herhangi bir suçlamadan itham olmadan bu skandalın kancasından ustalıkla kurtulur.

Bu sırada Stanhope Feast eşi ve oğlu Connor, özel bir televizyon anlaşması karşılığında başbakana medya desteği sumak için İngiltere'ye gelirler, ancak bu bilgisayar korsanlığı iddiaları nedeniyle Kate ve patronu Stanhope Feast'in sorguya çağrılmasına neden olur.

Bu olay, Connor'ın babasını satmasına, Kate'in istifa etmesine ve Kate ve eski muhabir Ray'in intikam eylemi olarak yayına hazırladıkları son baskı sonrasında da gazetenin kapanmasına yol açar.

Nihayetinde gazete kapanırken Kate, elindeki tüm hikâyeyi basma fırsatını yakalarken Stanhope Feast karısı ve oğlu tarafından uydurulmuş bir komploya düşer ve kelimenin tam anlamıyla aklını kaybeder.
 


Claire Foy, hayat verdiği hırslı editör Kate Loy rolündeki cesur performansı ile bu filmde yine oldukça dikkat çeker.

Erkek egemen bir haber odasında küstah ve diktatörce bir üslupla zirveye yükselen, yeni terfi etmiş bu editörün bir pembe diziyle yaşadığı romantik ilişki ve geceleri onu uyanık tutan vicdan azabı arasındaki hezeyanları beğeniyle karşılanır.

 

Vampir Akademisi

Yönetmen: Mark Waters / Oyuncular: Claire Foy, Zoey Deutch, Lucy Fry, Danila Kozlovskiy, Gabriel Byrne, Dominic Sherwood, Olga Kurylenko, Sarah Hyland, Cameron Monaghan, Sami Gayle, Ashley Charles, Joely Richardson, Dominique Tipper, Edward Holcroft, Bronté Terrell, Chris Mason, Ben Peel, Ramon Tikaram, Harry Bradshaw, Shelley Longworth, Rory Fleck Byrne, Alexander Abadzis, Elizabeth Conboy, Ryan Prescott, Cameron Harris, Macey Chipping, Mark Lewis, Chooye Bay, Mia Maria, Alice Pins, Levan Doran, Rodrig Andrisan, Mai Arwas, James Ayling, Megan Ayres, Nic Bernasconi, Jackson Bews, Matthew Oaken Brown, Laurie Davidson, Alex Donovan, Charlene Durrant, Faith Elizabeth, Chloe-Allyn Gallacher, Nick Gillard, Kevin Hudson, Tom Jacob, Tobias James-Samuels, Richelle Mead, Serhat Metin, Finnian Nainby-Luxmore, Jessica Lauren Pratt, Lilian Price, Olivia Pye, Charlotte Rickard, Nathan Shaw, Paul Stockman, Anya Taylor-Joy, Will Tudor / Süre: 104 dakika
 

 

Dünyanın pek çok ülkesinde çok satanlar listesinden inmeyen roman serisinden uyarlanan, 2014 yılına ait Vampire Academy adlı bu film; St. Vladimir Akademisi'nde korucu olarak yetiştirilen genç vampirlerin yaşadıkları büyüme sürecini anlatıyor.

Rose Hathaway, on yedi yaşında bir lise öğrencisidir, vampirleri korumak ve öldürmek için eğitilmiştir, yanlış bir adama aşıktır, en yakın arkadaşı tuhaf büyü güçleri yüzünden aklını kaybetmek üzeredir ve evet, zaten kimse ona lise eğitiminin kolay olacağını söylememiştir.

Yarı vampir yarı insan olan Rose Hataway bu okulda öğrenim gören ve iyi bir korucu olabilmek için var gücüyle çalışan öğrencilerden biridir.

Dünyalarında ise iki çeşit vampir vardır: Moroi ırkı, insanlarla uyum içerisinde yaşayıp hava, su, toprak ve ateşten oluşan dört elementten birini kontrol edebilme yeteneğine sahipken; Strigoi'ler de Moroi'lerin kanıyla beslenen kötücül bir türdür.
 


Acımasız Strigoi'leri durdurmakla ve kendi türü olan Moroi'leri korumakla görevli olan Rose ve diğer korucular, bu akademide gerekli eğitimi almaktadır.

Yeni dönem başladığında Rose'un eğitmeni değişir ve akademinin en başarılı eğitmenlerinden biri olan Dimitri ile çalışmaya başlar.
 


Bu değişiklik, hem zalim güçlere karşı verdikleri amansız bir savaşın hem de karşı koyamadıkları imkânsız bir aşkın doğmasını sağlar.
 


Bir fantastik serinin ilk filmi olarak çekilen ama sonrasında devamı gelmeyen korku-komedi türündeki bu filmin yeni yüzlerden oluşan genç oyuncu kadrosu arasında yer alan Claire Foy, kendini Strigoi'ye dönüştüren Sonya Karp adındaki bir Moroi öğretmenini canlandırır.

 

Rosewater

Yönetmen: Jon Stewart / Oyuncular: Claire Foy, Gael García Bernal, Kim Bodnia, Dimitri Leonidas, Haluk Bilginer, Shohreh Aghdashloo, Golshifteh Farahani, Amir El-Masry, Nasser Faris, Kambiz Hosseini, Numan Acar, Ayman Sharaiha, Zeid Kattan, Ali Elayan, Nidal Ali, Alex Klaus, Firas Fanni, Alaadin Khasawneh, Hamid Masri, Wissam Tobaileh, Amir Rahimzadeh, Manar Mughrabi, Arian Moayed, Mohammad Abdel Raheem, Manaf Irani, Mohammad Sami, Miles Jupp, Andrew Gower, Lindsey Hilsum, Ed Ward, Jason Jones, Jonathan Hopper, Bassam Hanna, Nafisa Ghazi, Hassan Sha'er, Ahmad Massad, Hamza Al-Muhaisen, Saif Goussous, Ali Hussein, Saro Karaoghlanian, Hannah Douglass, Eyad Zoubi, Mohammad Nizar, Hillary Clinton, Leonard Cohen, Bijan Daryani, Christopher Flockton, Ayatollah Khomeini, Larry Nuñez, Hugh O'Brien, John Ressos, Sam Shoubber, Bob Simon, Laith Soudani / Süre: 103 dakika
 

 

Amerika'da oldukça sevilen "The Daily Show" adlı programı sunan John Stewart'ın ilk yönetmenlik denemesi olan 2014 yılına ait Rosewater adlı bu film; İran asıllı Kanadalı gazeteci Maziar Bahari'nin İran ordusu tarafından, casusluk yaptığı gerekçesiyle hapse atılmasının hikayesini anlatıyor.

Konusu gerçek bir hikâyeye dayan filmde, Lonra'da yaşayan gazeteci yazar Maziar Bahari, İran'da gerçekleşecek başkanlık seçimleri için en fazla bir hafta sürecek bir görev nedeniyle İran'a gider.

Ancak mesleğini yapmak için geldiği bu ülkeye ayak bastığında işler beklediği gibi gitmez, İran ordusu tarafından casus olarak suçlanır ve hapse atılır.
 


Amerika ve CIA için casusluk yaptığı düşünülen gazeteci tam yüz on sekiz gün boyunca işkence görerek ordunun elinde tutulur.

Mazhar Bahari, kendini ülkenin en ürkütücü hapishanesinde, uzun saatler süren sorgu seanslarında bulur, üç aydan fazla süren bu işkence süresince kaderi, sadece kokusundan tanıdığı bir adamın, Rosewater'ın ellerindedir.
 


Claire Foy bu filmde, Mazhar Bahari'nin en kısa zamanda döneceğinin sözünü vererek arkasında bıraktığı hamile eşi Paola'yı canlandırır.

 

Frankenstein ve Vampir: Karanlık ve Fırtınalı Bir Gece

Yönetmen: Philip Smith / Oyuncular: Claire Foy, Neil Gaiman, Richard Holmes, Miranda Seymour, Sarah Pinborough, Angela Wright, Margaret Atwood, Stephen Volk, John Stephen Jones, Charlaine Harris, Rob Heaps, Hannah Taylor Gordon, Timothy Renouf, Catherine Lamb, Sam Swann, Miroslav Zaruba / Süre: 53 dakika
 

 

2014 yılına ait Frankenstein and the Vampyre: A Dark and Stormy Night adlı bu film hem Frankenstein'ın hem de ilk modern vampir hikayesinin yaratılmasına yol açan 1816'da Cenevre'deki ünlü toplantının hikayesini anlatan bir drama-belgeseldir.

Efsanevi Lord Byron'ın skandaldan ve şöhretinden nasıl kurtulmaya çalıştığını anlatan dramatize edilmiş belgeselde, 1816'da İsviçre'de karanlık ve fırtınalı bir gecede, şairler Byron ve Shelley, Byron'ın doktoru Mary Shelley ve onun genç sevgilisi de dahil olmak üzere beş kişi göl kıyısındaki bir villada toplanır.

Bu sırada birbirlerine hayalet hikayeleri okuyan konuklar, kimin daha iyi bir hayalet hikayesi yazabileceğine dair bir meydan okuma başlatır.

Böylelikle bu meydan okuma, Frankenstein'ın yaratılmasına yol açar.

Claire Foy bu yapımda anlatıcı olarak sesiyle yer almıştır.

Claire Foy tarafından anlatılan belgeselde, tüm kahramanların mektuplarından ve günlüklerinden alıntıları okuyan aktörler o anı yeniden yaratmaya çalışır.

 

Zoraki Komşu (Minibüsteki Kadın)

Yönetmen: Nicholas Hytner / Oyuncular: Claire Foy, Maggie Smith, Jim Broadbent, Clare Hammond, George Fenton, BBC Concert Orchestra, Alex Jennings, Jamie Parker, Deborah Findlay, Roger Allam, Richard Griffiths, Pandora Colin, Nicholas Burns, Dominic Cooper, Giles Cooper, Tom Klenerman, Gwen Taylor, Frances de la Tour, James Corden, George Taylor, David Calder, Eleanor Matsuura, Selina Cadell, Charlie Hancock, Dan Raza, Dermot Crowley, Clive Merrison, Samuel Barnett, Russell Tovey, Samuel Anderson, Michelle Reid, Sam Spruell, Rosalind Knight, Elliot Levey, Sarah Lieberson, Cecilia Noble, Hannah Watson, Linda Broughton, Stephen Campbell Moore, Marion Bailey, Sacha Dhawan, Andrew Knott, Lorna Brown, June Watson, Sam McArdle, Tony Van Silva, Geoffrey Streatfeild, Alan Bennett, Freddie August, Richard Banks, Jessica Bastick-Vines, Bern Collaço, Tom Coulston, Courtney Hart, Edward Heath, Michael Hennessy, Janette Sharpe, Sam Shoubber, Tina Simmons, Margaret Thatcher, Harriet Thorpe / Süre: 104 dakika
 

 

2015 yılına ait The Lady in the Van adlı bu film; Londra'da, senarist Alan Bennett'in yaşadığı sokakta bulunan harabe bir minibüste on beş sene boyunca yaşamış olan yaşlı kadın Mary Shepherd'ın gerçek hayat öyküsünü konu ediniyor.

1970 öncesinde yaşanılan gerçek bir arkadaşlık hikayesini ele alan, dram ve komedi türünde olan filmde gerçek olaylardan esinlenmiştir.
 


Yaşlı ve kimsesiz olan bir kadının hayatını konu alan filmde bu yaşlı kadın Camden Town'daki Gloucester Crescent'te, köhne bir sokakta park halinde bulunan Bedford marka bir minibüsün içerisinde yaşamını sürdürmektedir.

Hikâyenin gelişiminde Bennett, kadının aslında piyanist Alfred Cortot'un Margaret Fairchild adındaki eski yetenekli bir öğrencisi olduğunu öğrenir; bu yaşlı kadın zamanında Chopin çalmış ve rahibe olmayı denemiştir.
 


Claire Foy bu filmde Lois adındaki bir sosyal hizmetler çalışanına hayat vermiştir.

 

Nefes

Yönetmen: Andy Serkis / Oyuncular: Claire Foy, Andrew Garfield, Ed Speleers, Tom Hollander, David Butler, Ben Lloyd-Hughes, sMiranda Raison, Camilla Rutherford, Andre Jacobs, Terry Norton, Charles Streeter, Penny Downie, Amit Shah, Jonathan Hyde, Emily Bevan, Roger Ashton-Griffiths, David Wilmot, Patrick Godfrey, Steven O'Donnell, Pixie, Dallon Brewer, Deacon Brewer, Hugh Bonneville, Lorraine Ashbourne, Rosie Cavaliero, Jack Madigan, Frank Madigan, Harry Attwell, Tom Turner, Harriet Turnbull, Harry Marcus, Marina Bye, Tony Caprari, John Herbert, Aurelie Stratton, Stephen Mangan, Adam Neill, Diana Rigg, Ross Sambridge, Adam Ganne, Sylvester Groth, Norman Anstey, Dean-Charles Chapman, Heather Nicol, Lasco Atkins, Annarie Boor, Gary John Clarke, Joe Creaser, Charlene Durrant, Jason Farries, Brian Gillham, Jason Grangier, Rudy Valentino Grant, Shane Griffin, Honey Holmes, Ruth Horrocks, Ty Hurley, Jack Jenkins, Keith Lomas, Simon North, Mark J. Paterson, Mark Underwood, Paul Wingrove / Süre: 118 dakika
 

 

Hikayesi gerçek bir yaşamdan uyarlanan, 2017 yılına ait Breathe adlı bu film; çocuk felci nedeniyle boyundan aşağısı felç olan Robin Cavendish'i kadrajına alıyor.

Robin Cavendish, daha yaşayacak yılları varken, yirmi sekiz yaşında felç geçirir ve yaşaması için birkaç ayı kaldığı söylenir.

Bütün aile ve yakınları bu haber karşısında yıkılır, ama Robin ve eşi Diana ümitlerini yitirmezler.

Robin başlangıçta depresyona girer, karısını veya yeni doğan oğlu Jonathan'ı görmeyi reddeder ve yaşam destek ünitesinden ayrılmak ister, ancak Diana ısrarcıdır ve onun bu ısrarları sonucu Robin'in de yavaş yavaş morali düzelir.
 


Diana, onun günlük bakımını sağlayabileceğini anladığında ve Robin'i solunum cihazı ile birlikte eve götürmeyi önerdiğinde, Robin bunun için oldukça heyecanlanır.

Bütün engellemelere karşı Diana eşini hastaneden çıkararak eve getirir ve Robini'i azim ve özveriyle birlikte uzun bir yaşam için cesaretlendirir.
 


Beklentilerle yaşamlarını sınırlandırmayı reddeden çift bir erkek çocuk büyütür ve hayatlarını diğer çocuk felci hastalarına adarlar.

Cavendish'in sakatlığına ve onun ve ailesinin hayatlarına odaklanmak yerine romantizmin ağır bastığı hissedilen filmde Claire Foy, Robin'in eşi Diana Cavendish rolü için kamera karşısına geçmiştir.

 

Saplantı

Yönetmen: Steven Soderbergh / Oyuncular: Claire Foy, Joshua Leonard, Sarah Stiles, Marc Kudisch, Amy Irving, Colin Woodell, Myra Lucretia Taylor, Lynda Mauze, Zach Cherry, Polly McKie, Jay Pharoah, Raúl Castillo, Juno Temple, Mike Mihm, Robert Kelly, Natalie Gold, Sol Marina Crespo, Will Brill, Steven Maier, Matthew R. Staley, Matt Mancini, Emily Happe, Gibson Frazier, Erin Wilhelmi, Aimee Mullins, Joseph P. Reidy, Matt Damon, Erika Rolfsrud, Elizabeth Goodman, Roshanna Jenkins, Lance Coughlin, Kevin Dean O'Connor, Laura Rothschild, Arthur Shaffer, Ursula Triplett / Süre: 98 dakika
 

 

Dünya prömiyerini Berlin Film Festivali'nde gerçekleştiren, Steven Soderbergh'in tamamen iPhone ile çektiği, 2018 yılına ait Unsane adlı bu film; kendisine musallat olan korkularından kurtulmak isteyen bir kadının en büyük korkularıyla karşı karşıya kalışını anlatıyor.

Sawyer Valentini sıkıntılı geçmişinden kurtulmak ve yeni bir işe başlamak için yaşadığı şehirden taşınır.
 


Fakat, geçmişte peşine takılan eski sevgilisinin onu izlediği hissinden kurtulmadığı için psikolojik destek almaya karar verir.

Ancak imzaladığı bir belge yüzünden hastanenin psikiyatri bölümünde, akıl hastalarıyla birlikte kalmak zorunda kalır, üstelik sapığı da onun peşinden gelmiştir.
 


Baş döndürücü bakış açıları ve şoke edici anlatımıyla, gerçeğin algılanması, hayatta kalma içgüdümüz ve bizi gözetmesi gereken sistemle ilgili sorular soran bu psikolojik gerilim türündeki filmde Claire Foy olayların merkezindeki Sawyer Valentini karakterine hayat vermiş, filmdeki performansıyla Fright Meter Ödülleri'nde En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde aday gösterilmiştir.

 

Ay'da İlk İnsan

Yönetmen: Damien Chazelle / Oyuncular: Claire Foy, Ryan Gosling, Jason Clarke, Kyle Chandler, Corey Stoll, Patrick Fugit, Christopher Abbott, Ciarán Hinds, Olivia Hamilton, Pablo Schreiber, Shea Whigham, Lukas Haas, Ethan Embry, Brian d'Arcy James, Cory Michael Smith, Kris Rey, Gavin Warren, Luke Winters, Connor Blodgett, Lucy Stafford, J.D. Evermore, Leon Bridges, Steve Coulter, Skyler Bible, William Gregory Lee, Choppy Guillotte, Braydyn Nash Helms, Edmund Grant, Callie Brown, Claire Smith, Brady Smith, John David Whalen, Matthew Glave, Rodney J. Hobbs, Kermit Rolison, Willie Repoley, Ben Owen, Jim Stearns, James H. Williams, William G. Tomek, Helen S. Jackson, Ambrit Millhouse, Mark Armstrong, Kevin Buttimer, Dustin Lewis, Robert Hatch, Anna Chazelle, Tyner Rushing, Myra Brown, Ronald Hicks, Lawrence Jonasson, Irina Labouz, Anthony Paolucci, Philip Boyd, Stephanie Turner, Timothy Batten, Kokou Aurelien Gaya, Todd Truley, Mark Kelly, Tim Olcott, Andrea Maria Hintermaier, Jamie Anne Allman, Charles Carroll, Brian Mahoney, Donald Elise Watkins, Tess Oakland, Michael Lee Kimel, Ryan Clay Forbes, Joshua Powell, Thomas Clay Strickland, Brad Kitchen, Tim Harper, Andrew Armstrong, Kevin Johnson, Damian Lovello, Nelson Bonilla, Andrew Stahl, Mark Kirkman, Brian David McCay, Mark Schlichting, Mark Yurgil, Andrew Buckman, Christopher Sgubin, Brian Alexander, Parker Amrani, Jonathan Baines, Chandler Barron, Fred Bobbitt, Forrest Briggs, Aaron J. Brooks, Jamel Chambers, Tony F. Charles, Arthur C. Clarke, Chris Codding, James Dav're, Katelyn Davis, Matt Dione, Payson Durant, Martin Feigen, Curtis Gammage, Russ Gladden, Bruce Hall, James R. Hansen, Cecil M. Henry, Maxwell Highsmith, Carl Horner, Donna Hovey, Brad Howe, Amber Hynes, Joshua Johnson, Shawn Eric Jones, Deedra Jordan, Jay D. Kacho, Jonathan Kankolenski, Aurora Karine, John F. Kennedy, Grant Kersey, Demetri Landell, George Linkenback, Scott Lomas, Roy Luke, John Archer Lundgren, Tyler Maples, Alexander Maxwell, Perla Middleton, Garrett M Miller, Gary Miller, Timothy D. Montjoy, Tony Morgan, Adam Christopher Murray, Brad Napp, Krenar Ndreu, Wayne Packer, Daniel Parish, Charlotte Parker, Josiah Paul, Charles Peak, Mason Pike, Greg Puckett, Margo Revoir, Melchor Rosabal, Josh Royston, Chris Russell, Nancy Sandlin, Milton Saul, James T. Schlegel, James Siderits, James Michael Smith, Elizabeth Sparks, Doug Stroup, Eric Daniel Stumpp, Joey Thurmond, Robert Tinsley, Kurt Vonnegut Jr., Kent Wagner, Buddy Watkins, Benjamin Weaver, Wes Weems, Maria Z. Wilson, Jeremy Zaugg, Perry Zulu Jr. / Süre: 141 dakika
 

 

James R. Hansen'in ünlü kitabından uyarlanan, 2018 yılına ait First Man adlı bu film; 1969 yılında Ay'a yapılan ilk insanlı yolculuğun ardındaki merak uyandırıcı ve etkileyici hikâyesi ile Ay'a ilk ayak basan insan Neil Armstrong'u ve tarihi Apollo 11 uçuşuna giden on yılı konu alıyor.

1961 ile 1969 yıllarını kapsayan film, izleyicilere NASA'da kapalı kapılar ardında neler olduğu ile net bir görüş sunarken, Armstrong'un kapalı olmasıyla ünlü özel hayatına da dair de bir bakış sunuyor.

Uzayı düşününce aklımıza teknoloji, bilgisayarlar, dijital formatlar, bilgisayar grafikleri gelir, ancak filmin yönetmenliğini üstlenen Damien Chazelle bu süreci izleyiciye olabildiğince gerçekçi aktarabilmek için filmde olabildiğince analog yöntemlere başvurduğu görülüyor.
 


SSCB ile olan soğuk savaşta, uzay yarışında geride kalan Amerika için Ay'a gitmenin önemi çok büyüktür.

Çok gizli tutulan bu NASA projesinin gerçekleşmesi için tüm kaynakların seferber edilmesi, aynı zamanda astronotların yaşadıkları baskılar ve aile yaşantısı filmin temel noktalarını oluşturur.

Apollo 11 görevini ve Armstrong'un göreve hazırlık süresince yaşadıklarını astronot Neil Armstrong'un gözünden anlatan bu duygusal ve özel film, tarihin en tehlikeli görevlerinden birinde Armstrong'un, ailesinin, meslektaşlarının ve ulusun kendisinin yaşadığı zaferleri ve ödenen bedelleri de ele alıyor.

Hayatını maceracı yapıya sahip biriyle birleştirdiğini sanıyor olsa da Janet, tarihe geçen bu beklenmedik yolculuğu yapmaları istendiğinde fedakarlıklarla boğuşuyor.
 


Neil, akla gelmez kayıplarının yasıyla başa çıkmaya çalışarak göklerde dolaşırken, Janet'in de filizlenen uzay programının omurgası olarak Dünya işlerini üstlenmesi gerekiyor.

Prömiyerini Venedik Film Festivali'nde gerçekleştiren bu filmde Claire Foy, tutkulu, yılmaz, adı duyulmamış kahraman, Neil'ın karısı ve o anların muazzam olmasına yardım eden Janet Armstrong'a hayat vermiş, filmdeki bu performansıyla BAFTA ve Altın Küre Ödülleri başta olmak üzere pek çok festivalde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorisinde adaylık elde etmiştir.

 

Örümcek Ağındaki Kız

Yönetmen: Fede Alvarez / Oyuncular: Claire Foy, Beau Gadsdon, Sverrir Gudnason, LaKeith Stanfield, Sylvia Hoeks, Carlotta von Falkenhayn, Stephen Merchant, Christopher Convery, Claes Bang, Synnøve Macody Lund, Cameron Britton, Vicky Krieps, Andreja Pejic, Mikael Persbrandt, Thomas Wingrich, Andreas Tietz, Paula Schramm, Anja Karmanski, Volker Bruch, Saskia Rosendahl, Pål Sverre Hagen, Christian Serritiello, Damien Murphy, Asuka Tovazzi, Daniel Stockhorst, Béla Gabor Lenz, Maddy Savage, Lea Faßbender, Tomas Jester, Hendrik Heutmann, Volkram Zschiesche, Sonja Chan, Felix Quinton, Alois Knapps, Wolfgang Lindner, Sebastian Stielke, Sinha Melina Gierke, Michael Bornhütter, Oliver Juhrs, Steffen Jung, Christian Zagia, Amalia Holm, Johan Eriksson, Sven Habermann, Lee Huang, Mattias Königsson, Martin Müller, Alexander Yassin, Nacho Álvarez / Süre: 115 dakika
 

 

2011 yapımı The Girl with the Dragon Tattoo'nun devamı niteliğinde çekilen, 2018 yılına ait The Girl in the Spider's Web adlı bu film; Lisbeth Salander ve gazeteci Mikael Blomkvist'in casuslar, siber suçlular ve yozlaşmış devlet organlarının dahil olduğu, geniş çaplı bir gizemi aydınlatmaya çalışmalarını konu ediniyor.

Birbirlerine tamamen zıt insanlar olsalar da doğruları ortaya çıkarmak için mücadele veren bilgisayar korsanı Lisbeth Salander ve gazeteci Mikael Blomkvist, bu kez kendilerini dev bir örümcek ağının ortasında bulur.
 


Bu debelendikçe karmaşıklaşan örümcek ağı casuslar, siber suçlular ve yozlaşmış hükümet yetkilileriyle doludur.

İsveçli gazeteci ve yazar Stieg Larsson'ın ünlü Milenyum kitap serisinde yarattığı karakterlere dayanan bu filmde genç bilgisayar korsanı Lisbeth Salander karakterine bu kez Claire Foy hayat veriyor.
 


Aynı yıl içinde dikkat çeken üç filmde başrol üstlenerek büyük bir atılım yapan Claire Foy, Londra Eleştirmenler Birliği Film Ödülleri'nde Yılın İngiliz/İrlandalı Kadın Oyuncusu kategorisinde adaylık elde etmiştir.

 

Louis Wain'in Renkli Dünyası

Yönetmen: Will Sharpe / Oyuncular: Claire Foy, Benedict Cumberbatch, Andrea Riseborough, Toby Jones, Sharon Rooney, Aimee Lou Wood, Hayley Squires, Stacy Martin, Phoebe Nicholls, Adeel Akhtar, Asim Chaudhry, Taika Waititi, Crystal Clarke, Daniel Rigby, Richard Ayoade, Julian Barratt, Dorothy Atkinson, Nick Cave, Olivia Colman, Fehinti Balogun, Jamie Demetriou, Sophia Di Martino, Siobhan McSweeney, Stewart Scudamore, Simon Munnery, James Eeles, Olivier Richters, Jimmy Winch, Cassia McCarthy, Anya McKenna-Bruce, Indica Watson, Kiki May, Felix Wilde, Windsor Wilde, Norbury Ackland, Christine Callaghan, Alistair Green, Trevor Johnson, Martyn Mayger, Stephanie Perk, David Persiva, Jeska Pike, Owen Price, Richard Price, Jas Rivers, Karol Steele, Alfredo Tavares, Peter Trevor / Süre: 111 dakika
 

 

Dünya prömiyerini Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yapan ve yakın zamanda sinemalarda gösterime girmesi beklenen, 2021 yılına ait The Electrical Life of Louis Wain adlı bu film; 1860-1939 yılları arasında yaşayan ve kendi ruh hâlinin yansımalarını da taşıyan büyük gözlü kedi resimleriyle adından söz ettiren İngiliz sanatçı Louis Wain'in hikâyesini konu ediniyor.

Filmde, Wain'in okul hayatı, kariyeri, evlilik yaşantısı gibi hayatının birçok evresi de gözler önüne seriliyor.

On yaşına kadar ailesi tarafından okula gönderilmeyen ve bu yüzden de sıkıntılı bir okul yaşamı geçiren Wain'in West London School of Art'a girmesi ile hayatı değişir.

Sanatı hayatının odağı haline getiren Wain, yirmi üç yaşına geldiğinde kendisinden on yaş büyük olan Emily ile evlenir.

Vincent Van Gogh ile aynı dönemde yaşayan Louis Wain, şizofreni hastalığıyla boğuşan dahi bir sanatçı, aynı zamanda hasta eşi için her şeyi yapmaya hazır ince ruhlu bir adamdır.
 


Ancak çiftin mutlulukları uzun sürmez, çünkü evliliklerinin üçüncü yılında karısı Emily meme kanserinden yaşamını yitirir.

Eşini kaybetmesinin ardından kendisini çizimlerine veren Wain, takıntı haline getirdiği kedileri eserlerine yansıtmaya başlar ve hayal gücüyle resim dünyasını sonsuza kadar değiştiren bir akıma öncülük eder: Bu akımın başrolünde ise, kediler vardır!

Daha önce de Wreckers adlı filmde Benedict Cumberbatch ile kamera karşısına geçen Claire Foy bu filmde de Louis Wain'in çok sevdiği karısı Emily Richardson-Wain'e hayat veriyor.

 

Oğlum

Yönetmen: Christian Carion / Oyuncular: Claire Foy, James McAvoy, Tom Cullen, Gary Lewis, Michael Moreland, Robert Jack, Owen Whitelaw, Paul Rattray, Toni Frutin, Rosalind Sydney, Paul Stirrat, Andrew John Tait, Max Wilson, Mark Barrett, Jamie Michie / Süre: 95 dakika
 

 

2017 yılında çekilen aynı adlı bir Fransız filminin İngilizce versiyonu olan, 2021 yılına ait My Son adlı bu filmde; Edmond Murray otobanda direksiyonun başındadır ve önünde de çok uzun bir yolu bulunmaktadır.

Edmond bu yola çıkmadan önce evde karısını bırakmıştır ve oğlu da bu sırada kamp alanında bulunmaktadır.

Henüz yedi yaşında olan oğlunun emin ellerde olduğunu düşünen Edmond karısının onu yolda olduğunu bilmesine rağmen araması üzerine irkilir.

Telefonu açtığında ise biraz önceki hislerini bile yok edecek bir ses tonu ile karşılaşır; onu arayan eski karısıdır ve hıçkırıklar içinde ağlamaktadır.

Edmond neler olduğunu sorduğunda ise aldığı cevap adeta kendisini öldürmeye yetmiştir.

Edmond'un karısı onun hemen eve dönmesi gerektiğini, oğullarının bir anda kamp alanından kaybolduğunu ve onu bir türlü bulamadıklarını söyler.

Oğlunu bulmak için her şeyi yapmaya hazır olan adam, çocuğun kayboluşunun ardındaki gizemi çözebilmek için eski karısının yaşadığı kasabaya seyahat eder.

Oraya vardığında neler olup bittiğini anlamaya çalışırken çok geçmeden çocuğun kaçırıldığı ortaya çıkar ve anne baba umutsuzluğa kapılır.
Claire Foy, çekimleri İskoçya'da yapılan bu filmde Edmon'dun eski karısı Joan Richmond'ı canlandırmaktadır.

 

Konuşan Kadınlar

Yönetmen: Sarah Polley / Oyuncular: Claire Foy, Jessie Buckley, Rooney Mara, Frances McDormand, Ben Whishaw, Sheila McCarthy, Judith Ivey, Will Bowes, August Winter, Shannon Widdis, Michelle McLeod, Eli Ham, Kate Hallett
 

 

Oyunculuk kariyerinden sonra "Away From Her", "Take This Waltz" ve "Stories We Tell" gibi yapımlarla yönetmen olarak da adından söz ettiren Sarah Polley'nin, 2018'in en beğenilen kitaplarından biri olan Miriam Toews imzalı Women Talking adlı romandan uyarladığı film; Bolivya'da izole dinî bir kolonide yaşayan kadınların, komünde yer alan erkeklerin dini kisveler altında cinsel saldırılarda bulunması sonrası kolonideki hayatı sorgulamaya başlamalarını konu ediniyor.

Filmin çekim takvimi henüz kesinleşmese de her geçen gün zenginleşmeye devam eden oyuncu kadrsounda Claire Foy da yer alıyor.

MGM'in bünyesinde yer alan Orion Pictures'ın yanı sıra Brad Pitt'in ortağı olduğu Plan B ve Frances McDormand'ın sahibi olduğu Hear/Say Productions, filmin yapımcılığını üstleniyor.


Diğer çalışmaları

  • DNA (2008, Tiyatro oyunu)
  • İnsan Olmak (Being Human, 2008, Televizyon dizisi)
  • Doktorlar (Doctors, 2008, Televizyon dizisi)
  • Küçük Dorrit (Little Dorrit, 2008, Televizyon dizisi)
  • 10 Dakikalık Masallar (10 Minute Tales, 2009, Televizyon dizisi)
  • Cinnet (Going Postal, 2010, Televizyon dizisi)
  • Söz (The Promise, 2011, Televizyon dizisi)
  • Üst Kat Alt Kat (Upstairs Downstairs, 2010-2012, Televizyon dizisi)
  • Aşk, Aşk, Aşk (Love, Love, Love, 2012, Tiyatro oyunu)
  • Ding Dong the Wicked (2012, Tiyatro oyunu)
  • Heyecan Dorukta (White Heat, 2012, Televizyon dizisi)
  • Macbeth (2013, Tiyatro oyunu)
  • Ölüm Tehlikesi (Crossbones, 2014, Televizyon dizisi)
  • Büyük Savaş: Halkın Öyküsü (The Great War: The People's Story, 2014)
  • Kurt Salonu (Wolf Hall, 2015, Televizyon dizisi)
  • Taç (The Crown, 2016-2020, Televizyon dizisi)
  • Cumartesi Gecesi Canlı: Zamana Göre Kes (Saturday Night Live: Cut for Time, 2018)
  • Akciğerler (2019, Tiyatro oyunu)
  • Çok İngiliz Bir Skandal (A Very British Scandal, 2021, Televizyon dizisi)
  • Doomsday Machine (2021, Televizyon dizisi)

Ödüller

  • 2017 Altın Küre Ödülleri Televizyon Dizisi En İyi Kadın Oyuncu (The Crown)
  • 2017 BAFTA/LA Britannia Ödülleri Yılın İngiliz Sanatçısı
  • 2017 Ekran Oyuncuları Derneği Ödülleri Bir Drama Dizisinde Kadın Oyuncu Tarafından Üstün Performans (The Crown)
  • 2018 Çevrimiçi Film ve Televizyon Derneği Drama Dizisinde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü (The Crown)
  • 2018 Ekran Oyuncuları Derneği Ödülleri Bir Drama Dizisinde Kadın Oyuncu Tarafından Üstün Performans (The Crown)
  • 2018 Odyssey Ödülleri En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (First Man)
  • 2018 Primetime Emmy Ödülleri Bir Drama Dizisinde En İyi Kadın Oyuncu (The Crown)
  • 2018 Yayın Basın Birliği Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu (The Crown)
  • 2019 Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülleri #SeeHer Ödülü
  • 2019 Santa Barbara Uluslararası Film Festivali Virtüöz Ödülü (First Man)
  • 2021 Primetime Emmy Ödülleri Drama Dizisinde En İyi Konuk Kadın Oyuncu (The Crown)

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU