Erdoğan, esnafa seslendi: Fiyatların indirilmesini bekliyoruz, kimsenin milleti sömürmeye hakkı yok

Fahiş fiyatlarla mücadele edileceğini vurgulayan Erdoğan, "Günde birkaç defa fiyat artıranlarla stokçuların fahiş fiyatlarda ısrar edenlerin üzerine gideceklerdir" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi’nde ekonomist ve akademisyenlerle bir araya geldiği toplantıda açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin eğitimden sağlığa, ulaştırmadan enerjiye, sanayiden turizme kadar her alanda ihtiyacı olan altyapıya sahip olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bu güçlü altyapı üzerinde ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokmaktır" dedi.

Erdoğan, "Türkiye ilk defa bizim hükümetlerimiz döneminde 20 yıllık kesintisiz kalkınma süreci yaşamıştır" ifadesini de kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"MB rezervleri 115 milyar doların üzerinde"

Erdoğan, Merkez Bankası'nın döviz rezervinin Nisan 2013'te 135 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, "Sonra bir iniş yaşandı en düşük nokta ise Eylül 2020'de 83.517 milyar dolar. Ondan sonra tekrar toparlanma dönemine geçtik. Bu toparlanmayla geldiğimiz nokta tekrar bugün itibariyle 115 milyar doların üzerindeyiz. Çok daha iyi bir konuma gelecek" ifadelerini kullandı.

"Dövizdeki dalgalanmayı faizleri artırarak durdurma baskılarına maruz kaldık"

Yüksek faizle enflasyonu kontrol altında tutma anlayışını bir kenara bıraktıklarını vurgulayan Erdoğan şöyle devam etti:

Bunun yerine yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla ülkeyi büyütme temelli bir ekonomi politikasına yöneldik. Böylesine büyük bir değişim bu risklerin hepsini göze almaya değdiğine inanıyoruz. Döviz kurundaki anormal dalgalanma bu risklerden biri olarak kapımıza dayanmıştır. Uzunca bir süre bu dalgalanmayı faizleri artırarak durdurma baskılarına maruz kaldığımızı hepimiz biliyoruz. Kendi arkadaşlarımız arasında da aynı yönde değerlendirmeler yapanlar olduğunu da itiraf etmek isterim. Tehditlere aldırış etmeden kendi programımızı uygulamakta ısrar ettik. Tedbir paketiyle birlikte kurun üzerindeki köpüğün bir günde ortadan kalktığını gördük. Bu neticenin ortaya çıkmasında paketin içeriği kadar ekonomi politikamızın başarısı ve kararlılığımızı göstermemiz de çok etkili olmuştur.

"Fahiş fiyatlarda ısrar edenlerin üzerine gidilecek"

Döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle ürünlere gelen zamlara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Tüm milletime sesleniyorum. Aynı şekilde tüm esnaflara sesleniyorum. Sanayicilere sesleniyorum. Dolardaki artış sırasında fiyatları hangi hızla ve hangi oranda yükseltiyorlarsa aynı şekilde şimdi de geri indirmelerini özellikle bekliyoruz. Günde birkaç defa fiyat artıranlarla stokçuların fahiş fiyatlarda ısrar edenlerin üzerine gideceklerdir. Milleti sömürmeye kimsenin hakkı yok. Ülkemizi yüksek faiz ve hormonlu kur artışı cenderesinden çıkardığımız gibi yüksek fiyat artışı bataklığından da uzak tutmakta kararlıyız" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU