Avustralya'da pencerelere çarpan papağanların çürük mangoyla sarhoş olduğu anlaşıldı

"Pencerelere çarpma, öylece yerde oturma, uçamama ve kedilere ve diğer yırtıcı hayvanlara karşı savunmasız kalma gibi ilgili birkaç vakaya şahit olduk"

Latince adı Aprosmictus Erythropterus olan kırmızı kanatlı papağanlar Avustralya ve Yeni Gine'ye özgü (Wikimedia Commons)

Avustralya'daki papağanların çürümüş mangoları emerek sarhoş olduğu, bu nedenle bazılarının kaza yaparak veya zehirlenerek öldüğü ifade edildi.

Broome Veteriner Hastanesinden Paul Murphy, geçen hafta etanol zehirlenmesi belirtileri gösteren en az 6 sarhoş kuşun kliniğe getirildiğini söyledi. Veteriner, pek çok kuşun kliniğe gelmeden öldüğünü belirtti.

Ülkenin özellikle de Kimberley bölgesinde mango mevsimi sona ererken yere düşen birçok meyve şu anda güneşte çürüyor. Bu fermantasyon sürecinin sonunda etanol yan ürün olarak ortaya çıkıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İçkilerde kullanılan tek alkol türü olan etanol, özellikle şeker bakımından zengin, çürümüş mangolarda yüksek düzeyde bulunuyor. Bölgedeki bazı kırmızı kanatlı papağanlar işte bu kimyasal nedeniyle zehirleniyor.

Veteriner Murphy, "Şimdiye kadar toplamda 6 tane gördük ama ne yazık ki birçoğu kliniğe gidemiyor çünkü insanlar onları bulmadan önce ölüyor" diye ekledi.

Genellikle birkaç gün acı çekiyorlar. Epey uyuşuklar ve beslenme bozukluğunun çeşitli aşamalarında oluyorlar.

Öte yandan veteriner, bazı durumlarda kuşların alkolün doğrudan bir sonucu olarak değil, ikincil nedenleri yüzünden öldüğünü aktardı.

Buna göre kuşlardan bazıları hareket edemeyecek kadar halsiz olabiliyor veya alkolün etkisi altında uçarken kaza yapabiliyor.

Pencerelere çarpma, öylece yerde oturma, uçamama ve kedilere ve diğer yırtıcı hayvanlara karşı savunmasız kalma gibi ilgili birkaç vakaya şahit olduk.

Kırmızı kanatlı papağanların çürüyen mangolardan en çok etkilenen kuş olmasının nedeni bilinmiyor.

Ancak türün bu denli ağır etkilenmesinin nedeni söz konusu meyvedeki alkol oranının diğer meyvelere kıyasla çok daha yüksek olması.

Batı Avustralya Üniversitesi, Moleküler Bitki Biyolojisi Bölümü’nden Doç. Dr. Michael Considine, "Mangolar özellikle benzersizdir. Çünkü çok şekerliler ve yüksek düzeyde alkol üretebilirler" diye konuştu:

Oysa diğer tropik meyveler o kadar yoğun ve sulu değil.

Considine, bu meyvelerin insanlar için herhangi bir risk oluşturmadığını da söyledi. Bilim insanına göre halkın bu denli çürümüş bir meyveyi yemesi pek mümkün değil.

Çürüyen meyvelerin keskin bir kokusu olduğunu söyleyen Considine, sözlerini şöyle noktaladı:

İnsanlar meyve yerken, kayda değer düzeyde alkol üreten bir mangoyu ayırt edebilir.

 

Independent Türkçe, Australian Broadcasting Corporation, VICE

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU