Muharrem Sarıkaya, kamera önünde çalışanı tokatladı

Sarıkaya'nın çalışana tokat attığı görüntüler sosyal medyada paylaşıldı

Habertürk kanalının ekran yüzlerinden gazeteci Muharrem Sarıkaya'nın ses teknikerine tokat attığı anlar kameralara yansıdı.

Sarıkaya, 17 Aralık Cuma günü, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Canlı olarak yayınlanan söyleşi sırasında Sarıkaya’nın ses konusunda yaşadığı problemler ekrana yansıdı. Ekrana yansımayan görüntülerde ise Sarıkaya’nın ses teknikerine tokat attığı ortaya çıktı.

Videoyu ilk olarak turktime.com'un genel yayın yönetmeni Talat Atilla paylaştı. 

Atilla, videoya "Rezalet! Gaziantep Büyüksehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in karşısında Gazeteci Muharrem Sarıkaya ses teknikerine tokat atıyor. Yazıklar olsun!" notunu düştü.

Videoda yaşanan olay karşısında Fatma Şahin'in tepkisiz kaldığı görülüyor.

"Mazeretsiz özür diliyorum"

Sarıkaya olayın kamuoyuna yansımasının ardından Twitter hesabından bir açıklama yaptı.

"Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin ile yaptığımız canlı yayın sırasında ardı sıra tekrar eden ve yanını da sorunlu hale getiren teknik aksaklıklar sebebiyle bir an kontrolümü kaybettim ve yapmamam gereken, bana ve temsil ettim kuruma yakışmayan bir davranışta bulundum" diyen Sarıkaya şu ifadelerle özür diledi:

Yayın biter bitmez İHA kameramanı Sayın Ahmet Demir’den ve o an orada bulunan İHA Bölge Müdürü Sayın Orhan Akın’dan ayrı ayrı özür diledim. Bu noktada kalmayıp, bir saat kadar sonra telefonda kendileri ile ayrı ayrı konuşup yaptığımın hata olduğunu belirtip özrümü her ikisine de yineledim. Olay kamuoyuna yansıdığı için şimdi de kamuoyu önünde İHA kameramanı Sayın Ahmet Demir, İHA Bölge Müdürü Sayın Orhan Akın ile olaya tanıklık eden Sayın Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin’den ve kamuoyundan mazeretsiz özür diliyorum.

Şahin'den açıklama

Twitter hesabından açıklamada bulunan Şahin, "Canlı yayın esnasında Muharrem Sarıkaya'nın tepkisi kendisinin de dediği gibi çok yanlıştı. Zaten hemen sonrasında aramızda konuştuk ve ben de düşüncelerimi söyledim. Sarıkaya mesajında da yazdığı gibi sonrasında Ahmet Demir arkadaşımızdan özür diledi" dedi. 

Şahin açıklamasında Sarıkaya'nın paylaşımına da yer verdi. 

İHA Muhabiri Demir: Çok zoruma gitti bir şey yapamamak

Cumhuriyet'ten Deniz Ogan'a konuşan İHA Muhabiri Ahmet Demir, yayın sırasında yaşananları anlattı.

Demir şunları söyledi:

Ben kameramanlık görevi yapıyordum. Muharrem Bey, kendi kanallarıyla irtibat kurabilmesi için kendi telefonunu kullanmak istedi. Kendi telefonumuzu vermek istedik ama kendisi ısrarla kabul etmedi. Kendi telefonu çekmeyince yayın esnafında sürekli hareket yaptı. Görevim olmasa da durumla ilgilenip telefonumu verdim ve sonrasında bana bu hamleyi yaptı. Çok zoruma gitti bir şey yapamamak ve karşındaki insanın bir şey yapmaması. Avukatımla görüştüm. Salı günü itibarıyla kendisine dava açacağım.

Basın meslek örgütlerinden kınama

Basın meslek örgütleri, Sarıkaya'nın muhabire tokat attığı görüntülere tepki gösterdi.

Sarıkaya'nın, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin'le yaptığı röportaj sırasında, bir meslektaşına tokat attığına ilişkin görüntülerin sosyal medyada yayınlanması üzerine Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Ekonomi Haberleri Derneği, Parlamento Muhabirleri Derneği ve Türkiye Haber Kameramanları Derneği ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Muharrem Sarıkaya'nın bir basın emekçisi meslektaşımıza yaptığı vicdana, ahlaka ve insan onuruna sığmayan hareketini şiddetle kınıyor, Muharrem Sarıkaya'yı bugün itibarıyla meslektaşımız ve 'gazeteci' olarak tanımıyoruz. Kameraların önünde insan hakları ve emek savunuculuğu yaparken kamera arkasında kameraman tokatlaması herkes gibi bizlerin de yüreğini sızlattı. Şiddetin her türlüsünü şiddetle reddediyor, şiddete uğrayan meslektaşımıza geçmiş olsun diliyoruz. Olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz.

İletişim Platformu Derneği'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Sunucusundan şoförüne, medyada çalışan herkes değerlidir. Kamera arkasının görünmeyen kahramanlarının hakkı ayrıca önemlidir. Muharrem Sarıkaya'nın emekçi kardeşimize tavrı tek kelimeyle hadsizliktir. Platform olarak bu ve benzeri tavırları kınıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Medya İşçileri Sendikası da Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Muharrem Sarıkaya'nın İHA muhabiri Ahmet Demir'e yönelik çirkin hareketini en sert biçimde kınıyoruz. Meslektaşımız yalnız değildir. Şiddete sessiz kalmayacağız!" ifadelerine yer verdi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın sosyal medya paylaşımında ise "Gazeteci Muharrem Sarıkaya'nın İhlas Haber Ajansı Gaziantep Muhabiri Ahmet Demir'e yönelik çirkin hareketini en sert biçimde kınıyoruz. Sarıkaya'nın meslektaşımızdan özür dilemesini bekliyoruz" denildi.

DİSK Basın-İş, protesto düzenleyecek

DİSK Basın-İş, yaptığı paylaşımda, “Basın emekçisi Ahmet Demir'e atılan tokadı suratında hisseden herkese bir çağrımız var: Hepinizi, meslektaşımızın yanında olmak ve sorumlulardan hesap sormak için Beyoğlu'ndaki Habertürk binası önüne davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Basın-İş, 20 Aralık Pazartesi akşam 6.30’da Habertürk binası önünde protesto düzenleyecek.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU