Egzersiz ihtiyacını ortadan kaldıran hap geliştiriliyor

Bilim insanları, sağlık durumları yüzünden spor yaşamayan kişileri düşündü

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Riccardo Natoli, egzersizin faydalarının "bir hap gibi şişelenebileceğini" söyledi (Unsplash)

Avustralyalı bilim insanları, egzersizin vücuda kazandırdıklarını hiç spor yapmadan sağlayabilecek bir hap geliştiriyor.

Başkent Kanberra'da bulunan Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden (Australian National University -ANU) araştırmacılar, bedende eşsiz moleküler sinyaller tespit ettiklerini ve bunların spor yapamayan kişilere egzersizin faydalarından yararlanabilmeleri için verilebileceğini duyurdu.

Clinical and Experimental Ophthalmology adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmada, söz konusu sinyallerin egzersizden hemen sonra beynimize ve potansiyel olarak da gözlerimize gönderildiği ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ANU'daki Net Görüş Araştırma Laboratuvarı'nın (Clear Vision Research Lab) başındaki Riccardo Natoli, bu sinyallerin yeniden kodlanarak bir hapa dönüştürülebileceğini ve vitamin takviyesi gibi alınabileceğini belirtti.

Natoli, "Egzersiz sırasında merkezi sinir sistemine gönderilen yararlı mesajlari lipid partikülleri dediğimiz şeylerde depolanıyor. Biz temelde egzersizden elde edilen bu moleküler mesajları, fiziksel olarak egzersiz yapamayacak kişilere verilmesini sağlıyoruz" dedi.

Egzersizle göz sağlığı arasındaki ilişkinin de incelendiği araştırmada çalışan bilim insanlarından Joshua A. Chu‐Tan, "Egzersizin görme duyumuza iyi geldiğini biliyoruz. Fakat bunun ne ölçüde faydalı olduğu hala bilinmiyor. Amacımız egzersizin moleküler düzeydeki yararlarını ve merkezi sinir sistemiyle retina için nasıl faydalı olduğunu anlamak" ifadelerini kullandı. 

Bilim insanları, bu çalışmanın gelecekte Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik rahatsızlardan mustarip kişilere fayda sağlayabileceğini düşünüyor. 

Chu‐Tan, "Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklardan biliyoruz ki, belirli şekilde egzersiz yaparsanız potansiyel olarak nöronal aktiviteyi harekete geçirebilirsiniz" dedi.

Öte yandan bilim insanı, bunun retina seviyesinde nasıl çalıştığının henüz anlaşılmadığını fakat bu alanda ileride yapılacak çalışmalarla nörolojik hastalıkların ilerlemesinin yavaşlatılabileceğini de söyledi.

Araştırmacılar, böyle bir hapın geliştirilmesi halinde yalnızca risk altındaki kişilere verilmesinin amaçlandığını ve herkesin erişimine açık olmayacağını ifade etti.



Independent Türkçe, Science Daily, Futurism

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU