Kılıçdaroğlu ve Karamollaoğlu'ndan asgari ücret açıklaması

CHP lideri Kılıçdaroğlu ve SP lideri Karamollaoğlu ortak açıklamalarında asgari ücret kararını değerlendirdi. Karamollaoğlu, "Asgari ücret açlık sınırının altında olamaz" derken Kılıçdaroğlu da " Enflasyonu kontrol etmeniz lazım" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: Twitter @CHPfotograf

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nu ziyaret etti. İki lider ziyaretin ardından ortak açıklama yaptı.

1 Ocak 2022'den itibaren geçerli olacak asgari ücretin 4 bin 250 TL olmasını değerlendiren Kılıçdaroğlu, "4 bin 250 lirayı yadırgamıyoruz. Enflasyonu, fiyat artışlarını kontrol ederlerse en azından asgari ücretli kardeşlerimiz biraz nefes alarak sürdürebilir. Ancak enflasyonu kontrol etmeniz lazım" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Bunlara sormak lazım sizin geçmişinizde acaba siz Türk Lirası'nın olduğu bu ülkede dolarla mı çalıştırıyordunuz bu insanları" açıklamasına ilişkin ise "Dolarla aylık alanlar var, listeyi yayımlayabiliriz" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu açıklamasının devamında şunları kaydetti:

'Ekonomik sıkıntı var, yönetimimizden kaynaklanmıyor' diyen açıklama. Ülkeyi kim yönetiyor o zaman, onu sormak lazım. Erdoğan'ın hiçbir kabahati, günahı yok mudur demek istiyor. İşin özü; Türkiye iyi yönetilmiyor, TL pul oldu, işsizlik var, ciddi ekonomik sorunlar var ve bu sorunların ivedilikle çözülmesi lazım.

Önümüzdeki yaz bir gıda kriziyle Türkiye karşı karşıya kalırsa kimsenin şaşırması lazım. Uyarma görevi bizim görevimiz. Biz bugünden nelerin yapılması gerektiğini söylüyoruz. Kuru kuruya eleştiri değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karamollaoğlu: Asgari ücret açlık sınırının altında olamaz

Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu da "Fiyatlar bu rakamın üzerine çıkmışsa, bu fena bir rakam değil. Ancak vatandaş geçinemiyorsa 5250 olmasının da bir anlamı kalmaz. Asgari ücret açlık sınırının altında olamaz" diye konuştu.

Karamollaoğlu şöyle devam etti:

4 bin 250 lirayı doğrudan doğruya Cumhurbaşkanı’nın kendisi açıklıyor. Aslında geçmişte cumhurbaşkanları, başbakanlar asgari ücreti açıklamazdı.  Bizzat kendisi açıklama ihtiyacını duyuyor. Burada da önem verdiği husus nispet.

Enflasyonun yüksek olduğu dönemde rakamların üzerine odaklanmak doğru bir yaklaşım olmuyor. İnsanlar dünyada geçerli bir para birimi için ya euro ya da doları kullanıyor.  Ben de dolardan bahsederek bu konuyu gündeme getirmek istemem. Dış ticaretimizi dolarla yapıyoruz. Dış borcumuzu Türk Lirası ile ödemiyoruz ki. Asgari ücret eğer açlık sınırının altında kaldıysa, enflasyonun altında kaldıysa bu zam zam değildir,  artıştır diyebiliriz.  Geriye gitmiş öyle gözüküyor. İnşallah bundan sonraki enflasyon rakamları biraz daha yavaş artar da zararı asgari ücretle çalışan vatandaşımıza zararı daha az olur.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU