İklim güvenliği tasarısını Rusya ve Hindistan veto eti, Çin çekimser kaldı

Rusya, iklim değişikliğini uluslararası barış ve güvenliğe tehdit olarak nitelendiren, türünün ilk örneği olan bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)kararını veto ederek, söz konusu taslağın siyasi bir "saatli bomba" olduğunu öne sürdü

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde İrlanda ile Nijer'in öncülük ettiği teklifi Rusya ve Hindistan veto ederken, Çin ise çekimser oy kullandı / Fotoğraf: AA

"İklim değişikliğinin güvenlik etkilerine ilişkin bilgilerin, konseyin çatışmaları yönetme stratejilerine ve en azından bazen barışı koruma operasyonlarına ve siyasi misyonlarına dahil edilmesi" çağrısında bulunan ve İrlanda ile Nijer'in öncülük ettiği teklifi Hindistan da veto ederken, Çin ise "çekimser" oy kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın BM elçisi Vassily Nebenzia, "Konseyin çalışması için iklim değişikliği ile uluslararası güvenlik arasında genel, otomatik bir bağlantı kuran, bilimsel ve sosyo-ekonomik bir konuyu politik bir soruna dönüştüren yeni bir alan oluşturulmasına karşıyız" açıklamasında bulunarak kararın hükümeti için "kabul edilemez" olduğunu bildirdi.

113 ülke tarafından desteklenen taslak teklifin iklim krizini "siyasal bir soruna" dönüştüreceğini belirten Rus elçi, kararın konseye herhangi bir ülkeye müdahale etme gücü vereceğini söyledi. Nebenzia, "Bu yaklaşım saatli bir bomba olur" ifadesini kullandı. 

Güvenlik Konseyi, 2007'den bu yana iklim değişikliğinin güvenlikle ilgili etkilerini tartışıyor, ancak 12 güvenlik konseyi üyesinin olumlu yönde oy kullandığı dünkü karar, iklimle ilgili güvenliğin kendi başına bir sorun olarak ele alınması açısından bir ilk niteliğinde.

 

Milliyet

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU